Ei sunt România. Ştiaţi că? Primul automobil cu rotile în interiorul caroseriei a fost inventat de un român

0
166

aurel-persu-automobilÎn Muzeul Naţional Tehnic “Dimitrie Leonida”, se afla expus un automobil, care prin forma sa aerodinamică şi alura curbată a caroseriei pare apropiat mai mult de linia vehiculelor contemporane, decât de automobilele cam paralelipipedice existente în anul 1924, când a fost creat.

Realizat de inginerul Aurel Persu, vehiculul este primul automobil din lume cu caroseria de forma aerodinamică şi cu rotile montate în interiorul ei. Până în acel moment, roţile erau exterioare caroseriei, precum cele de la trăsuri şi căruţe.

La acea dată, inginerul Persu era o personalitate deja cunoscută în Europa pentru iniţiativele sale, dar neglijat în ţară, pentru că ideile păreau excentrice. Mai mult decât atât, apărând la volanul ciudatei maşini pe străzile Bucureştiului provoca ilaritate în public şi nemulţumirea birjarilor, pentru că le speria caii.

Un articol din ziarul “Universul” cerea municipalităţii să nu-i permită circulaţia pe drumurile publice cu asemenea năzdrăvănie.

Dar năzdrăvănia avusese succes la Berlin, unde Aurel Persu a absolvit Politehnica fiind şef de promtie, unde şi-a construit respectivul prototip şi unde a fost medaliat pentru studiile sale privind comportarea profilelor aerodinamice în mişcarea lor.

Prototipul l-a breveat în 1924, cu denumirea “Automobilul de forma aerodinamică şi cu rotile ascuse sub aripi”, demonstrând că formă caroseriei, precum şi aducerea roţilor în interiorul ei aduc o importanţă economie de comustibil.

Succesul printre specialiştii germani l-a determinat să vină până în ţara conducându-şi invenţia la volan, dar aici s-a izbit de indiferentă specalistilor. Ei considerau că nu merită efortul pentru un fleac de economie la benzină.

Este ciudat că, sub un anumit aspect aveau chiar dreptate: benzină românească era atunci cea mai iefitna din toată Europa: costă 0,50 lei litrul, în condiţiile când un ziar costă 3 lei, iar un baton de ciocolată (100 g) costă 7 lei.

A suferit o puternică deziluzie, văzând cu câtă indiferenta e privită invenţia în ţară, dar diplomele din Germania, inclusiv doctoratul, l-au ajutat să fie numit cadru didactic la Politehnica.

Mi-a fost profesor de mecanică teoretică în anul 1946. Îşi expunea la curs propria teorie legată de profilul aerodinamic perfect, creat de însăşi natură: forma picăturii de apă care cade de la înălţime.

Avea convingerea că, numai construite în formă picăturii de apă, vehiculele viitorului vor putea atinge viteze mari fără să risipească benzină, care va deveni din ce în ce mai preţioasă în viitor. Dovedea premoniţie.

Regimul comunist l-a exclus însă pe profesorul Persu de la Politenica, găsindu-i un “loc de muncă” la Institutul de Documentare Tehnică. Decepţionat, inventatorul a donat maşina în anul 1969 Muzeului Tehnic, având grijă să fie în perfectă stare de funcţionare. Acolo poate fi văzut şi astăzi, la rând cu alte exponate, acst prim vehicul din lume construit cu rotile sub caroserie şi cu o alură aerodinamică cât mai perfectă, cea a picăturii de apă aflată în cădere.

Numele profesorul Aurel Persu aproape ar fi rămas cu totul uitat, dacă municipalitatea n-ar fi avut inspiraţia să-l acorde unei străzi bucureştene.

Sursa: ziare.com

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here