Ei sunt România: Mesajul românilor care ne fac cinste în străinătate (II)

0
1926

romani IIEi sunt România: Mesajul românilor care ne fac cinste în străinătate (II)

În ultimii ani, ne-am obişnuit să vorbim despre ce ne supără, ce nu ne place, despre conflictele şi nedreptăţile din această ţară, despre ce trebuie schimbat sau reparat în România.

De 1 Decembrie, însă, sărbătorim românii care, oriunde s-ar afla, poarta România în suflet, au curajul de a se mândri cu ţara lor şi de a lauda aceasta fermecătoare ţară.

Ei n-au uitat că România este ţara cu tradiţii inestimabile, pământul lui “Numa’ bine” şi al lui “Doamne ajută!”, tărâmul de basm în care s-a născut Făt-Frumos, meleagul fantastic al Mioriţei şi al teiului lui Eminescu.

Alexandra Dariescu – pianista, câştigătoare a premiului “Women of the Future” 2013 (Marea Britanie)

 

“Transmit tuturor romanilor un gând muzical în acest ceas aniversar pentru o Românie frumoasă şi bogată în cultură!

Muzica uneşte suflete, comunica orice sentiment şi are o putere covârşitoare. Gândul şi speranţa mea este să încercăm să fim mai buni, fiecare prin ceea ce face şi să păstrăm sentimentul de optimism, atitudine pozitivă şi să reconstruim o Românie mândră de cultură, educaţie şi copiii ei în fiecare zi. La mulţi ani, România!”

În ziua în care se sărbătoresc 95 de ani de la Marea Unire, romani din toată lumea spun “sunt mândru că sunt roman!”.

George Moise, fost jurnalist şi publicitar, autor al romanului “Iertaţi-mă că nu sunt japonez” (Japonia)

“Se împlinesc anul acesta şapte ani de când am plecat din ţară. Întâmplarea face că anul acesta să petrec, după multă vreme, 1 Decembrie în România. Ca de fiecare dată, trag linie şi fac bilanţul relaţiei zbuciumate cu propria patrie.

Lecţia celei de-a şaptea întoarceri este că oricât ai încerca să-ţi creezi un ‘acasa’ în altă parte, ţară va rămâne familia la care te poţi întoarce indiferent de ce ţi-a făcut, şi care te va primi întotdeauna indiferent de câte rătăciri ai adunat la rândul tău. La mulţi ani, România!”

Diana Busuioc, actriţă (Statele Unite)

“Gânduri. Românie, îţi doresc să fii mândră de fiii tăi, să fii bună cu ei, să le aduci un An Nou Bun şi cu sănătate! Îţi doresc să vezi romani buni, generoşi şi miloşi, care să lupte pentru fraţii lor şi pentru tine, mai mult decât pentru confortul sau războiul personal. Îţi doresc o iarnă blândă şi o primăvară grăbită.

Îţi doresc conducători demni de strămoşii lor şi tineri care să rămână în vatra ta din dorinţa lor, nu pentru că nu au putut pleca şi care să fie fericiţi şi mândri de numele tău! Îţi mai doresc ca ziua ta şi sacrificiile care au însemnat ea să nu fi fost în van. La Mulţi Ani, Românie, ţara mea!”

Sebastian Burduja, consultant la Banca Mondială (statele Unite)

“1 Decembrie este, mai presus de orice, simbolul unităţii romanilor de pretutindeni. Este totodată un prilej de a privi spre trecut cu admiraţie şi respect, pentru a putea să ne îndreptăm privirile către un viitor de care să putem fi cu adevărat mândri. Să ne amintim aşadar că Marea Unire a fost împlinită de înaintaşii noştri într-un context internaţional extrem de dificil, iar cheia succesului a fost tocmai unitatea tuturor romanilor în jurul unui obiectiv capital.

Ca în fiecare an, Liga Studenţilor Romani din Străinătate, prin filialele din 33 de ţări, sărbătoreşte ziua de 1 Decembrie prin evenimente specifice, pentru mii de tineri romani şi colegii noştri din întreaga lume.

Pentru că dincolo de semnificaţia unică a acestei zile pentru noi romanii, chiar şi departe de casă (sau cu atât mai mult prin prisma distanţei faţă de toţi cei dragi), 1 Decembrie este şi un prilej de a promova valorile, istoria, tradiţiile şi obiceiurile româneşti în mijlocul comunităţilor globale din care facem parte.

În final, să ne amintim cuvintele lui Iuliu Maniu, rostite cu prilejul Marii Adunări Naţionale de la Albă Iulia, acum 95 de ani: “Mulţumirea şi recunoştinţa noastră faţă de această graţie a providenţei [împlinirea României Mari] nu ne-o putem arăta decât dovedindu-ne vrednici de însemnătatea timpurilor pe care le trăim…

Este adânc înrădăcinată în noi convingerea că numai un regim cu adevărat democratic ne poate întări ţară… Nu se poate spera ca cetăţeni fără drepturi şi ţinuţi în întuneric sufletesc şi în mizerie socială să devină stâlpi siguri ai unui stat modern. Deplină libertate şi egală împărtăşire în puterea de stat a cetăţenilor este singura bază solidă a unui stat”.

Ecourile acestui profund îndemn le putem auzi şi astăzi, dacă ascultăm cu atenţie. Rămâne de văzut dacă la rândul nostru vom ştii să urmăm exemplul celor pe care îi cinstim astăzi, să desăvârşim aspiraţiile şi viziunea lor, şi să ne ridicăm la înălţimea “timpurilor pe care le trăim”. La mulţi ani, România!”.

Claudia Moscovici, autor a romanului “Între Două Lumi”, critic de artă şi de literatură (Statele Unite)

“Cel mai încurajator aspect al României de astăzi este cultura înfloritoare din domeniul artei, literaturii şi filmului, pentru care a devenit recunoscută internaţional. Nume ca Herţa Muller şi Cristian Mungiu au devenit cunoscute peste tot în lume. De asemenea, iubesc să văd colaborări internaţionale în multe domenii, în vreme ce artă şi umanismul înfloresc cel mai mult când talentul local aduce contribuţii globale. Sunt multe colaborări şi în jurnalism, de asemenea, cu grupul de publicare Conde Nast, Forbes Magazine şi altele. România s-a mai adaptat foarte bine şi jurnalismului cotidian, care este dominat de bloguri populare.

Printre altele, sunt foarte mândră de faptul că pot contribui la Catchy.ro, pe care îl numesc ‘Huffington Post-ul Romanesc’, şi la noul blog de cultură şi literatura început de Daniel Cristea-Enache, Literatură de Azi.

Cred că cele mai bune tendinţe din cultura românească de astăzi manifesta atât un sens de mândrie naţională, cât şi un sens de de interacţiune şi apartenenţa, o comunitate internaţională mult mai mare din domeniul artei şi umanismului. Internaţionalismul coexistă cu patriotismul, deoarece când eşti cu adevărat mândru de cultura ţării tale vrei să împarţi cu lumea contribuţiile sale preţioase.”

Clara Volintiru, doctorand şi profesoară la London School of Economics (Marea Britanie)

“Dorul este un sentiment ce marchează sentimentalismul românesc de secole. La fel ca dorul de cei dragi, şi dorul de ţară este mereu prezent în sufletul romanilor plecaţi departe. Parte din identitatea oricărui roman este legată de ţara sa. Îmi doresc de 1 decembrie, ziua naţională a României să ne amintim să fim mândri de noi înşine şi de ţara noastră!

Mi-aş dori ca toţi romanii să facă un exerciţiu mental de a identifica 5 acţiuni prin care au adus o contribuţie pozitivă societăţii în care trăiesc, pe parcursul ultimului an.

De asemenea, mi-aş dori ca romanii să se gândească la 10 cunoscuţi, oameni obişnuiţi, romani din ţara sau străinătate, pe care îi admiră pentru ceea ce fac. Este important să conştientizăm că sunt mai mulţi romani de calitate incontestabilă, decât avem deserori impresia. De aceea este important să ne identificăm cu o comunitate de romani şi împreună să promovăm valorile care ne caracterizează.

România continuă să fie o matcă în care valorile umane sunt întreţinute şi încurajate din generaţie în generaţie.

Astfel, familia, spiritualitatea, educaţia, excelenta-sunt toate elemente importante în viaţa acestui popor, promovate de toţi acei romani care se luptă pentru progresul României, în ciuda unor costuri şi sacrificii personale mari.

Cred totodată că romanii sunt paradoxali: au atât potenţialul gloriei, al performanţei, cât şi pericolul abisurilor, derizoriului. Îmi doresc ca valorile să supravieţuiască şi să primeze în anii următori şi, când fiica mea va fi mare, sper să spună cu mândrie sinceră că vine din România – o ţară cu o amprentă regională şi internaţională semnificativ pozitivă!”.

Alexandru Lazăr, avocat şi doctorand în cadrul Facultăţii de Drept ESADE a Universităţii Ramon Lull (Spania)

“Unei ţări, ţara mea, de ziua să îi doresc să aibă parte de cetăţeni solidari, muncitori, înţelepţi şi culţi. Îi mai doresc să aibă puterea necesară pentru a-şi păstra activele (umane şi materiale). La mulţi ani, România! Îţi doresc să te faci mare (cum ai fost odinioară)! Îţi doresc să continui să dai lumii oameni mari şi să fii la fel de primitoare ca şi până acum!”.

Otilia Aionesei, model (Statele Unite)

“De 1 Decembie aş vrea să-mi amintesc de lucrurile bune pe care România mi le-a dat. România a sădit în mine valori cum ar fi moralitatea, modestia, ambiţia şi importanta familei şi a prietenilor. Tot în România am dezvoltat dragostea pentru educaţie, cultură, artă şi literatură, prin cărţile lui Cioran şi Eliade şi arta lui Grigorescu şi Brâncuşi.

Uităm prea des cât de mult potenţial şi frumuseţe această tară are de oferit. Sunt recunoscătoare pentru baza solidă pe care România a oferit-o vieii mele”.

Sursa: Ziare.com

Jurnal Spiritual 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here