Oarfish sau peștele ramă este o specie specie bizară din familia Regalecidae, considerat cel mai lung pește osos din lume asociat de-a lungul timpului cu înfricoșătoare povești legate de creaturi marine.
Cu dimensiuni care pot ajunge până la 17 metri și 270 kilograme, acesta arată ca un șarpe și ar putea fi adevărul din spatele legendelor vechi despre șerpi de mare gigantici, capabili să scufunde nave.
În realitate, spun specialiștii, aceștia sunt inofensivi și rar pot fi văzuți la suprafață deoarece înoată la adâncimi mari de pâna la 1.000 metri conform flmnh.ufl.edu/. Regalecus glesne, a fost descris pentru prima dată de Peter Ascanius în 1772 și trăiește în apele temperate și tropicale, din Oceanul Atlantic, Marea Mediterană, regiunea Topanga din vestul Californiei până în Chile și în estul Oceanului Pacific.
Rick Feeney, manager al Secției de Ihtiologie la Muzeul de Istorie Naturală din Los Angeles, spunea într-un interviu pentru BBC NEWS despre această specie că este un „pește superb, fără solzi, argintiu cu pete albastre irizate și aripioare roșii”.
În octombrie 2013 personalul de la Institutul Marin de pe Insula Catalina, a găsit un specimen lung de 5,5 metri eșuat pe plajă. Conform publicaței online National Geographic a fost nevoie de 15 de oameni pentru a transporta creatura.
Feeney spune că momentele când peștele vine spre țărm sau înoată în ape puțin adânci, sunt extrem de rare. Au fost mai mult de 500 de apariții înregistrate din anii 1700, până în prezent în locații diferite, inclusiv Insulele Britanice, Australia, SUA, Mexic, Costa Rica și Japonia. Cu toate astea nimeni nu a fost încă în măsură să dovedească de ce au venit la țărm deși există o serie de teorii care înclud împerecherea, foamea sau boala.
Știați că …
În Japonia oarfish este supranumit mesagerul zeului dragon al mării, Ryujin, și conform folclorului, de câte ori acesta se arată la suprafață prevestește un cutremur. Conform specialiștilor, există și o explicație științifică pentru acest fapt. Se pare că viețuitoatele care trăiesc pe fundul oceanelor sunt mai sensibile la deplasarea faliilor decât cele care trăiesc la suprafată.
Emanuela Popa
Jurnal Spiritual