„Este mai bun decât mine”

0
694

bunUn părinte spune așa: când vorbesc de cineva, să nu-l pun pe aproapele mai jos, ci tot în linia aceea. Că dacă-l pun puțin mai jos, am pierdut. Am picat drept judecător. Să nu fiu judecător, trebuie să-l pun în linie: este ca mine. Dacă-l pui mai sus e bine, dar să nu-l pui mai jos.

În timpul acesta, câtă pace am avut! Că m-a învățat un părinte să dau vina pe mine: dacă îți spune cineva că cutare a greșit ori cine știe ce, ca să cazi în judecată, atunci trebuie să-i spui așa: „Uite ceva: el este mai bun ca mine. El este om sfânt și eu sunt păcătos.” Atunci Duhul Sfânt te va păzi ca să nu cazi în judecată. Iar dacă greșesc, nu mai dau vina pe vrăjmașul: eu am greșit, cu voia mea. Și cu asta putem scăpa din mare primejdie…

Nu trebuie dat vina pe vrăjmaș, pentru că el nu are nevoie de mântuire. Eu am, eu trebuie să mă smeresc. Cine se smerește, i a cununa. Nu trebuie să-l smerești pe diavol. Poți să-l smerești pe el, dacă rabzi de la om la om și omul nu vrea să se smerească; atunci, pentru răbdarea ta, îl trântești de pământ, dar îl doare pe diavol. Omul se rușinează, dar mai tare se rușinează diavolul, pentru că i-ai descoperit vicleșugul lui. Le e rușine când le descoperi vicleșugurile. Dacă i-ai descoperit vicleșugul și omul se rușinează, se îndreaptă.

„Lupta pentru smerenie și pocăință” –  Părintele Proclu Nicău

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here