Enurezis

0
149

enurezis alarmCopiii nu udă patul intenţionat – şi acesta este un lucru foarte important de reţinut, în special în acele dimineţi când sunteţi pus în faţa faptului împlinit, încă o dată. Un lucru este sigur, problema nu poate fi rezolvată prin pedepsirea copilului. Este recomandabil să vă menţineţi simţul umorului în astfel de situaţii, care vor dispărea în timp. Până atunci însă, încercaţi următoarele tehnici.

Ce este în neregulă

În general, nimic. Atunci când creşteţi un copil, enurezisul vine la pachet. De fapt, în Marea Britanie, cel puţin 15% din copiii cu vârsta de peste cinci ani nici nu au nevoie să meargă la baie noaptea. Cel mai frecvent întâlnit motiv este că probabil copilul dumneavoastră nu se trezeşte atunci când vezica lui este plină – iar acest lucru este o problemă doar pentru că produce multă urină în timpul nopţii sau capacitatea vezicii este, într-o anumită măsură, mică.

Faceţi acele „ore problematice” mai uscate

Micşoraţi aportul de lichide în ora de dinainte de culcare. I naţi în special băuturile tip cola şi ciocolata caldă care ar putea să conţină cofeină, substanţă ce irită vezica urinară.

 -În cazul în care copilul dumneavoastră bea în mod obişnuit înainte de culoare o cană cu lapte, încercaţi să-1 convingeţi să renunţe la acest obicei timp de o săptămână sau două şi observaţi efectul. Unii copii sunt alergici la proteinele din lapte, în principal cazeina, şi la zer, iar alergia provoacă enurezis. Înainte de culcare, copilul ar trebui să se ducă la toaletă. Acest lucru nu va face să dispară enurezisul, dar va avea în vezică mai puţină urină.

-Faceţi astfel încât rutina de dinainte de culcare să fie calmă şi liniştită. Joaca activă sau chiar un program TV captivant sporeşte riscul apariţiei enurezisului. Cel mai bine este să îi citiţi o poveste sau îl lăsaţi pe el să citească singur.

-În cazul în care copilul are şapte ani sau mai mult, luaţi în calcul cumpărarea unei alarme pentru enurezis. Aceasta este un senzor cu baterie care scoate un sunet puternic când detectează umiditate, condiţionând copilul să conştientizeze nevoia de a urina şi să se trezească înainte de a o face. Nu trebuie să renunţaţi dacă alarma nu dat rezultate într-o săptămână sau două: marea majoritate a copiilor răspund la această tehnică după o perioadă de o lună sau două.

Limitaţi pagubele

-Puneţi pe patul copilului o folie impermeabilă pentru protecţia saltelei (în supermarketun puteţi găsi pachete cu astfel de folii de uni că folosinţă). Aceasta nu doar vă va proteja salteaua, ci vă va permit să trataţi acest accident drept exact ceea ce este – un accident, nu dezastru. Atât dumneavoastră, cât şi copilul dumneavoastră veţi dormi mai bine ştiind că nu trebuie să vă îngrijoraţi că veţi avea mult de strâns şi curăţat.

Ajutor medical

Unele studii arată că acei copii care prezintă enurezis ar putea să aibă niveluri anormal de mici de hormon antidiuretic (ADH). Acest hormon ajută rinichii să reţină apă, şi dacă există o deficienţă, în vezică ajunge mai multă urină.

Doctorul vă poate prescrie un spray nazal care conţine o versiune sintetică a hormonului, spray ce poate fi folosit înainte de culcare. Dar mult mai eficientă este schimbarea comportamentului copilului (cu ajutorul unei alarme pentru enurezis).

Ajutorul copilului dumneavoastră

-Lăsaţi copilul să vă ajute cu toate treburile legate de această problemă, cum ar fi spălatul aşternuturilor, aranjarea patului sau îmbrăcatul unei pijamale curate. Asiguraţi-vă că înţelege că această participare nu este o pedeapsă, ci doar o responsabilitate.

 Ştiaţi că?

Cercetările sugerează că un copil ai cărui părinţi au avut enurezis când erau mici are 70% şanse să prezinte aceeaşi problemă.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here