Erupţia dentară a bebelușului

0
1148

eruptiaAtunci când unui copil mic încep să îi erupă dinţii, atât el, cât şi părinţii au de suferit. Secţiunea pentru îngrijirea copilului din farmacia locală comercializează geluri pentru dantură, şi puteţi folosi şi analgezice pentru copii eliberate fără reţetă cum ar fi paracetamol sau ibuprofen sirop -dar aveţi grijă să urmaţi instrucţiunile din prospect. Aici veţi găsi mai multe modalităţi prin care să amelioraţi problemele din această perioadă. Dar indiferent ce încercaţi, ingredientul principal va fi reprezentat de îmbrăţişări, iubire şi răbdarea în aceste zile sau săptămâni dificile când apar primii dinţi.

Răcoriţi gingiile celor mici

– Cumpăraţi de la farmacie un inel pentru dinţi care se poate um­ple cu apă, răciţi-l în frigider şi lăsaţi copilul să îl ronţăie. Tempera­tura scăzută a acestuia amorţeşte gingiile şi oferă confort. Asiguraţi-vă, însă, că nu îl pune cineva în congelator, deoarece ar putea să provoa­ce degerarea gingiilor copilului.

– Bebeluşii cu vârsta peste şase luni pot să ronţăie dintr-o bucată de material textil curată înmuiată în apă rece.

– Înfăşuraţi un cub de gheaţă într-o bucată de muselină şi frecaţi uşor cu aceasta gingiile copilului. Aveţi grijă ca gheaţa în sine să nu atingă gingiile bebeluşului şi mişcaţi-o în permanenţă pentru a nu răci excesiv o zonă.

– Dacă bebeluşului dumneavoastră abia îi iese un dinte, puteţi să fo­losiţi o lingură răcită pentru a-i micşora durerea. Răciţi lingura în frigider, nu în congelator, şi aplicaţi partea rotundă a lingurii pe gin­giile copilului. Aşa cum este cazul şi cu inelele de dinţi, lingura rece amorţeşte zonele care dor cel mai tare.

– Şi alimentele reci pot reduce durerea. Tăiaţi o baghetă, puneţi bucăţile într-o pungă pentru sandvişuri şi băgaţi-le în frigider. Atunci când copilul nu se simte bine, oferiţi-i o bucată de baghetă pentru a ronţăi din ea. Temperatura scăzută amorţeşte gingiile, iar marginile baghetei le masează. Trebuie doar să staţi pe aproape şi să îi luaţi bu­cata când devine prea moale.

– Oferiţi-i copilului o banană îngheţată (fără coajă, bineînţeles). Banana se dezgheaţă rapid pe măsură ce copilul o mestecă, iar fructul rece calmează durerea gingivală. La fel ca în cazul baghetei, atunci cand devine prea moale luaţi-i copilului fructul.

Ce este în neregulă

La vârsta de patru până la opt luni, pe măsură ce primii dinţi încep să apară, gingiile bebeluşului pot deveni roşii, inflamate şi dureroase. Unii bebeluşi trec cu uşurinţă de această perioadă, dar alţii devin iritaţi, nervoşi şi dorm cu greutate. Marea majoritate îşi bagă degetele în gură, şi trebuie să vă aşteptaţi ca ei să saliveze abundent. Problemele din timpul erupţiei dinţilor intervin de obicei atunci când ies primii 2-4 dinţi, dar unii copii vor avea dureri şi atunci când erup şi restul dinţilor, lucru care se poate întâmpla până la vârsta de trei ani.

Ţineţi-vă copilul aproape

– Câteodată, puţină afecţiune în plus poate ameliora durerea pro¬vocată de erupţia dinţilor. Ţineţi-l mai mult în braţe sau plimbaţi-l prin casă pentru a-i distrage atenţia de la durere.

-Masaţi gingiile copilului timp de câteva minute cu un deget după ce în prealabil v-aţi spălat pe mâini. Presiunea pe care o exercitaţi îl va face să se simtă mai bine, iar atenţia pe care i-o acordaţi îi va oferi confort.

Ar trebui să-mi sun medicul?

Contrar credinţei populare, erupţia dinţilor nu provoacă febră, diaree, vărsături sau pierderea apetitului. In cazul în care copilul manifestă aceste simptome, suferă de altceva şi nu din cauza erupţiei dinţilor, aşa că apelaţi la medicul dumneavoastră. Este important în special dacă are febră două sau trei zile.

Calmante din plante

– Realizaţi un analgezic din cuişoare amestecând două picături de ulei esenţial de cuişoare cu cel puţin o lingură de ulei vegetal.

Înainte de a aplica amestecul pe gingiile bebeluşului încercaţi puţin pe propriile gingii pentru a vă asigura că nu este prea puternic. Dacă simţiţi că amestecul vă provoacă o iritaţie, adăugaţi puţin ulei vege­tal. Nu trebuie să folosiţi niciodată doar ulei de cuişoare pe gingiile bebeluşului, este mult prea puternic.

-Puneţi una sau două picături de ulei de muşeţel pe un tampon

de vată şi aplicaţi-l pe gingiile copilului de două ori pe zi. Uleiul al -bastru de muşeţel are un efect calmant pentru pielea şi gingiile iritate.

Încercaţi gelurile tradiţionale

-Farmaciştii comercializează diferite geluri anestezice pentru dinţi, de exemplu Calgel, care pot fi de folos pentru calmarea durerii pro­vocate de erupţia dinţilor. Singurul lucru la care trebuie să fiţi atent este ca gelul să nu conţină alcool pentru că acesta irită gingiile şi nu este recomandat pentru bebeluşi. Orice anestezic topic ar trebui fo­losit în doze foarte mici. Acestea nu doar amorţesc gingiile, ci şi su­primă „reflexul de vomă”, care înseamnă că mâncarea înghiţită ar pu­tea ajunge în căile aeriene iară a provoca răspunsul normal de vărsătură.

Începeţi rutina de spălare a dinţilor

– Imediat ce dinţii îi apar, începeţi să îi spălaţi cu regularitate. De două ori pe zi, frecaţi gingiile bebeluşlui foarte uşor cu o periuţa moale. Acest lucru ajută la controlul bacteriilor din cavitatea bucala, ceea ce reduce şi iritaţia. Este, de asemenea, important să vă obişnuiţi copilul cu senzaţia de dinţi curăţaţi.

De evitat!

Un remediu vechi presupunea frecarea gingiilor bebeluşului cu o băutură alcoolică tare cum ar fi whisky sau gin. Cu toate acestea, oferirea de alcool unui copil nu este doar o soluţie nu foarte potrivită, ci şi una ilegală. Folosiţi, în schimb, un remediu mai sigur.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here