Electronul… știați că?

0
481

electronElectron – descoperire, experimente și concluzii

În 1874, G.Johnstone Stoney sugera că există o unitate fundamentală a încărcării electrice în electrochimie. În 1894, el a continuat estimându-i cantitatea și denumind-o electron.

În următorii câțiva ani, mai mulți fizicieni au emis ipoteza că electricitatea ar putea fi alcătuită din unități discrete.

Acestor unități foarte mici li s-au dat mai multe nume provizorii; dar pe moment, rămăseseră doar în teorie: existența lor nu fusese demonstrată.

De-abia în 1897 J.J.Thomson a descoperit că electronul există ca particulă subatomică în timp ce făcea cercetări asupra tuburilor catodice, la laboratorul Cavendish din Cambridge.

Un tub catodic este un cilindru din sticlă ce conține doi electrozi între care există vid. Când la electrozi se aplică un curent electric, se generează raze catodice care fac ca tubul să strălucească. Thomson a descoperit că razele pot fi deviate de un câmp magnetic și a ajuns la concluzia că ele sunt alcătuite din mici particule cu încărcare electrică negativă, pe care le-a numit corpusculi.

Electron – descoperire și concluziile experimentelor

Când le-a măsurat raportul masă/sarcină electrică a descoperit că era mai mic decât a mia parte dintr-un ion de hidrogen. Asta însemna fie că aveau o sarcină electrică foarte mare, fie o masă foarte mică. Alți oameni de știință au lucrat la această problemă și au demonstrat că acești corpusculi au într-adevăr o masă foarte mică.

Raportul masă/sarcină electrică nu varia după materialul catodic sau după natura gazului din tub. Astfel, Thomson a ajuns la concluzia că noii corpusculi descoperiți sunt universali, găsindu-se în toate materialele.

Sarcina electrică a unui electron a fost măsurată mai precis de R.A.Milikan într-un experiment din 1909. Acum, că se dovedise existența particulelor subatomice (electronii și protonii) și se putea apela la acestea pentru a explica anomaliile din tabelul periodic al elementelor, oamenii de știință au început să caute răspunsurile aici.

În 1913, Henry Moseley a introdus conceptul de număr atomic și a explicat legea periodicității (care guvernează așezarea în tabelul periodic) prin numărul de protoni ai fiecărui element.

Descoperirea structurii interne a atomului urma să deschidă, în secolul al XX-lea multe zone noi ale fizicii.

Descoperiri care au schimbat lumea, Rodney Castleden

Alte articole interesante puteți citi la rubrica Știință.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here