Efectele uleiurilor volatile naturale asupra minţii

0
106

Mucoasa olfactivă este singurul loc din organism unde sistemul nervos central intră în legătură directă cu lumea exterioară, fără o intermediere realizată de către “circuite nervoase suplimentare”. Datorită acestui fapt se poate spune că simţul mirosului este cel mai direct simţ al nostru, fiind astfel deosebit de celelalte cinci simţuri.

ulei-volatilAceastă caracteristică aparte explică de altfel şi influenţa majoră pe care mirosul o poate exercita asupra stărilor psihice, legătura lui cu instincte fundamentale ale fiinţei (hrănirea, atracţia sexuală etc.), capacitatea lui de a ne induce cu rapiditate modificări la nivelul minţii.

Toate uleiurile volatile au un efect antiseptic la nivelul aparatului respirator, de aceea ele sunt în general indicate pentru afecţiuni respiratorii cum ar fi gripa, sinuzita, bronşita, TBC-ul etc. Cel mai interesant efect al uleiurilor volatile naturale este însă cel asupra sistemului nervos, prin stările pe care aceste arome le pot induce.

Alese şi folosite cu abilitate la timpul potrivit, acestea ne pot ajuta foarte mult în crearea ambianţei dorite, în amplificarea stării de sănătate, în generarea unor senzaţii şi stări agreabile în sfera aparent greu de influenţat a psihicului şi minţii.

Bergamotă (Citrus bergamia)  – Are un miros fin, înviorător, limpezeşte şi înalţă. Ca sedativ nervos este utilizat în depresii şi stări de anxietate.

Brad (Abies alba) – Are un efect regenerator amplu, împrospătează şi ajută la evitarea suprasolicitării. Este în mod deosebit indicat celor care au tendinţa de a munci foarte mult (până la extenuare).

Busuioc (Ocimum basilicum) – Uleiul de busuioc limpezeşte mintea, conferă claritate mentală şi forţă interioară, înlătură oboseala intelectuală. Uleiul volatil de busuioc este unul din cele mai bune tonice nervoase. El poate fi folosit în special în afecţiunile asociate cu frică, slăbiciune, isterie.

Renumitul fitoterapeut francez Jean Valnet îl recomandă în epilepsie şi paralizie. “Mirosul busuiocului este bun pentru inimă… alungă neliniştea, care devine melancolie, şi-l face pe om vesel şi bucuros”- John Gerard

Eucalipt (Eucaliptus globulus) – Uleiul de eucalipt este unul din cele mai puternice uleiuri antiseptice. Un studiu realizat în fosta Uniune Sovietică în 1973 arată că el este foarte eficient împotriva virusurilor gripale A2 şi A. În plus, are acţiune expectorantă şi antispasmodică asupra tractului respirator.

Este indicat în majoritatea afecţiunilor respiratorii. Mirosul eucaliptului facilitează concentrarea, înlătură oboseala şi durerea de cap congestivă. Conferă o stare de luciditate, armonie, pace interioară, inspiraţie.

Muşcata dulce (Pelargonium odorantissimum) – Este un ulei care are atât rolul de a calma hiperexcitabilitatea nervoasă, nervozitatea, iritabilitatea persoanelor mai active, dinamice, cât şi cel de a dinamiza, de a elimina anxietatea, depresia fiinţelor mai pasive.

Dacă nu puteţi găsi uleiul volatil în magazine fiind mai rar şi destul de scump, este recomandat să faceţi rost chiar de planta în sine. Muşcata dulce nu face flori la fel de frumoase ca muşcata obişnuită, dar este foarte rezistentă, atinge dimensiuni impresionante şi este suficient să fie expusă la soare puternic ori să se strivească între degete o frunză pentru a se obţine o aromatizare excelentă.

Sursa: realitatea.net

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here