Premieră: Emisie radio misterioasă venită din spaţiu, detectată în timp real

0
115
Emisie radio misterioasă venită din spaţiu Astronomii au fost martori, în timp real, pentru prima dată ai unei emisii radio rapide de scurtă durată provenind dintr-o sursă necunoscută din spaţiul cosmic. Descoperirea îi aduce pe oamenii de știință mai aproape de înțelegerea acestui fenomen “extraterestru” straniu. Astronomii din toată lumea încearcă să explice acest fenomen.

Această scurtă emisie de unde radio durează doar câteva milisecunde. Primul astfel de semnal a fost descoperit în 2007, de astronomii care căutau informaţii despre obiecte cosmice în arhiva datelor înregistrate de radiotelescopul Parkes, din statul australian New South Wales, informează Daily Mail.

Emisiile radio din spațiu

Cauza exactă a acestor emisii radio reprezintă o nouă enigmă ştiinţifică. Posibilele explicaţii se întinzând de la evaporarea unor găuri negre şi contopirea unor stele neutronice până la “comunicaţii” ale extratereştrilor.

Alte şase astfel de emisii radio de foarte scurtă durată, provenind aparent din afara Căii Lactee, au fost descoperite până în prezent cu ajutorul radiotelescopului Parkes, iar o a şaptea, cu ajutorul uriaşului radiotelescop de la Arecibo, din Puerto Rico.

Emisie în timp real

“Suntem primii care au observat o astfel de emisie radio în timp real”, a declarat Emily Petroff; el este doctorand la Swinburne University of Technology din Melbourne. “Aceste emisii au fost descoperite, în mare parte, în arhivele de date, la săptămâni sau luni ori chiar după mai mult de un deceniu după ce au avut loc”, a mai spus Petroff.

După ce a detectat o emisie în timp real, Petroff a cerut unei echipe internaţionale de cercetători să efectueze rapid observaţii cu radiotelescoapele de pe glob, scanând spaţiul pe un spectru foarte larg de lungimi de undă, de la unde radio până la raze x.

Nicio emisie de lumină

Cercetătorii au folosit 12 telescoape în căutările lor, din Australia, California; Insulele Canare, Chile, Germania, Hawaii, India, dar şi din spaţiu. Ei nu au descoperit nicio emisie de lumină în spectrul vizibil, infraroşu, ultraviolet sau vreo emisie de raze x.

“Acest fapt (lipsa unor emisii în alte lungimi de undă, n.r.) în sine a exclus din start o serie de posibili candidaţi pentru explicarea emisiilor de unde radio, cum ar fi emisii de lungă durată de raze gamma sau supernove din apropiere”, a declarat Mansi Kasliwal, cercetătoare la Carnegie Institution din Pasadena, California.

Fenomenele cosmice

Kasliwal a precizat, însă, că fenomene cosmice de tipul emisiilor slab energizate de raze gamma şi exploziilor gigantice produse pe suprafaţa unor magnetari, stele neutronice cu un câmp magnetic extrem de puternic, sunt încă demne de a fi luate în considerare ca posibile surse ale emisiilor radio necunoscute. De asemenea, implozia unor stele neutronice ar putea fi o explicaţie pentru aceste semnale.

Una dintre marile necunoscute alte acestor emisii radio este distanţa de la care provin.

La 5,5 miliarde de ani lumină de Terra

Caracteristicile semnalului radio, adică modul în care este afectată frecvenţa lui de călătoria prin spaţiu, indică faptul că sursa semnalului detectat în timp real este la o distanţă de până la 5,5 miliarde de ani lumină de Terra.

“Acest lucru înseamnă că fenomenul care a produs semnalul radio ar fi putut emite la fel de multă energie în câteva secunde câtă emite Soarele într-o zi”, a spus cercetătoarea Daniele Malesani, de la Univesitatea din Copenhaga.

Polarizarea emisiei

Emisia radio a mai dat un indiciu privind originea; acesta pare mai degrabă să îi încurce pe cercetători.

Sistemul de detectare în timp real al emisiilor radio cosmice folosit de radiotelescopul Parkes a înregistrat şi polarizarea emisiei; este o caracteristică ce nu a fost obţinută în cazul emisiilor anterioare.

Câmpuri magnetice mari

Polarizarea poate fi înţeleasă ca fiind direcţia în care undele electromagnetice, ca lumina şi undele radio, vibrează şi poate fi liniară sau circulară. Emisia radio detectată în timp real era mai mult de 20% polarizată circular. Acest lucru ar indica prezenţa unor câmpuri magnetice foarte puternice în preajma sursei.

Identificarea originii acestei emisii radio de scurtă durată este doar o chestiune de timp. “Am pus capcana. Acum trebuie doar să aşteptăm ca un alt semnal să cadă în ea”, a declarat Emily Petroff.

 Ana Grama

Jurnal Spiritual

Asculta: http://radio-online.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here