EROII DE LÂNGĂ NOI: Lucian Ianus, clovnul care smulge zâmbete copiilor aflați pe patul de spital

0
264

12erou_609cdd4509Spitalul în care branula devine fluture, seringa- o albină, iar portperfuzoarele-duşuri se transformă pentru o oră din loc al suferinţei în scenă de poveste. De peste un deceniu, clovnii fundaţiei CliniClowns, la bază actori profesionişti, dau zilnic reprezentaţii în spitalele de pediatrie. Cel mai greu e la Oncologie, la Fundeni, sau la Arşi. Seara, ajung acasă dărâmaţi şi stau minute în şir cu ochii în tavan. În Olanda, unde a fost înfiinţată prima oară, marca CliniClowns e mai cunoscută decât toate mărcile.

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]

[fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]Lucian Ianus, 27 de ani, este absolvent de Actorie şi are o experienţă de opt ani în clovnerie. În ClinicClowns a intrat acum trei ani, unde spune că a trăit cea mai emoţionantă perioadă a vieţii sale. Deşi părinţii mai au tendinţa, în durerea lor, să-i respingă, iar asistentele au impresia că le încurcă, Lucian vede zilnic rezultatele terapiei prin zâmbet. Doctorii au fost mai receptivi şi acum îi cheamă şi în timpul vizitelor medicale.

Terapia prin zâmbet i-a convins şi pe doctori

În programul CliniClowns sunt incluse spitalele Marie Curie, Fundeni, Grigore Alexandrescu, Fundeni, Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului, centre de copii cu autism, dar şi clinici din Braşov. “La secţia de Arsuri sau oncologie e foarte greu, eşti dărâmat de la o şedinţă la alta. Venind regulat acolo, pe câţiva îi ştii, te întâmpină cu «Ai venit, prietenul meu!». Ne jucăm cu ei, îi facem să râdă, să uite de durere, de spital, e chiar o terapie prin zâmbet. Într-adevăr, noi, în acele momente suntem dărâmaţi, dar când la sfârşit copiii îţi spun «Mulţumesc, să mai veniţi pe la noi, chiar m-aţi făcut să râd», asta ne face să mergem mai departe”.

Fiecare caz e diferit şi Lucian trebuie să se adapteze. Niciodată nu dă buzna în salon, împreună cu Daria, colega lui, inspectează mai întâi terenul, după care încep să se joace amândoi într-un colţ. Copiii sunt fascinaţi rapid, se ţin şir după ei prin spital, până la ultimul salon pe care- l vizitează.

“E cu totul altceva decât la petrecerile private cu copii normali. Sunt tot felul de copii, unii n-au un braţ, alţii sunt operaţi şi nu pot nici să râdă, iar atunci te adaptezi. Îmi amintesc de un copil cu arsuri de gradul III, bandajat tot, care putea să stea doar pe burtă. În astfel de cazuri, discutăm cu ei ca simpli vizitatori sau facem spectacole cu păpuşi”.

Cheia e să-ţi controlezi emoţiile în faţa copiilor, care, maturizaţi de boală înainte de vreme, îi simt imediat pe adulţii slabi. Lucian şi colega lui trebuie să fie suficient de spontani ca să creeze o poveste, indiferent de cât de cruntă e boala copilului.

“Îmi amintesc de o fetiţă internată la IOMC, care în momentul în care ne-a văzut pe holurile spitalului, s-a aruncat extrem de bucuroasă în braţele colegei mele zicându-i că «Mă bucur atât să te văd. Mama a murit». Şi te blochezi. Ce poţi să-i zici decât «Nu-i nimic, hai să ne jucăm». Improvizezi, le spui că branula e un fluture, care s-a oprit pe mâna lui, din portperfuzoare faci duşuri, cu apă caldă şi apă rece. Cu o mână le ţii perfuzia, cu alta te joci”.

Primul spital cu clovni

CliniClowns este o organizaţie non-profit prezentă în România din anul 1995, care se ocupă de îmbunătăţirea vieţii copiilor spitalizaţi. Fundaţia luat naştere la iniţiativa medicului pediatru Alexandra Zugrăvescu, iar în cadrul ei lucrează, în prezent, o echipă de nouă clovni, toţi actori profesionişti, unii dintre ei angajaţi ai unor teatre din Bucureşti şi Braşov.

Sesiunile de “clovnerie” în spital se desfăşoară în perechi de câte doi clovni, cu acordul medicului, şi durează cam 50 de minute, timp în care sunt vizitate mai multe secţii. Spitalul de Copii “Grigore Alexandrescu” a fost prima unitate care a fost de acord să suţină acest program, alăturându-se ulterior şi alte spitale de pediatrie din Capitală şi din Braşov. Reprezentanţi ai fundaţiei-mamă din Olanda, principalul sponsor, vin anual în România şi susţin traininguri.

Sursa: Evenimentul Zilei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here