ESA: Prototipul vehiculului spațial european a fost testat cu succes

0
85

Intermediate-eXperimental-VehiclePrototipul vehiculului spațial european IXV a fost testat miercuri cu succes într-o misiune de evaluare a comportamentului său la reintrarea în atmosferă, informează Agenția Spațială Europeană (ESA).

Lansarea a avut loc miercuri, la ora 13:40 GMT, din Guyana franceză, într-un zbor de încercare. Misiunea prototipului IXV a început cu o întârziere de 40 de minute din cauza unei probleme minore la sol.

“Traiectoria este normală”, a transmis ESA printr-un mesaj pe Twitter.

Prin această misiune ESA dorește să testeze capacitatea prototipului de a rezista la frecarea cu straturile de aer la reintrarea în atmosferă, relatează Agerpres, citând AFP.

Primul său zbor de testare va furniza o serie de date ştiinţifice de o importanţă vitală, care ar putea să ajute ESA să dezvolte o tehnologie care să permită revenirea pe Terra a astronauţilor care vor participa la misiuni pe Marte sau revenirea lor în condiţii de siguranţă după misiuni la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS).

Dezvoltat în ultimii cinci ani, cu un cost de 150 milioane de euro, IXV reprezintă platforma de testare pe baza căreia va fi construit un vehicul spaţial reutilizabil ce va fi capabil să aterizeze într-o bună zi pe o pistă convenţională de pe Terra, după o misiune în spaţiu.

Acel vehicul va putea fi utilizat şi pentru readucerea pe Pământ a astronauţilor de pe ISS.

360868_IXV_small_None

Singurele vehicule spaţiale care sunt în prezent capabile să transporte astronauţi la bordul ISS şi să îi readucă apoi în condiţii de siguranţă pe Terra sunt capsulele ruseşti Soyuz, relatează Mediafax.

Tehnologiile folosite în misiunea IXV ar putea fi folosite şi pentru aducerea pe Terra a unor eşantioane recoltate de pe Marte în cadrul viitoarelor misiuni spaţiale pe planeta roşie.

În toamna anului 2014, industria spaţială a înregistrat două eşecuri răsunătoare. Pe 28 octombrie, o rachetă Antares, fabricată de compania Orbital Sciences, a explodat la scurt timp după lansare, în timpul unei misiuni de reaprovizionare a ISS.

Trei zile după aceea, SpaceShipTwo, vehiculul creat de compania Virgin Galactic, care doreşte să se impună în sectorul turismului spaţial, s-a prăbuşit cu ocazia unui zbor de testare şi a cauzat moartea unuia dintre cei doi piloţi.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here