Vechi state creştine (II)

0
205

Etiopia, a 2 a tara ortodoxaInsula de ortodoxie într-o Africă musulmană sau păgână,  Etiopia, este cu cei 37 milioane de ortodocşi, a doua ţară ortodoxă din lume după Rusia.

Naşterea mitică a Etiopiei, este pusă pe seama legendarului Rege Solomon şi a reginei din Saaba. Fiul lor, Menelik I, inaugurează o dinastie de împăraţi care s-a continuat până în sec. al XX-lea. Tradiţia spune că Menelik, când s-a întors din regatul iudaic unde s-a dus să îşi cunoască tatăl, a adus cu el şi Chivotul Legii ( tablele legii lui Moise). Tot potrivit legendei, acestea se afla  în Biserica Sfintei Maria din Sion din Axum – capital Etiopiei.
Ca entitate politică, apare cu două secole înainte de Cristos, în timpul regatului Axum- întemeiat de Menelik I.

Se spune că aici, in Etiopia este locul originii umanităţii.

Muzeul Naţional din Adis Abeba , păstrează cea mai veche fosilă umanoidă din lume, care a trăit acum 3,2 milioane ani.
În Faptele Apostolilor, cap 8(26-39), ni se relatează că famenul etiopian a fost lumină de Sfântul Apostol Filip, care i-a tâlcuit prorocirile lui Isaia şi i-a vorbit despre Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu întrupat. La acestea se adaoga propovăduirea Sfântului Apostol şi Evanghelist Matei, care a primit moarte martirică în Etiopia, unde a fost ars pe rug, potrivit unor istorii pioase.

Etiopienii susţin că la acel moment istoric relatat de Noul Testament s-a produs încreştinarea lor, dar recunoaşterea oficială a creştinismului ca religie de stat s-a produs în 341 d.H., când regele Ezana a fost convertit la adevărata credinţă de doi creştini sirieni Frumentius şi Aedissius. Fumtentius, uns că episcop de Patriarhul  Alexandriei, Athanasie, s-a întors ca primul episcop creştin sub numele de Abuna Selama (episcop al păcii), fondând Biserica Ortodoxă Etiopiana.

În secolul al V-lea, nouă călugări veniţi din Siria, au introdus  viaţa monahală, favorizând şi traducerea Bibliei în limbă străveche be’en (limba în care se ţin şi acum slujbele).

Monahismul este o trăsătură dominant a creştinismului etiopian.

Împreună cu bisericile copte egitene, siriene şi indiene, alcătuiesc Biserica Orientală Veche. Rămasă că o insulă de creştinism printre musulmani, în ciuda vicisitudinilor istoriei, majoritatea manăstirilor sunt foarte bine păstrate.

Tradiţional, multe din ele sunt construite subteran. Sunt vestite cele 11 biserici subterane din Lalibela. Ele au fost construite la sfârşitul  sec al 12-lea şi începutul secolului al 13-lea. Este o minune arhitectonică şi inginerească, aflată pe ocul opt în patrimonial UNESCO a celor mai incredibile situri ale istoriei.  Sunt 200 de biserici în Lalibela, unele ascunse în peşteri adânci.

Biserica Sfântul Gheroghe, construită în formă de cruce, săpată într-un bloc monolithic din piatră simbolizând arcă lui Noe.
Mănăstirea Debre Libanos, fondată de către un sfânt care s-a nevoit 7 ani stând într-un picior. Şi astăzi unii dintre creştini participa la Sfânta Liturghie stând într-un picior.

În jurul lacului Tana, se afla peste 20 de biserici.

Pe insula Tana Cherqos, tradiţia spune că s-a odihnit Fecioara Maria la întoarcerea din Egipt.

Bisericile Kidam Mihret şi Azeva Mariam, sunt celebre pentru frescele lor viu colorate, pictate pe pereţi şi plafon.
Biserica Kebran Gabriel, închinata Arhanghelului Gabriel, rotundă cu 12 stâlpi din piatră roşie, legaţi prin arcuri. Biserica are în patrimoniu manuscrise de mare valoare. Aşezarea ei pe o insulă izolată, a favorizat salvarea acestor valori din calea invadatorilor musulmani din sec al 16-lea. Acestia au pornit un adevărat jihad împotriva Etiopiei creştine.

În Axum, vechea capital se găsesc nişte obeliscuri mai vechi de 2000 ani, care sunt înalte de peste 33 metri.

Tot aici este Biserica Sfântă Maria din Sion, unde se afla Chivotul Legii. Preţioasa relicvă este păzită permanent de un preot bătrân. El nu are voie să iasă din capela şi este obligat să o păzească neîncetat, pentru tot restul vieţii sale.
Patriarhul Abuna Paulos, liderul Bisericii Ortodoxe Etiopiene, în timpul unei vizite la Vatican, a afirmat: ‘’Chivotul Legii se afla în Etiopia de mai multe secole’’ şi în calitate de Patriarh l-a văzut cu ochii săi.

Etiopia este prima ţară  pe moneda căreia apare o cruce.

Biserica Ortodoxă Etiopiana a păstrat multe practice evreieşti, atestând astfel originea legendara de ‘’popor ales’’. Bărbaţii creştini sunt circumcise, sabatul şi duminică sunt păstrate şi duminică, un Chivot al Legământului este parte esenţială a bisericii şi este scos în procesiuni, preoţii, sacrificii animale etc.
Postul şi sărbătorile sunt ca ale noastre, ţinute după calendarul etiopian.

editat Florica Bucsa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here