Eprubeta. Știați că…

0
601

eprubetaEprubeta – cine a inventat-o?

Ce este eprubeta

Obiect nelipsit din laboratoarele de chimie sau biologie, folosit însă și în alte domenii, eprubeta este un recipient în formă de cilindru îngust închis la unul din capete. Eprubetele folosite în chimie sunt fabricate, de obicei, din sticlă, pentru rezistența mai mare la căldură și la substanțe chimice. Cele folosite în biologie sunt fabricate din plastic, fiind adesea aruncate după utilizare.

Inventatorul eprubetei și utilizările acesteia

Deși nu se cunoaște cu exactitate cine a inventat eprubeta, savantul francez Antoine Laurent Lavoisier (1743-1794), ”părintele” chimiei moderne, este adesea considerat inventatorul acesteia. El a folosit mai multe recipiente de sticlă pentru experimentele sale, printre care eprubetele. Numele de ‘eprubetă’ (din limba franceză — ”eprouvette”) a apărut pentru prima dată în anul 1846.

În chimie și în fizică eprubetele sunt folosite pentru a păstra, temporar, substanțe chimice, pentru amestecarea sau încălzirea substanțelor. În biologie ele sunt folosite pentru a realiza culturi de organisme vii, precum bacterii sau mucegai. În medicină — pentru depozitarea eșantioanelor de sânge, urină sau alte substanțe, în vederea realizării de analize.

Sursa: agerpres.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here