Enigmele naturii: Substanța mov care a invadat oceanul în apropiere de coasta Norvegiei

0
165

86644525_rogerblarsenPe coasta norvegiană, mai ales în zona fiordului Lyngen, mari suprafețe au fost acoperite de o substanţă mucilaginoasă de culoare mov. Nimeni nu știe de unde a apărut și care ar putea fi cauza, dar biologii marini presupun că ar putea fi meduze aflate în stare de descompunere, transmite BBC.

Pescarii au semnalat fenomenul încă din luna august 2015, însă după aproximativ jumătate de an, ei avertizează că situaţia s-a agravat, iar fenomenul se extinde.

În plus, substanța misterioasă afectează sonarele de pescuit pe care le folosesc, funcționarea acestora fiind viciată, iar peștele prins este acoperit de mucilagiu mov.

Potrivit oceanografilor norvegieni ciudata substanță ar fi o specie de meduze ctenofore: „Sunt probabil meduze moarte sau bolnave”.

Mucilagiul mov a invadat deja milioane de metri cubi de apă din zona fiordului, iar imaginile şi semnalele captate cu ajutorul aparaturii de explorare sunt total atipice, spun profesori de la Universitatea din Tromso. Potrivit experților, pentru a se elucida acest mister este nevoie de noi analize.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here