Ziua Internațională pentru Eradicarea Sărăciei, un îndemn de a nu lăsa pe nimeni în urmă

0
85
Ziua Internațională pentru Eradicarea SărăcieiZiua Internațională pentru Eradicarea Sărăciei este marcată la 17 octombrie, în fiecare an. Organizația Națiunilor Unite invită organizațiile non-guvernamentale și toate statele să dedice această zi, și nu numai pe aceasta, prezentării și promovării, potrivit specificului fiecărei țări, de acțiuni concrete pentru eradicarea sărăciei. În țările în curs de dezvoltare, acest fapt a devenit o necesitate și o prioritate, transmite ONU, citat de Agerpres.

Tema pentru anul 2014 este un îndemn de a nu lăsa pe nimeni în urmă; trebuie sa acționam împreună împotriva sărăciei extreme. Această zi este marcată din 1993, pentru a promova necesitatea de a eradica sărăcia în toate țările lumii. Combaterea sărăciei este în centrul Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului (ODM). Obiectivul va rămâne și în “Agenda de Dezvoltare post-2015 “, care va înlocui ODM.

În mesajul său pentru 2014 dedicat Zilei Internaționale pentru Eradicarea Sărăciei, secretarul general al ONU, Ban Ki-monn, transmite un îndemn pentru toți locuitorii acestei planete de a acționa împreună împotriva sărăciei extreme, scopul fiind de a promova prosperitatea pentru toată lumea, și nu doar pentru unii: “să decidem și să acționăm împreună împotriva sărăciei extreme — după un plan pentru o lume în care nimeni nu este lăsat în urmă”, susține secretarul general al ONU.

“Ajutor pentru toți dezmoșteniții sorții — Lumea a Patra”

ONU menționează pe situl său că, deși s-au înregistrat progrese mari în combaterea sărăciei prin acțiunile întreprinse până în prezent, unul din cinci persoane din țările în curs de dezvoltare — 1,22 miliarde de oameni — trăiesc cu mai puțin de 1,25 dolari pe zi, iar 2,4 miliarde trăiesc cu mai puțin de 2 dolari pe zi. De la începutul crizei financiare, inegalitatea a crescut, devenind chiar mai mare decât era înainte; discriminarea împotriva femeilor și a fetelor rămâne în continuare o mare problemă.

Inițiativa marcării acestei zile aparține organizației non-guvernamentale “Ajutor pentru toți dezmoșteniții sorții — Lumea a Patra”. Ea are sediul în Franța si a fost fondată de preotul Joseph Wresinski. Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a hotărât, prin rezoluția 47/196 din 22 decembrie 1992, marcarea “Zilei internaționale pentru eradicarea sărăciei”. În anii ’90, ONU a acordat o atenție sporită acestui fenomen. Eradicarea sărăciei a constituit tema comună a mai multor conferințe ale Națiunilor Unite și a celor două reuniuni la nivel înalt privind dezvoltarea socială, organizate în martie 1995 și în iunie 2000. În 1995, Adunarea Generală a proclamat perioada 1997-2006 ca Primul deceniu al Națiunilor Unite pentru stoparea sărăciei; ea a avut ca temă “Eradicarea sărăciei — un imperativ etic, social, politic și economic al umanității”.

Omagiu victimelor sărăciei extreme

Ziua Internațională pentru Eradicarea Sărăciei marchează și faptul că la 17 octombrie 1987, peste 100.000 de oameni s-au adunat la Trocadéro, la Paris, unde fusese semnată Declarația Universală a Drepturilor Omului în 1948, pentru a aduce un omagiu victimelor sărăciei extreme, violenței și foametei.

Aceștia au proclamat sărăcia drept o încălcare a drepturilor omului; au susținut dreptul fiecărei persoane la o viață decentă și necesitatea de a conlucra pentru a asigura respectarea drepturilor omului. Aceste convingeri au fost înscrise pe o piatră comemorativă, reprodusă în întreaga lume. O astfel de reproducere este situată și în grădina sediului Organizației Națiunilor Unite.

Ana Grama 

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here