Aristocratic şi misterios, tradiţional şi dinamic, oraş teatral, muzical şi literar, dar şi modernă metropolă multirasială, Edinburgh (aproape 500 000 de locuitori) este, după Londra, cel mai vizitat oraş al Marii Britanii, cu două milioane de vizitatori pe an.
Spectaculoasă poziţia lui geografică, printre coline vulcanice şi marele golf Firth of Forth, de admirat de la înălţimea incomparabilelor sale puncte panoramice. Primitor şi misterios este centrul istoric, care, cu străduţele sale întunecate şi cu o istorie agitată încărcată de evenimente, a inspirat iubiri, intrigi şi bătălii, zeci de scriitori, de la Robert Louis Stevenson la Irvine Welsh, de la J.K. Rowling la Arthur Conan Doyle (părintele celui mai cunoscut investigator din literatura tuturor timpurilor, Sherlock Holmes).
Partea veche e împărţită în două zone: Old Town, pe pante stâncoase, cu reşedinţe regale şi aglomerarea de turle şi bastioane, şi New Town, rod al unei planificări urbanistice de secol XVIII, cu edificii ordonate în stil georgian, dintre care un exemplu importanţii constituie Georgian House la nr. 7 în Charlotte Square, încă aranjată cu mobilier, porţelanuri şi tablouri de la sfârşitul secolului XVIII (orar iulie-august 10-18, aprilie-iunie şi septembrie-octombrie până la 17, martie şi noiembrie 11-15).
Axa portantă a oraşului medieval este Royal Mile.
Ea coboară de la Edinburgh Castle (castelul care domină oraşul de pe vârful unui vulcan bătrân) până la palatul Holyroodhouse, veche reşedinţă a monarhiei scoţiene. În oraşul nou, strada comercială tradiţională este Ceorge Street, în centrul cartierului proiectat în 1767 de James Craig. Princes Street este artera principală şi una dintre cele mai spectaculoase străzi de shopping din lume.
Când vă îndepărtaţi de centru, vă recomandăm Leith. În acest cartier portuar, metamorfoza în ultimii ani a fost radicală şi acum e considerat o zonă absolut trendy: aici sunt cele mai bune restaurante de peşte din oraş, magazine de firmă şi galerii de artă de avangardă. Şi, ancorat în faţa complexului comercial Ocean Terminal, se află Royal Yacht Britannia, fostul iaht al familiei regale, care a condus-o pe regină în 968 de vizite oficiale în lume mai mult de 44 de ani (orar noiembrie-martie 70-75.30, aprilie-octombrie 70-76, iulie-septembrie 9.30-16.30, www.royalyachtbritannia.co.uk, autobuzele Majestic Tour pleacă de pe podul Waterley din centrul Edinburghului).
Cum vă deplasaţi
Transportul public este asigurat de autobuze care deservesc adecvat oraşul. Ca alternativă, vă recomandăm să mergeţi pe jos sau cu bicicleta: distantele sunt scurte şi pistele pentru ciclişti bine delimitate.
Valută
Moneda oficială a Scoţiei este lira sterlină engleză.
Un oraş în festival
Un mare teatru sub cerul liber. Nu se poate da o definiţie mai adecvată Edinburghului, oraş cu viaţă artistică frenetică, unde muzica şi spectacolul nu au limite.
În timpul lunilor de vară, clădirile, curţile, grădinile şi castelul se transformă într-o unică scenă imensă ce adună formaţii muzicale, acrobaţi şi artişti stradali, proiecţii cinematografice şi tot soiul de spectacole.
În această perioadă au loc festivaluri şi evenimente culturale celebre în toată lumea, de la International Festival (www.eif.co.uk), dedicat liricii, muzicii clasice, jazzului şi teatrului, la cel mai indisciplinat şi nepoliticos Fringe (www.edfringe.com), mai atent la cercetare şi experimentare, de la International Book Festival (www.edbookfest.co.uk) cu lecturi şi dezbateri ale autorilor care prezintă ultimele noutăţi literare, la International Film Festival (www.edifilmfest. org.uk), axat pe cinematograful britanic, însă şi pe noile talente internaţionale.
Fără să uităm Military Tatoo (www.edintatoo.co.uk), tradiţionala paradă a fanfarelor militare care înflăcărează inimile unui public cosmopolit pe fundalul magic al castelului luminat.
Excursie la St. Andrews
Mecca a jucătorilor de golf din toată lumea care vor să-şi testeze talentul, St. Andrews (circa 90 de kilometri de Edinburgh, cu maşina) e celebru mai ales pentru terenurile sale de golf care aproape ajung pe plajă.
Însă atmosfera aristocratică a acestui mic orăşel cuibărit pe malul mării la capătul East Neuk, în comitatul Fife, îşi depăşeşte vocaţia sportivă: prestigioasă este bătrâna universitate fondată la începutul secolului XV, considerată printre cele mai bune din Marea Britanie, şi sugestive sunt ruinele catedralei (www.standrewscathedral.com) a cărei construcţie a început la 1160, pe atunci cea mai mare din toată Scoţia.
In afară de British ColfMuseum (orar noiembrie-martie 10-16, aprilie-octombrie 9.30-17, februarie închis, www.britishgolf-museum.com), nu rataţi terenul istoric Old Course, sanctuar al celor şapte găuri, şi interminabila şi singuratica plajă West Sands, protagonistă a uneia dintre cele mai emoţionante curse din istoria cinematografului, cea imortalizată de regizorul Hugh Hudson în fiImul Chariots of Fire (Carele de foc).
De văzut
EDINBURGH CASTLE
Pe bastionul de rocă vulcanică de la a cărui înălţime privirea acoperă tot oraşul, mergând printre gradene, metereze şi şanţuri construite între secolele XII şi XIX, se parcurg cinci sute de ani de mărturii istorice.
lată St. Margaret’s Chapel, mic oratoriu romanic dedicat de regele David I mamei lui, Sfânta Margareta; Scottish National War Museum, care ilustrează istoria militară a naţiunii, şi severul palat cu amprentă renascentistă, cu sala mare unde până în 1639 se reunea Parlamentul scoţian, cu mica încăpere unde Maria Stuart (regină a Scoţiei între 1542 şi 1567) l-a adus pe lume pe viitorul rege lacob I al Angliei, şi Crown Room, care păstrează regalia, tezaurul coroanei Scoţiei (coroana, sceptrul, spada şi celebra Piatră a Destinului, unde erau încoronaţi regii Scoţiei).
În faţa castelului, pe marea Esplanade, în august defilează Military Tattoo, fastuoasa paradă de formaţii şi fanfare militare (vezi casetă). Info: Castle HUI, orar aprilie-septembrie 9.30-18; octombrie-martie 9.30-17, ultima intrare cu 45 de minute înainte de Închidere, www.edinburghcastle.gov.uk
THE ROYAL MILE
Lungă de o milă (1.600 de metri) şi în pantă uşoară, celebra stradă ce traversează tot oraşul vechi a fost numită „regală” din secolul XVI, când suveranii au început să o parcurgă pentru a se deplasa de la castel la reşedinţa Holyroodhouse.
Strada are mai multe nume pe parcursul ei, iar de la Esplanade se numeşte: Castle Esplanade, Castlehill, Lawnmarket, High Street, Canongate şi Abbey Ştrand. Există multe modalităţi de a o explora: să faceţi cumpărături în magazine pline de antichităţi, de suvenire sau de produse locale de calitate (whisky sau caşmir, de exemplu, vezi casetă), să hoinăriţi printre palatele şi casele burgheze din străduţele adiacente, în căutarea caracteristicelor closes (curţi), să vizitaţi clădiri istorice ori să descoperiţi muzee mici şi neobişnuite.
Cum sunt Scotch Whisky Experience, care se mândreşte cu cea mai mare colecţie de scotch whisky din lume (în magazin se pot face achiziţii), Cladstone’s Land, exemplu de casă burgheză de secol XVII care a aparţinut unui negustor bogat, sau Writer’s Museum, care celebrează trei mari literaţi care au trăit în Edinburgh (Sir Walter Scott, Robert Louis Stevenson şi Robert Burns).
La mică distanţă întâlniţi celebrul Brodie’s Close, dedicat legendarului diacon William Brodie, spânzurat în 1788.
Acesta pare să-l fi inspirat pe scriitorul Stevenson când a creat personajul romanului său Dr. Jekyll and Mr. Hyde. La începutul High Street, St Ciles Cathedral, o bazilică gotică, se înalţă izolată de edificiile din Parliament Square, mărginită de clădirile Parlamentului de secol XVII, azi Palatul de justiţie, şi de Biblioteca Naţională a Scoţiei.
De origine normandă (secol XII), însă transformat de numeroase restaurări, acest edificiu este un loc emblematic pentru istoria Scoţiei. Înăuntru se află statuia lui John Knox, fondator al Bisericii Prezbiteriene, şi foarte împodobita capelă neogotică a Ordinului Ciulinului, ordin suprem al cavalerilor scoţieni, care defilează pe 30 noiembrie purtând cu această ocazie istoricele lor costume.
Info: Scotch Whisky Experience, Castlehill nr. 354, orar 10-18.30, www.scotchwhisky experience. co.uk Cladstone’s Landm Lawnmarket nr. 477, orar 10-17, duminică 14-17 Writer’s Museum, Lady Stairs House, Lawnmarket, orar iunie-septembrie, luni-sâmbătă 10-18, mai-octombrie, luni-sâmbătă 10-17, www.edinburghroyalmile.com/ interestlwriters_museum.html. St. Ciles Cathedral, High Street, orar mai-septembrie, luni-vineri 9-17, duminică 13-17, www.stgilescathedral. org.uk.
GRASSMARKET
Vechea piaţă de verdeţuri, la poalele castelului, astăzi inima plină de viaţă a Old Town, era odinioară folosită ca scenă lugubră pentru condamnările la moarte, aşa cum aminteşte monumentul dedicat celor peste îoo de covenanters (susţinători ai Bisericii Prezbiteriene Scoţiene) care au fost executaţi aici în timpul domniei suveranilor Carol II şi lacob VII.
PLACE OF HOLYROODHOUSE
Impunătoarea reşedinţă oficială a familiei regale în Scoţia, care în arhitectură aminteşte castelele franţuzeşti ale Renaşterii, este legată indisolubil de Măria Stuart. Episoadele vieţii sale care au avut loc aici – căsătoria cu marchizul de Bothwell, dialogul dramatic cu John Knox şi asasinatul secretarului său italian David Rizzio, comandat de al doilea soţ, gelosul Lord Damley – revin în mintea vizitatorilor în timp ce trec prin încăperile apartamentelor istorice, printre portrete de regi, tavane cu stucatură de secol XVII şi tapiserii preţioase ţesute în manufacturile din Bruxelles şi Gobelin. În camerele Queen Mary’s
Apartaments sunt expuse efectele personale ale reginei, unele din perioada în care a fost închisă, înainte de moartea ei prematură. Info: Conongate, orar aprilie-octombrie 9.30-18, noiembrie-martie 9.30-16.30, www.royalcollection.org.uk
HOLYROOD PARK
Vast spaţiu deschis în inima oraşului, odinioară teren de vânătoare al suveranilor scoţieni, Holyrood Park se desfăşoară pe o suprafaţă de 263 de hectare de peisaj variat, cu porţiuni mlăştinoase, mici lacuri şi stânci ascuţite, printre care domină Arthur’s Seat (Tronul regelui Arthur, la care se ajunge pe jos în 45 de minute), muntele vulcanic magic al celţilor din vârful căruia privirea ajunge până la mare şi în Highlands, în 2004, în interiorul parcului a fost inaugurat noul Scottish Parliament Palace, o structură modernă din oţel, stejar şi granit, care, în arhitectura sa avangardistă, se inspiră din patrimoniul natural şi cultural al Scoţiei (www. Scottish.parliament.uk).
MUSEUM OF SCOTLAND Şl ROYAL MUSEUM
Cu intrare comună în Chambers Street, aceste două mari instituţii prezintă colecţii de genuri diferite. Prima, aranjată cronologic pe şase paliere de la Preistorie la secolul XX, parcurge în timp istoria Scoţiei; a doua, plasată într-un edificiu victorian elegant din fier şi sticlă, este unul dintre cele mai bogate muzee ale Marii Britanii de artă aplicată: ceramică, orfevrărie, bijuterii, costume de epocă şi arme.
Info: Chambers Street, orar 10-17, www.nms.ac.uk
SCOTTISH NATIONAL GALLERY
Găzduită într-un edificiu neoclasic monumental care a fost inaugurat în 1859, Galeria Naţională se mândreşte cu originala sa colecţie de tablouri de pictori englezi şi scoţieni din secolele XIX şi XX, ca William McTaggart, Henry Raeburn şi contemporanii Peter Howson şi Ken Currie. Printre numele răsunătoare ale picturii europene figurează opere de Rafael, Tiţian, Rubens, Van Dick, Hals şi Rembrandt. Apreciabilă este şi colecţia de pânze ale unor impresionişti şi postimpresionişti francezi. Info: The Mound, orar 10-17, joi până la 19, www.nationalgalleries.org.
CARLTON HILL
La extremitatea estică a Princes Street există un vulcan stins care ţine loc de punct panoramic incomparabil asupra oraşului. Colina e înconjurată de clădiri neoclasice, printre care National Monument din 1822, dedicat scoţienilor decedaţi în timpul Războaielor Napoleoniene.
SCOTTISH NATIONAL GALLERY OF MODERN ART
O selecţie din toate mişcările artistice principale ale secolului XX, de la suprarealişti la expresionişti, de la abstracţionism la pop-art, însă protagonişti sunt pictorii scoţieni, începând cu pictorii peisagişti de secol XX până la contemporani ca Peter Howson şi Ken Currie.
Lucrările dadaiste şi suprarealiste completează colecţia cu opere de Dali, Duchamp, Magritte, Giacometti, expuse în Dean Gallery, tot în Belfort Road. Info: Belford Road, orar luni-vineri 10-17, sâmbătă 14-17, joi până la 19, www. nationalgailery.org.
ROYAL BOTANIC GARDEN
Aceasta este o insulă de pace şi linişte la mai puţin de doi kilometri de centrul oraşului, unde se pot admira plante adunate aici începând cu 1670 din toate colţurile lumii; sera cu cei mai înalţi palmieri din Marea Britanie; plante din pădurea Amazonului ori de pe dealurile Chinei; plante medicinale şi sequoia gigant din Woodland Garden. Info: Inverleith Row nr. 20a, orar februarie-octombrie 10-18, noiembrie-ianuarie 10-16, www.rbge.org.uk
Unde dormiţi
Hotel Missoni Edinburgh (design). În inima capitalei, o frântură de farmec şi de rafinament stil italian, la câţiva paşi de castel. Designul celor 136 de camere, jucat în nuanţe de alb şi negru, cu scântei exuberante de culoare, poartă semnătura Rosita Missoni. Pentru relaxare, piscină şi spa exclusiviste. Info: Ceorge IV Bridge nr. 1, tel. 0131 2206666, www.hotelmlssoni.com
Balmoral Hotel (lux), în NewTown pentru shopping, un „luxury hotel” în adevăratul sens al cuvântului, cu mobilier de secol XVIII şi cu o panoramă fantastică a oraşului. Restaurantul Number One cu o stea Michelin este unul dintre cele mai bune din Edinburgh. Piscină, spa şi sală de sport pentru o remise en forme completă. Info: Princes Street nr. 1, tel. 0131 5562414, www.thebalmoralhotel.com
Parliament House Hotel (confort). Edificiu în stil georgian pe colina panoramică a Edinburghului. Info: Calton H/7/ nr. 15, tel. 0131 4784000, www.parliamenthouse-hotel.co.uk
Unde mâncaţi
Martin Wishart (rafinat). O stea Michelin pe faleza oraşului Edinburgh. Felurile de mâncare franţuzeşti sunt pregătite cu cele mai apreciate „scottish” ingrediente. Faceţi rezervare cu mult timp înainte. Info: The Shore nr. 4, Leith, tel. 0131 5533557, www.martin-wishart.co.uk
Oloroso (la modă). La etajul trei al unei clădiri din sticlă din NewTown, oferă privelişti ale castelului din Edinburgh care îţi taie răsuflarea. Bucătărie fantezistă şi inovatoare, cu feluri de mâncare tradiţionale înnoite în cheie asiatică şi mediteraneeană. Info: Castle Street nr. 33, tel. 0131 2267614, www.oloroso.co.uk
The Stockbridge (romantic). Un restaurant de cartier cu atmosferă intimă şi rafinată, ideal pentru o cină romantică în lumină difuză. Pe pereţii negri ies la iveală pânze de artişti scoţieni.
Info: St Stephens nr. 54, tel. 0131 2266766, www.thestockbridgerestaurant.co.uk
Nightlife
The Liquid Room. Într-un fost subsol din Victoria Street, un local discotecă cu energie învăluitoare, celebru fiindcă a găzduit primele spectacole ale Coldplay, Smashing Pumpkins şi Moby. Info: Victoria Street nr. 9C, tel. 0131 2252564, www.liquidroom.com
The Royal Oak. La doi paşi de Royal Mile, este locul ideal să întâlneşti unele dintre cele mai importante nume ale muzicii folk scoţiene. Info: Infirmary Street nr. 1, tel. 0131 5572976, www.royal-oak-folk.com
The Port O’Leith Bar. Un pub din alte timpuri în apropierea portului, cu o selecţie bună de whisky scoţian. Pe tavan şi pe pereţi, o colecţie minunată de flamuri şi de instrumente nautice. Info: Constitution Street nr. 58, Leith, tel. 0131 554356
Filmhouse. O instituţie a oraşului pentru cinefili, vara sediu al Edinburgh’s International Film Festival. Info: Lothian Road nr. 88, tel. 0131 2282688
Shopping
Simbol al unui shopping de calitate în Edinburgh sunt aşa-numitele Big Store, o adevărată instituţie în oraş. în New Town, cumpărăturile le domină Jenners, pe Princes Street nr. 48, magazin istoric fondat în 1838 şi unul dintre cele mai vechi din toată Marea Britanie (www.houseoffraser.co.uk): şase etaje de modă, articole pentru casă, cosmetice, cadouri şi un mic magazin ce vinde whisky.
De îmbrăcăminte şi accesorii la modă sunt înţesate şi vitrinele de la Harvey Nichols (www.harveynichols.com/ stores/edinburgh), inaugurat în 2000 în St. Andrew Square.
Ciuvaiergeria Alistir Wood Tait e specializată în bijuterii scoţiene, de la broşele în carouri (material tipic scoţian) la quaich-un/e de argint (ulcea cu două toarte din care se bea whisky; Rose Street nr. n6a, www.alistirtaitgem.co.uk).
Dacă vă aflaţi în oraş sâmbăta, nu rataţi o plimbare care să vă desfete şi apetitul la Castle Terrace Farmers’ Market (www.edinburghfarmersmarket.co.uk) – 70 de tarabe cu delicatese locale bio, de la miere scoţiană la sos picant (chutney), de la brânzeturi la cârnaţi cu mirodenii.
În schimb, magazinul preferat al iubitorilor de malţ e vechiul Royal Mile Whiskies Shop, în Old Town. Este un vulcan de arome cu 300 de varietăţi de whisky single malt, mixt şi burbon (High Street nr. 379, www.royalmi-lewhiskies.com).
Pentru a rămâne în tradiţia locală, Geoffrey (Tailor), pe High Street nr. 57-59, este cel mai bun loc de unde să cumpăraţi un kilt: veţi fi doar nehotărâţi între neegalatele modele din lână şi caşmir şi cele mai nostime din noua colecţie 21st Century Kilts, din piele ori jeans (www.geoffreykilts.co.uk).
Pentru toate celelalte informaţii
Edinburgh and Scotland Information Centre, Princes Street nr. 3, Edinburgh, EH2 2QP, tel. 0845 2255121, www.edinburgh.org, www. visitscotland. corn
National Geographic, 52 de weekenduri de vis, Elena Luraghi şi Cinzia Rando, Editura Litera