Erupţia produsă de căldură

0
90

soare (1)Atunci când pielea a fost expusă prea mult la temperatură crescută, apare o afecţiune care poartă denumirea ştiinţifică de miliaria eritematoasă (miliaria rubra), cel mai important lucru fiind să vă răcoriţi. Pe parcursul următoarelor câteva zile după aceasta, petreceţi cât mai mult timp posibil în casă sau în spaţii interioare – ideal prevăzute cu aer condiţionat. Faceţi cât mai multe băi sau duşuri cu apă rece. Cereţi partenerului, unui prieten sau unei rude să vă facă vânt – sau staţi lângă un ventilator electric. Şi cât timp aşteptaţi ca pielea să vi se răcească, puteţi încerca următoarele remedii.

Împachetaţi-o în gheaţă

– Orice este folositor pentru scăderea temperaturii pielii va fi de ajutor şi pentru reducerea mâncărimii şi inflamaţiei. Aşa că dacă nu aveţi timp pentru o baie, aplicaţi un pachet de gheaţă sau o compresă rece pe zona iritată, timp de 10 minute la fiecare câteva ore.

Adăugaţi pudra magică

– Uneori, se pare că bicarbonatul de sodiu este bun pentru aproa¬pe orice – şi cu siguranţă este bun pentru reducerea iritaţiei provocate de căldură. Puneţi câteva linguriţe de bicarbonat în cada de baie şi staţi cât mai mult timp în apă. Va fi de folos pentru reducerea mâncă¬rimii şi vă va face să vă simţiţi mai confortabil cât timp iritaţia se vin¬decă. Puteţi să adăugaţi şi faină de ovăz, comercializată în magazinele de produse naturiste sub diferite denumiri comerciale cum ar fi Aveeno.

– Aplicaţi bicarbonat de sodiu sau mălai direct pe zona iritată pentru a absorbi transpiraţia şi umezeala. Aceasta este o abordare foarte veche, recomandată de multe dintre bunicile de la ţară. Unii susţin că mălaiul este mai bun pentru că are acţiune mai blândă pe piele. Rea -plică i la fiecare câteva ore, clătind şi uscând în prealabil pielea.

Calmanţi

Gelul răcoritor de aloe vera este folosit de mult timp pentru a stopa iritaţia şi a stimula refacerea. Aplicaţi gelul de două sau de trei ori pe zi pe pielea afectată, spălând zona înainte de fiecare aplicare. Puteţi folosi gel dintr-o frunză proaspăt tăiată sau să cumpăraţi un produs care conţine aloe vera (multe dintre cremele de aplicat după plajă conţin acest ingredient).

Ce este în neregulă

Veziculele roşii şi pruriginoase de pe gât, piept, zonele axilară şi inghinală sunt provocate de transpiraţia care nu are unde să se ducă. In mod normal, transpiraţia se evaporă, fenomen care duce la răcirea pielii. Dar transpiraţia care este blocată de haine nu se poate elimina. Pielea se umflă, blochează porii glandelor sudorifore şi pielea se îmbibă cu transpiraţie, apărând iritaţia. Pe măsură ce veziculele se sparg eliberând transpiraţia, s-ar putea să simţiţi o senzaţie de înţepătură. Vremea caldă, cu umiditate ridicată, transpiraţia şi hainele strâmte reprezintă o reţetă pentru dezastru. La fel este şi cazul în care pielea se freacă de piele – fenomen destul de frecvent întâlnit la persoanele supraponderale.

Ar trebui să-mi sun medicul?

Eritemul simplu de căldură nu este grav, iar inflamaţia ar trebui să se amelioreze într-o zi sau două. Dar mergeţi la doctor dacă nu dispare după acest interval de timp sau dacă veziculele se infectează deoarece s-ar putea să aveţi nevoie de medicamente. Trebuie să apelaţi la serviciul de urgenţă dacă senzaţia de greaţă şi uscăciune, setea, durerea de cap şi paliditatea însoţesc iritaţia. În formele severe, căldura afectează mecanismele de reglare a temperaturii care provoacă febă şi caşexie termică.

 – Aplicaţi o loţiune de calamină. Un remediu tradiţional pentru ar sura de soare, această substanţă de culoare roz poate fi de folos si în calmarea iritaţiei. Cereţi farmacistului loţiune uleioasă cu calamină

Ieşiţi la aer

-În cazul în care iritaţia este însoţită de vezicule, nu le acoperiţi.  Aerul proaspăt va ajuta la accelerarea procesului de vindecare.

Puterea profilaxiei

Limitaţi activităţile fizice pe o vreme foarte caldă şi cu umiditate foarte ridicată. (Riscul apariţiei unei astfel de iritaţii este un motiv pentru a nu merge la un antrenament.) Pentru a evita iritaţia (mai mult decât pentru a o trata), faceţi cât mai multe băi sau duşuri călduţe pentru a vă linişti. Apa călduţă este mai bună decât cea rece, deoarece aceasta tinde să reducă circulaţia periferică a sângelui, facându-vă şi mai cald în interior.

Purtaţi haine mai largi, confecţionate din bumbac sau in. Vă veţi menţine pielea uscată, evitând astfel apariţia iritaţiei. în general, evitaţi materialele sintetice şi hainele strâmte, mai ales în zilele calde de vară.

Evitaţi cremele uleioase de protecţie solară şi produsele care conţin ulei de cacao. Alegeţi un produs mai puţin gras, hipoalergenic şi care blochează atât radiaţiile UVA, cât si UVB.

-Pe plajă, staţi sub o umbrelă. Locul dumneavoastră la umbră va fi semnificativ mai răcoros decât acela din soare.

-Dacă reuşiţi să pierdeţi în greutate, ar fi excelent. Persoanele supraponderale tind să transpire mai mult şi generează mai multă căldură corporală, având şanse mai mari de apariţie a iritaţiei.

Măriţi aportul de acizi graşi esenţiali prin creşterea consumului de somon, ton, macrou sau alţi peşti graşi, sau seminţe de in. Aceste grăsimi benefice vă ajută să inhibaţi inflamaţia din organism, făcându-vă mult mai puţin susceptibil faţă de iritaţie.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here