Eczeme

0
786

eczemaExperţii sunt cu toţii de acord – cea mai bună metodă de a face faţă petelor pruriginoase provocate de eczema este de a menţine pielea bine hidratată.

Acest lucru înseamnă a o ţine cât mai mult posibil departe de apă: fără spălatul vaselor, spălatul frecvent al mâinilor sau duşuri lungi. Protejaţi-vă pielea cu o cremă vâscoasă – fără loţiuni apoase. Evitaţi factorii agravanţi, cum ar fi săpunuri grosiere şi alţi declanşatori. Şi, oricât de greu ar fi, nu vă scărpinaţi.

Ameliorarea erupţiei

-Pentru a micşora mâncărimea, înmuiaţi o bucată de material textil în lapte rece şi aplicaţi-o peste zona cu probleme. Repetaţi de câte¬va ori pe zi.
-Adăugaţi fulgi de ovăz coloidal, cum ar fi Aveeno, în apa de baie. Acest ovăz măcinat fin pluteşte la suprafaţa apei şi are un efect recon¬fortant asupra pielii pruriginoase. Poate fi cumpărat din farmacii.

-Limitaţi băile şi duşurile la maximum 10 minute. De fapt, în -cercaţi să nu faceţi baie în fiecare zi dacă nu este neapărat ne -voie. Eczema tinde să se agraveze atunci când pielea este uscată, iar spălarea excesivă curăţă de fiecare dată uleiurile protectoare ce o menţin hidratată.
-Folosiţi apă călâie în baie sau duş şi nu apă fierbinte.

-După baie, uilizaţi o cremă hidratantă pentru a proteja pielea de iritanţi. Cereţi farmacistului o cremă apoasă sau unguent emulsifiant. Puteţi folosi chiar şi vaselină sau margarină solidă de gătit. Evitaţi lo-ţiunile pe bază de apă, loţiunile parfumate şi chiar loţiunile pentru co -pii, care au un conţinut mare de apă.

Încercaţi aceste alimente şi suplimente

-Consumaţi mai multe alimente bogate în acizi graşi omega-3, care *’educ înflamaţia şi reacţiile alergice. Nucile, avocado, somonul, macroul şi tonul sunt surse bogate de asemenea substanţe.

O altă sursă bună de acizi graşi omega-3 este uleiul din seminţe de in. Luaţi până la o lingură pe zi; efectele sale benefice se pierd prin prepararea la temperaturi înalte, aşa că adăugaţi-1 la sosurile de salate, amestecaţi-1 cu iaurt sau încorporaţi-1 în alte mâncăruri.
-Luaţi 250 g de vitamina E pe zi pentru a contracara apariţia pie -‘ii uscate şi pruriginoase. Surse foarte bune de vitamina E sunt germeni de grâu, uleiurile vegetale, nucile şi seminţele. (Atenţie! Nu

Ce este în neregulă

Există mai multe tipuri de eczeme. Eczema atopică, cea mai frecvent întâlnită, apare de obicei la persoanele care au un istoric medical în familie de alergii sau astm bronşic. Simptomele – piele roşie şi pruriginoasă – debutează în general înainte de vârsta de cinci ani, apoi reapar periodic pe parcursul copilăriei şi câteodată şi al vieţii de adult, în timpul episoadelor acute, s-ar putea ca pe piele să apară mici vezicule pline cu lichid. Cu timpul, scărpinatul excesiv duce la apariţia unor zone de piele cu aspect solzos şi îngroşat. Zonele afectate de eczema şi prurit sunt predispuse la infecţii bacteriene. Un alt tip de eczema, denumită dermatită de contact, apare în urma contactului cu o substanţă iritantă cum ar fi un detergent, săpun sau cosmetice.

Luaţi suplimente cu vitamina E dacă urmaţi tratament anticoagulant decât sub supravegherea medicului dumneavoastră.

-Asiguraţi-vă că primiţi suficientă vitamina A. Cantitatea zilnică recomandată de vitamina A este de 600 mcg pentru femei şi 700 mcg pentru bărbaţi. Cu toate acestea, în cantităţi mari poate fi toxică, aşa că este mult mai bine – în special pentru copii, care sunt mult mai afectaţi de eczeme – să fie obţinută din alimente decât din suplimen¬te. Surse bune sunt ficatul, uleiul din ficat de peşte, morcovii, legu -mele cu frunze verzi, gălbenuşul de ou, margarina îmbogăţită, pro¬dusele lactate şi fructele galbene.

Ar trebui să-mi sun medicul?

Dacă eczema este extinsă sau continuă să reapară în ciuda tuturor eforturilor dumneavoastră de tratament, contactaţi un medic. Trebuie să mergeţi la un medic cât mai repede posibil dacă oricare dintre zonele cu probleme începe să prezinte semnele unei infecţii. Acestea includ răni cu cruste, puroi, linii roşii pe piele, durere excesivă, inflamatie sau febră.

Apelaţi la gotu

-Planta gotu kola, folosită extern, ameliorează mâncărimea. Cău¬taţi o cremă comercială sau tinctură. Dacă folosiţi extractul, diluaţi-l mai întâi (cinci părţi de apă la o parte de extract). Alternativ, puteţi să faceţi o cană de ceai, înmuiaţi o bucată de material textil şi folosiţi-o pe post de compresă. Pentru a prepara ceaiul, puneţi una sau două linguriţe de plantă uscată într-o cană cu apă fierbinte, lăsaţi în repaus timp de 10 minute, apoi strecuraţi.
-Ca alternativă la gotu kola, puteţi căuta o cremă care să conţină muşeţel, lemn dulce sau hamamelis. Oricare dintre acestea redu¬ce inflamaţia de la nivelul pielii.

Metode de a împiedica scărpinarea

Dacă zona afectată este foarte accesibilă, cum ar fi pe încheietură sau pe dosul mâinii, acoperiţi-o cu leucoplast pentru a împiedica
scărpinarea.
-Unele persoane se scarpină în somn. Dacă dumneavoastră (sau copilul dumneavoastră) vă treziţi cu pielea iritată din cauza scărpinatului, purtaţi atunci când vă culcaţi o pereche de mănuşi de bumbac sau chiar o pereche de şosete.
-Menţineţi-vă unghiile tăiate scurt pentru a minimiza efectele scărpinatului.

Puterea profilaxiei

-Mulţi specialişti consideră că alergiile alimentare joacă un rol semnificativ în apariţia eczemei, în special la copiii cu vârsta sub doi ani. La copii, problemele apar de obicei de la ouă, suc de portocale, lapte şi nuci. La adulţi, alimentele cu probleme sunt de obicei probleme sunt de obicei produsele lactate, grâul, drojdia şi citricele sau sucurile e citrice.

Noile medicamente

Tacrolimus (Prograf, Protopic), un nou tratament pentru eczeme, a fost licenţiat de curând în Marea Britanie. Ingredientul său activ este un¡munosupresor care scade activitatea sistemului¡munitar, reducând inflamaţia. Tacrolimus nu este un leac pentru eczeme, ci doar un alt tratament. Medicul ar putea să vi-l prescrie dacă eczema dumneavoastră este încă severă după explorarea altor căi de tratament – substanţe emoliente, corticosteroizi (fie topici, fie administraţi oral cu acţiune rapidă), antibiotice sau radiaţii ultraviolete.

Încercaţi să eliminaţi aceste alimente din dietă timp de o lună, apoi reintroduceţi-le pe rând timp de trei zile pentru a vedea cum vă reacţionează pielea.

La copii, dieta cu eliminare selectivă a alimentelor ar putea produce efecte vizibile într-o perioadă scurtă de timp. Schimbarea dramatică este mult mai rară la adulţi, dar s-ar putea totuşi să observaţi unele îmbunătăţiri. Este cel mai bine să discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a începe să experimentaţi cu diete de eliminare – atât pentru dumneavoastră, cât şi pentru copilul dumneavoastră.

• încercaţi să minimizaţi expunerea la acarieni de praf şi la mătreaţa de animale (vezi Alergii). Aceasta înseamnă să menţineţi casa – în special dormitorul copiilor – cât mai lipsită de praf. Puteţi folosi huse pentru saltele şi feţe de pernă antialergenice, evitaţi pe cât este posibil furniturile şi covoarele moi, interziceţi accesul animalelor de casă în dormitoare şi spălaţi aşternuturile în apă fierbinte (60°C sau mai mult).

• Iarna, folosiţi un umidificator în dormitor.

• Dacă aveţi maşină de spălat vasele, folosiţi-o cât mai mult posibil pentru a evita contactul cu detergenţi şi apă. Atunci când totuşi spălaţi, purtaţi mănuşi de cauciuc căptuşite sau purtaţi o pereche de mănuşi de cauciuc peste o pereche de mănuşi din bumbac. Evitaţi contactul direct cu latexul, pentru că vă poate provoca reacţii alergice, agravând starea eczemei.

• Folosiţi cât mai puţin posibil substanţe chimice de curăţat rufe. Utilizaţi un detergent fără arome şi iară coloranţi. Evitaţi clorul şi balsamul de rufe.
• Setaţi un ciclu în plus de clătire pentru a înlătura orice urmă de detergent de pe rufe.
Aţi atins ceva care poate declanşa o reacţie? Dermatita de contact poate fi provocată de nichelul folosit la cercei şi alte bijuterii, cât şi de latex, cosmetice, parfumuri şi substanţe de curăţat.

 Cremele cu corticosteroizi, cum ar fi hidrocortizonul, ce pot fi achiziţionate fără reţetă, pot fi utile în ameliorarea eczemei. Dar dacă le folosiţi prea des – să zicem mai mult de trei săptămâni, zilnic – ele pot să subţieze şi să lezeze tegumentul.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here