Educația – cartea de identitate a copiilor

0
123

educatiaSe spune adesea că de mici, copiii devin copia părinților; ei pot fi buni sau mai puțin buni. Ei preiau de la părinții lor gena, educația,  flexibilitatea în gândire și comportament, firea nervoasă sau calmă.

Sistemul educațional își pune amprenta asupra copilului, atât la nivel moral, cât și spiritual.

De aici, putem identifica efectele pozitive și negative ale educației. Educația se fixează în sufletul copilului, oferindu-i astfel “cartea sa de identitate”.

Trei sferturi din comportamentul și gândirea oamenilor depind de educația primită și un sfert depind  de modelul oferit de societatea în care trăiesc.

Familia îi imprimă copilului legea morală și spirituală, pe care o poate dezvolta de-a lungul vieții. Tot familia oferă copilului cultura generală minimă, până când acesta va fi capabil să învețe singur.

Copiii au o legătură de interdependență cu mentalitatea și educația primită de la familie, aspect care își pune o puternică amprentă asupra dezvoltării sale ulterioare.

Educația înseamnă nu doar ceea ce i se spune, ci mai ales ceea ce vede și imită. Cei mici sunt ca un burete și absorb tot ceea ce văd în familie, de aici rezultând calitatea de individ integru al fiecăruia dintre noi.

Educația și exemplele primite în copilărie își pun amprenta asupra întregului proces de dezvoltare personală, aspect destul de greu de modificat. În concluzie, sprijinul oferit de familie și educația au un rol esențial în formarea personalității copilului.

Enam Rahje

Mai multe articole pe aceeaşi temă puteţi citi aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here