Epistaxis – Sângerare nazală

0
431

epistaxisEpistaxis – Sângerare nazală

Epistaxisul tinde să apară în cele mai nepotrivite momente. Eliminarea bruscă de sânge din nasul dumneavoastră poate fi atât jenantă, cât şi înspăimântătoare. În special pentru că o cantitate mică poate părea uriaşă atunci când îmbibă şerveţel după şerveţel. Nu trebuie să intraţi în panică. De obicei, puteţi opri o sângerare nazală în câteva minute. Iată câteva metode eficiente prin care să faceţi acest lucru.

Ce este în neregulă

Marea majoritate a cazurilor de epistaxis apar fără niciun motiv la persoanele predispuse. Hemoragia nazală poate fi cauzată şi de un traumatism sau scobirea în nas. La copiii mici este deseori rezultatul introducerii unui corp străin – cum ar fi o boabă de fasole – într-o nară.

Indiferent de cauză, epistaxisul apare atunci când se rup vase de sânge din mucoasa nazală. Acest lucru se poate întâmpla şi dacă mucoasa sensibilă a nărilor este iritată de căldura uscată dintr-o cameră sau de aerul condiţionat. Persoanele care prezintă întărirea pereţilor arteriali sunt predispuse la epistaxis, cum este de altfel şi cazul celor care iau anumite medicamente, inclusiv medicamente antiinflamatorii (cum sunt aspirina sau ibuprofenul) sau anticoagulante (precum warfarina).

Epistaxis – Comprimați și înfundați

Cea mai simplă modalitate de a opri sângerarea nazală este vechea metodă de comprimare. Staţi drept cu capul uşor înclinat spre înainte (astfel încât sângele să nu ajungă în gât). Pentru început, suflaţi uşor nasul pentru a vă asigura că nu există cheaguri care să împiedice un vas să se astupe. Apoi, comprimaţi partea moale a nasului şi apăsaţi ferm împingând către faţa dumneavoastră. Menţineţi această poziţie cel puţin 10 minute. Dacă sângerarea nu se opreşte, comprimaţi din nou pentru alte 10 minute. În general, funcţionează.

Dacă după aplicarea aceastei metodă hemoragia nu se opreşte, puteţi să încercaţi să vă introduceţi în nas o bucată de tifon. Apoi comprimaţi din nou timp de 15 minute. Dacă sângerarea s-a oprit, menţineţi tifonul timp de două ore. Dacă nici această metodă nu dă rezultate, solicitaţi ajutor profesionist – s-ar putea să fie nevoie de intervenţia unui medic sau de cauterizare.

Suc de lămâie sau ulei de levănțică

Puţin suc de lămâie sau ulei de levănţică aplicat pe zona care sângerează (dacă puteţi s-o identificaţi – de obicei pe partea anterioară a septului nazal) poate fi de ajutor.

Puneţi un pachet de gheaţă sau o compresă rece înmuiată în hamamelis pe partea exterioară a nasului, la nivelul nării care sângerează. Temperatura scăzută reduce diametrul vaselor de sânge şi, astfel scade viteza de curgere.

Puncte de stop și hârtie maro?

Un remediu vechi sugerează să rupeţi un mic pătrăţel de hârtie maro (dintr-o pungă de hârtie), să puneţi pe ea puţină sare şi apoi sa o poziţionaţi între dinţi şi buza superioară, chiar în dreptul nasului. Un altul spune să punem o monedă sau un năsturel sub buza superioară, în dreptul nării afectate. Cu toate acestea, nu există nicio dovadă ştiinţifică că aceste remedii dau rezultate.

Puterea profilaxiei

Dacă doriţi să evitaţi aceste sângerări va trebui să menţineţi mucoasa nazală umedă consumând cel puţin opt pahare mari cu apă pe zi. Sunteţi bine hidratat dacă urina nu este închisă la culoare.

Iarna, contracaraţi efectele de uscare ale încălzirii centralizate prin mărirea umidităţii aerului. Puneţi un umidificator sau uscaţi rufele deasupra radiatoarelor.

Aplicaţi vaselină pe partea interioară a nărilor şi umectaţi nările cu spray nazal cu soluţie salină pe care puteţi să o realizaţi singuri amestecând o linguriţă de sare în 500 ml de apă fiartă. Această abordare este de ajutor dacă tocmai v-aţi revenit după o răceală sau o infecţie a sinusurilor sau dacă trăiţi într-un climat foarte uscat.

Aveţi grijă câtă aspirină luaţi. Aspirina poate să intervină în procesul de coagulare a sângelui. Acest lucru nu este bun dacă suferiţi frecvent de epistaxis. Nu încetaţi să luaţi aspirină zilnic dacă v-a fost prescrisă de medicul dumneavoastră. Discutaţi cu acesta.

Dacă aveţi alergii nazale, trataţi-le cu promptitudine. Între constanţa iritaţie cauzată de alergeni şi lezările produse de hemoragia nazală, mucoasa nazală suferă profund în cazul în care aveţi o reacţie alergică.

Epistaxis – Consumați alimente bogate în vitamina C

Dacă aveţi probleme cu epistaxisul, includeţi alimente bogate în vitamina C în dieta dumneavoastră: portocale, kiwi şi multe legume. Puteţi suplimenta dieta cu 1 000 mg vitamina C zilnic. Această vitamină întăreşte pereţii capilarelor şi este şi un component de bază al colagenului, o substanţă care conferă nărilor un strat umed, protector. Pe lângă vitamina C, luaţi şi 500 mg de supliment cu bioflavonoide, cum ar fi extractul din sâmbure de struguri, extract de coajă de pin, picnogenol sau proantocianine. Flavonoidele accelerează refacerea capilarelor.

Ar trebui să-mi sun medicul?

Mergeţi la medic dacă aveţi sângerări frecvente din nas fără niciun motiv aparent. Oricine a fost diagnosticat cu hipertensiune arterială sau ateroscleroză ar trebui să meargă la medic dacă un episod de epistaxis durează mai mult de 10 minute. Solicitaţi ajutor medical urgent dacă sângerarea este rezultatul unui traumatism cranian, în special dacă sângele pare a fi subţire şi apos (sugerează prezenţa lichidului cefalorahidian). Mergeţi la o cameră de gardă dacă sângerarea nu s-a oprit după 30 de minute şi vă simţiţi slăbit sau aveţi senzaţie de leşin.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here