EROII DE LÂNGĂ NOI. Pediatrul care a renunţat la Marea Britanie pentru a trata micuţii cu boli rare din România

0
126

12alexis4_837085b0c1Doctorul Alexis Cochino, în a cărui grijă ajung la un moment dat micuţii cu boli autoimune şi imunodefi cienţe din tot sudul ţării, se declară pregătit să facă tot ce depinde de el pentru a ajuta aceste suflete nevinovate. Pentru că îngrijirile oferite de stat sunt departe de ce au nevoie, medicul a lansat o campanie pentru a-i sprijini.

Într-un sistem în care mii de medici aleg calea străinătăţii, din cauza umilinţei şi neputinţei din spitalele româneşti, există şi doctori care nu vor să renunţe. Şi nu doar că rămân în ţară, ci se zbat ca pacienţii lor să aibă toate cele necesare. Este cazul pediatrului Alexis Cochino: are 38 de ani şi două specializări – pediatrie şi alergologie – imunologie. Recent, s-a întors din Anglia, unde a lucrat ca specialist pediatru la Spitalul de Copii din Newcastle, unde sunt trataţi micuţii cu imunodeficienţe din tot nordul Angliei, Scoţia şi Irlanda.

“Am muncit foarte mult, am învăţat cât am putut şi, deşi am fost invitat să mai rămân în Anglia, am ales să mă întorc, pentru că ştiam că voi prelua grija copiilor cu imunodeficienţe primare şi a celor cu boli reumatologice din tot sudul României (prin ieşirea la pensie a predecesorului meu, dr. Nicolae Iagăru)”, este motivul care l-a adus înapoi în ţară. O scrisoare de ajutor trimisă de medic ne-a făcut să îl vizităm acolo unde îşi petrece multe zile şi nopţi, la spital.

La 15 ani, a făcut de 16 ori meningită

Dureri prea grele pentru nişte copii răzbat din fiecare colţ. Un băieţel de 9 luni cu sindrom Di-George, o fetiţă care a făcut 16 episoade de meningită şi o alta cu artrită juvenilă, care îi chinuie înfiorător corpul, sunt cei trei ocupanţi ai salonului nr. 3 din Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului “Alfred Rusescu” din Bucureşti, într-o zi de vineri.

Medicul Alexis Cochino şi rezidenta lui împart salonul cu ei şi se ocupă de fiecare. Mihaela este din Călăraşi şi este în clasa a X-a. “A avut deja 16 episoade de meningită, iar o dată a fost în comă. Nu ştim de ce. Ce e clar: are o boală autoinflamatorie – inflamaţia ei se autoamplifică”, descrie medicul Cochino cazul. “Se întâmplă dintr-o dată, seara se culcă bine, iar dimineaţa se poate trezi cu febră, dureri de cap, vărsături”, adaugă mama. Mihaela are puterea să zâmbească şi trăieşte cu speranţa că tratamentul pentru ea va fi găsit. “Investigăm coloana vertebrală şi am trimis-o să facă un RMN, să vedem dacă nu cumva un chist ar putea fi de vină pentru episoadele de meningită”, intervine medicul.

 Copilul fără imunitate

La nici nouă luni, Lucas a trecut prin aventuri cât pentru o viaţă. A fost operat pe inimă când avea mai puţin de o lună, în Italia. Suferă de sindromul Di- George, o boală cromozomială care se manifestă cu multiple complicaţii. “El nu are imunitate, d-asta îmi e frică să vin prin spitale”, spune, împăcată cu situaţia, mama. Dacă plânge mai mult nu mai respiră, aşa că e dus în camera de gardă pentru a i se administra tratamentul periodic. “A fost născut prematur. Analizele făcute în sarcină nu au indicat probleme. La ceva zile după naştere şi-au dat seama de malformaţia la inimă”, spune mama. Şansa lui la o viaţă normală sunt tratamentele punctuale, în funcţie de complicaţiile care apar.

Boli diverse, pe care statul şi medicii nu le recunosc

La întrebarea ce boli au mai exact copiii de care se ocupă medicul Alexis Cochino, răspunsul e “diverse”. Statistic, ca şi incidenţă, vorbim de cifre de ordinul 1:3.000 pentru imunodeficienţe, şi 1:100 pentru boli autoimune. Afecţiunile copiilor sunt dintre cele mai variate, iar punctul lor comun e faptul că sunt greu de diagnosticat.

“Pentru a populariza existenţa acestor boli în rândul personalului medical, am făcut 15.000 de pliante, 4 bannere şi 30 de postere cu principalele semne clinice şi de laborator. Tot pentru medici, dar şi pentru pacienţi/ părinţi, am făcut un website cu informaţii (www.imunopedia. ro) şi o pagină de Facebook, numită tot Imunopedia”, mai spune medicul. Pentru imunodeficienţe există un program naţional de sănătate, cu fonduri (aproape) suficiente pentru tratamentul cu imunoglobuline (atunci când nu apar blocaje…), dar cu fonduri cu totul insuficiente pentru diagnostic”, afirmă medicul.

Analize scumpe şi greu de făcut

Pentru boli reumatologice, însă, nu există un program naţional, ceea ce înseamnă că analizele (scumpe şi posibile în puţine laboratoare) sunt greu de facut. Pentru tratamentul lor sunt înregistrate o parte din medicamentele necesare. O altă parte ar trebui să intre pe listele de gratuităţi pe viitoarea listă de compensate.

“Conştientizez faptul că soluţia pe termen lung a acestor probleme nu poate să se bazeze doar pe surse private dar, ca şi în cazul altor boli cronice, fondurile guvernamentale vor creşte, odată ce această patologie va fi cunoscută”, este convins medicul.

Cum puteţi ajuta

Un ajutor pentru copiii cu imonodeficienţe este popularizarea existenţei acestor boli şi a centrelor unde micuţii pot primi ajutor (www.imunopedia.ro). Pentru medicamentele şi investigaţiile complicate de care au mereu nevoie aceşti micuţi de mare ajutor sunt donaţiile, fie de la companii, fie directe.Fundaţia Inocenţi, alături de care medicul lucrează, are mai multe proiecte în spital. Donaţiile se pot face în cont IBAN RO64BTRLRONCRT0014079801, CIF 31006399, Campania Imunopedia.

Sursa: EVZ.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here