Emoticonul ”față zâmbitoare” activează aceeași zonă din creier ca și o față umană reală

0
592

zambetAtunci când privim o față umană, în creierul nostru se activează zona numită cortexul occipitotemporal. Surprinzător, sau nu, aceeași zonă este activată și atunci când privim un emoticon de tip ”față zâmbitoare”.

Aceasta este concluzia unui studiu realizat de către o echipă de cercetători australieni condusă de Owen Churches. Studiul a fost publicat online, pe 6 ianuarie, de revista Social Neuroscience. ”În comunicarea digitală se folosește adesea o combinație de caractere, cum ar fi « 🙂 », […] pentru a indica o față zâmbitoare. Deși emoticonale sunt interpretate cu ușurință ca fețe zâmbitoare nu este clar dacă ele declanșează mecanisme specifice de recunoaștere a feței sau dacă sunt folosite sisteme separate”, se arată la începutul rezumatului studiului.

Pentru a descifra mecanismele care se declanșează în creier pentru a recunoaște un emoticon echipa lui Churches a măsurat activitatea cerebrală în cazul a 20 de subiecți, în timp ce aceștia priveau chipuri reale. Apoi subiecții au fost puși să privească șiruri de caractere, printre care se aflau și cele care alcătuiesc faimoasa față zâmbitoare. Astfel s-a putut constata că în cazul emoticonului ” 🙂 ” se activa aceeași zonă din creier ca în cazul unei fețe reale.

Pentru Australian Broadcasting Corporation Churches a arătat că ”nu este vorba despre un răspuns înnăscut la emoticoane. Înainte de 1982 [anul în care profesorul Scott E Fahlman de la Universitatea Carnegie Mellon a inventat emoticonul fața zâmbitoare] nu ar fi existat nici un motiv ca « 🙂 » să activeze zonele din creier corespunzătoare recunoașterii fețelor, deoarece nu învățasem că acest șir de caractere reprezintă o față. Avem de-a face cu un răspuns neuronal creat în întregime în urma unor achiziții culturale. Acest lucru este cu adevărat uimitor.”

Sursa: stiintasitehnica.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here