Enceladus – Alba ca Zăpada Sistemului Solar

0
92

albaEnceladus este cel de-al optulea dintre sateliții cunoscuți ai lui Saturn, aflat la distanța de 238.020 km de planetă și cu o perioadă de rotație de 1, 37 zile. Este al cincilea ca mărime, diametrul său fiind de 500 km. A fost descoperit de către Herschel în 1789.

În mitologia greacă, Enceladus a fost un titan înfrânt în luptă de către Atena și îngropat sub Etna.

Enceladus are cel mai mare albedo, de 0,9 dintre toate corpurile cerești din Sistemul Solar. Suprafața lor este acoperită de gheață proaspătă și curată, care își menține culoarea albă deoarece crusta satelitului se rupe mereu și inundă suprafața. Temperatura suprafeței lui Enceladus este de 0201 grade Celsius.

Cel puțin cinci tipuri diferite de teren au fost identificate de Enceladus. Pe lângă cratere mai sunt câmpii line, falii liniare întinse și crește. O parte destul de mare din suprafața este relativ tânără, având probabil mai puțin de 100 milioane de ani. Aceasta înseamnă că, până nu demult, Enceladus trebuie să fi fost activ din punct de vedere geologic și poate că este încă activ și astăzi. Este posibil ca o anumită categorie de vulcani lichizi să fie activi, vulcani în care, în locul  lavei, erupe apa înghețată. Enceladus este mult prea mic pentru a mai primi căldură prin dezintegrarea materialului radioactiv în interiorul acestuia, această căldură prin dezintegrarea materialului radioactiv din interiorul acestuia, această căldură fiind disipată cu mult timp în urmă.

Enceladus este închis într-o rezonanță 1:2 cu Dione (situație similară cu cea dintre IO și Europa). Această rezonanță poate furniza un mecanism de încălzire prin intermediul forțelor mareice, dar căldura degajată este probabil insuficientă pentru a topi apa înghețată. Enceladus ar putea fi deci compus dintr-un anumit material cu temperatura de topire mai scăzută decât cea a apei pure.

Sursa materialului din inelul E al lui Saturn s-ar putea datora satelitului mai sus amintit. Din moment ce materialul nu se poate menține în inel mai mult de câteva mii de ani, acesta este produs de activitatea geologică recentă de pe Enceladus. O altă posibilitate este aceea ca materialul să fie expulzat de pe Enceladus ca urmare a ciocnirilor violente cu meteoriții.

Ciocnirile au expulzat lichidul din interior, care a înghețat instantaneu și a produs particulelor minuscule care formează inelul E.

Călătorie spre Infinitul Solar, Emil O. și Maria I. Vințeler

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here