”Ei nu se ceartă, ci se tachinează, adică bombănesc”

0
153

linisteÎn familie fiecare membru îşi are îndatorire. Soţul întreţine familia, iar femeia trebuie să fie ocrotitoarea casei.

– E bine ca soţul să-şi ajute soţia în treburile casnice?

– Eu aş formula această întrebare altfel: poate soţul să-şi ajute soţia în treburile casnice? Da. însă a spune că el „trebuie” să facă aceasta, nu avem dreptul. Căci ce este o datorie? Este o obligaţie. Soţul trebuie să întreţină familia, iar femeia să fie ocrotitoarea casei, cu alte cuvinte, toate grijile casnice, de fapt, sunt pe umerii ei. A impune unui bărbat să şteargă podelele sau să spele rufele, nu e bine. Ştiu că mulţi dintre soţi singuri fac toate acestea cu plăcere, mai ales când văd că soţia nu reuşeşte întotdeauna. Dar când ei sunt obligaţi, le vine greu şi încep să se revolte. Unele femei au obiceiul să se laude: „Soţul meu spală, găteşte, face curăţenie…”. Dar, prin aceste cuvinte, vom înţelege că atunci când soţia câştigă treptat autoritate în familie, iar soţul se retrage pe planul secundar, familia începe să se destrame. Trebuie să existe autoritatea soţului şi a tatălui. Este exact acelaşi lucru când spunem că pentru un bărbat trebuie să existe autoritatea lui Dumnezeu. De aceea, e bine ca în treburile casnice soţia să ceară ajutorul soţului, dar nicidecum nu-i va porunci. Ajutorul poate fi primit, dar nu se va face din aceasta o lege.

– Care dintre soţi trebuie să se ocupe cel mai mult de educaţia copiilor?

– În tradiţia Bisericii Ortodoxe, femeia trebuie să fie casnică. Bineînţeles că este o muncă grea. În Rusia, de casă se ocupa, de obicei, femeia. Însă astăzi, din cauza sărăciei, când bărbatul nu mai este în stare să întreţină singur familia, femeia este pusă în situaţia de a-şi găsi un serviciu. Chiar dacă salariul ei este mai mare decât al soţului, ea nu va ţine cont de aceasta. Modul tradiţional de viaţă al unei familii ruseşti punea accent pe autoritatea soţului şi a tatălui. El era acela care se aşeza în capul mesei şi nimeni nu începea să mănânce până când el nu lua primul lingura în mână. Pe când astăzi vedem că mama toarnă mai întâi de toate în farfuria copilului şi numai după aceea ea îşi aduce aminte de tată. Poate veţi spune că acestea sunt nişte fleacuri. Dar anume aceste fleacuri sunt distrugătoare. Unii părinţi îi ridică în slăvi pe copii, iar aceştia încetează să mai asculte de părinţi şi astfel autoritatea acestora începe treptat să scadă. Arta de a trăi o viaţă de familie este una a înţelepciunii, dar, mai ales, a unei înţelepciuni smerite. De exemplu, dacă tatăl se odihneşte, ceilalţi din casă se vor strădui să nu facă zgomot ca să nul deranjeze. Dacă mama are multă treabă prin casă, tatăl va fi cel cu iniţiativa: „Hai, copii, să dăm o mână de ajutor mamei”. Trebuie să fim atenţi unii faţă de alţii, să ne iubim, să ne respectăm. Dar când te gândeşti numai la tine, când vezi doar oboseala ta şi dorinţele tale, începe să-ţi fie milă doar de propria ta fiinţă.

– Ce să facem când femeia este pusă în situaţia de a lua în propriile mâini conducerea familiei?

– Să refuze! Este un păcat când un bărbat lasă totul pe seama femeii. La fel este un păcat dacă femeia acceptă această situaţie. Dacă ţi se dă, trebuie să refuzi: „Nu, dragul meu, tu eşti capul familiei”. Să nu i se spună niciodată „trebuie”, ci prin fapte să se accentueze poziţia lui în familie.

– Cum să se refuze, mai ales când familia poate ajunge la sapă de lemn?

– Desigur că se poate întâmpla aşa ceva, dar problema noastră este că noi trăim comparându-ne cu alte familii, desi ar trebui să ne mulţumim cu ce avem. Chiar dacă femeia întreţine familia, ea nu va lua în mâinile sale conducerea familiei. Se întâmplă când soţul rămâne şomer şi el nu poate aduce bani în casă. Cu toate acestea, el va sta în capul mesei, va fi stimat şi se va arăta că el este capul familiei. Căci autoritatea nu o deţine cel care aduce mai mulţi bani, ci ea se rezumă la ierarhia faţă de Dumnezeu. Când un bărbat nu poate întreţine propria familie, el îşi face probleme, iar noi vom înţelege că nu totul depinde de el, că acestea sunt nişte greutăţi temporare. El este numit capul familiei pentru a putea găsi o rezolvare în situaţiile critice şi pentru a o elibera pe femeie de obligaţii străine ei.

– Se întâmplă ca o femeie care ocupă o funcţie înaltă la serviciu să nu accentueze această poziţie în familie, dar cu toate acestea soţul ei se simte inferior.

-Din păcate, orice s-ar spune, ea accentuează totuşi această poziţie. Ea este aceea care vrea să creadă că nu se întâmplă aşa ceva. Când o persoană se întoarce acasă de la serviciu, e greu să treacă direct la alt mod de viaţă. Aceasta se întâmplă mai ales când noi punem serviciul pe primul plan. Dar trebuie să înţelegem ca el este doar o ascultare si nu un motiv temeinic de a ne mândri cu el. Există o ascultare în familie, dar există şi una socială. Fată de fiecare vom avea o atitudine corespunzătoare si nu vom face din aceasta un cult. Cu părere de rău, noi nu suntem buni ucenici şi aici este toată problema.

Sfatul preotului:

Ne vom da seama că cel de lângă noi are neputinţe şi ne vom strădui să nu-i dăm nici un motiv pentru a Ie afirma şi mai mult.

– De ce se spune că atunci când doi îndrăgostiţi se ceartă, în realitate, ei se amuză? Oare să însemne aceasta ca o ceartă nu prezintă nici un pericol?

– Ei nu se ceartă, ci se tachinează, adică bombănesc. Puteau să se certe, dar s-au smerit până la a bombăni. Ei au reuşit să înăbuşe focul mâniei dinlăuntrul lor.

– Astăzi observăm că tot mai mulţi oameni se ceartă.

– Cu părere de rău, aşa este. Dar când ajung să se certe nu mai putem vorbi despre bombăneală. Când noi  reuşim să potolim focul mâniei dinlăuntrul nostru, simţim o mângâiere şi o bucurie că nu s-a ajuns a un conflict mai mare. Numai într-o astfel de situaţie putem spune că două persoane se amuză.

”Familia ortodoxă”, Pr. Evgheni Şestun

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here