Eugen Tomac: Consider că avem obligația să facem cât mai multe pentru semenii noștri, pentru că numai slujind cauza dreaptă vom învinge

0
195

deputat5Eugen Tomac: Consider că avem obligația să facem cât mai multe pentru semenii noștri, pentru că numai slujind cauza dreaptă vom învinge

Născut în localitatea Babele (Oziornoe) din raionul Ismail, regiunea Odessa, aflată în sudul Basarabiei (azi Ucraina), localitate populată în întregime de români în care s-a născut şi Mareşalul Alexandru Averescu, Eugen Tomac a venit în România la vârsta de 17 ani datorită programului de burse oferit de Guvernul României etnicilor români din jurul granițelor.

A absolvit Şcoala Generală din localitate şi a urmat cursurile Centrului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni.

În anul 2000, a înfiinţat Liga Tinerilor Români de Pretutindeni şi de atunci s-a dedicat proiectelor şi activităţilor desfăşurate în sprijinul comunităţilor româneşti de oriunde din lume.

În acea perioadă a colectat primele cărţi pe care le-a dus în Basarabia, a organizat primele activităţi pentru studenţii basarabeni, a invitat primii copii din sudul Basarabiei şi nordul Bucovinei în ţară şi a promovat comunitățile româneşti colegilor din România. În 2003 a absolvit Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti.

În 2005, a fondat Centrul pentru Educaţie Democratică. Departamentul de Stat al SUA l-a selectat, în 2005, pentru International Visitors Leadership Program (IVLP), desfăşurat la Washington. În 2008 a candidat pentru prima dată în Colegiul 2 şi a obţinut cel mai mare număr de voturi. În 2009 a fost numit secretar de stat la Departamentul Pentru Românii de Pretutindeni.

A revenit la Palatul Cotroceni în 2012, unde îşi desfăşoară activitatea de consilier al Preşedintelui României.

În 2013, reprezintă din nou România în cadrul unei ediții VIP a IVLP, destinat participanților care au reuşit să dezvolte o carieră ascendentă în ţara de origine.

Redactor al revistei de cultură istorică Magazin istoric, unde a publicat studii despre Basarabia și românii de peste hotare, dar și studii privind istoria Statelor Unite ale Americii, Eugen Tomac este profesor de istorie la Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, instituție ce aparține de Ministerul Afacerilor Externe, unde studiază tineri din Albania, Bulgaria, Macedonia, Republica Moldova, Serbia, Turkmenistan, Ucraina.

Eugen Tomac, practic, a devenit un ambasador al românilor din Basarabia, motiv pentru care l-am rugat să răspundă întrebărilor revistei noastre.

Curajul de a-şi reprezenta semenii ţine de un caracter puternic şi cu siguranţă acest lucru se poate vedea din rândurile ce urmează.

deputat1Veniţi dintr-o zonă ce musteşte credinţă. Acest pământ, pentru care mulţi şi-au dat viaţa, are un farmec aparte şi cu siguranţă vă dă putere. Ce înseamnă pentru dumneavoastră credinţa?

La fel ca pentru foarte mulți dintre noi, și pentru mine credința este temeiul și nădejdea mântuirii spre care năzuim toți cei care credem în Învierea lui Hristos. Iubirea predicată de Fiul Lui Dumnezeu atunci când a fost printre oameni este mijlocul prin care putem accede spre mântuire.

Când îl recunoaștem pe Iisus Hristos acceptăm că El este Calea, Adevărul și Viața. Desigur că toleranța este o măsură a înțelepciunii, dar și fermitatea cu care te raportezi la lume prin adevărul credinței pe care o împărtășești îți asigură seninătate și echilibru în tot ceea ce făptuiești. În felul acesta ai rădăcini puternice și niciun vânt nu te poate doborî.

Lumea în care trăim este extrem de diversă în plan religios, iar etica toleranței și politeții se poate îmbina armonios cu asumarea propriei identități în plan spiritual. Cel mai frumos au exprimat în timp sentimentul iubirii de ţară cronicarii, poeții, scriitorii și artiștii români.

Cât despre mine, ca fiu al unei vechi provincii românești înstrăinată și supusă continuu unor încercări grele, legătura directă cu pământul românesc din Basarabia este profundă și tocmai de aceea n-am uitat nicio clipă faptul că sunt român născut pe acele meleaguri și fac tot ce consider că este necesar pentru a le reda românilor de acolo sentimentul că nu sunt singuri.

deputat6Prin natura meseriei, călătoriţi des, aţi parcurs mii de kilometrii încercând să ajutaţi, evident, în măsura posibilităţilor, copii şi tineri. Luaţi pulsul acestui pământ şi-l simţiţi mai bine ca oricine. Cu siguranţă aţi remarcat faptul că oamenii nu se mai regăsesc şi merg mai rar la biserică. De ce credeţi că se întâmplă acest lucru?

N-aș spune că s-a pierdut acest obicei. Deseori mi s-a întâmplat acasă sau în străinătate să intru în biserici pline. Cred, totuşi, că e o anumită comoditate, există totdeauna justificări contextuale în a te scuza că nu mergi să cinstești ziua Domnului, dar indubitabil ar trebui să ne corijăm această delăsare.

E o problemă care poate fi rezolvată prin calitatea serviciului și abnegației slujitorilor Bisericii ce trebuie să-și adapteze strategia de reatragere a credincioșilor printr-un discurs care să țină cont de provocările vremii, dar și de adeziunea noastră mai profundă la semnul creștin.

Deşi sunteţi tânăr, cred totuşi că aţi întâmpinat greutăţi de-a lungul timpului. Ce v-a ajutat să vă ridicaţi, să renaşteţi?

Credința este esențială în fața neputinței, atunci când avem conștiința curată și considerăm că prin ceea ce facem îl slujim pe Dumnezeu și neamul din care facem parte. Obstacolele devin, atunci, niște mici încercări în fața împlinirilor pe care le simțim după realizarea fiecărui obiectiv.

De fiecare dată când sunt pus în dificultate mă gândesc la acei români nevinovați care au fost omorâți sau prigoniți doar pentru că erau profund atașați față de credința și identitatea românească. Aș aminti doar cazul de la Fântâna Albă, unde aproape 3000 de români, după cum susțin supraviețuitorii, au fost omorâți pe 1 aprilie 1941, în Nordul Bucovinei, deoarece nu voiau să devină cetățeni sovietici și au cerut repatrierea în România.

NKVD-ul i-a mințit că-i va repatria în mod organizat, însă din nefericire au fost duși în pădure și uciși. Este una dintre cele mai mari tragedii din istoria noastră, nu putem rămâne indiferenți în fața unor asemenea nedreptăți. Consider că avem obligația să facem cât mai multe pentru semenii noștri, pentru că numai slujind cauza dreaptă vom învinge.

deputat2Care este cea mai frumoasă amintire din copilărie? Ce sfat de la părinţi v-a rămas adânc întipărit în minte şi suflet?

Am avut parte de o copilărie minunată. Fiecare anotimp la țară este superb, am amintiri foarte frumoase petrecute „vara la scăldat“ așa cum le regăsim în poveștile lui Creangă. Sigur, cele mai profunde amintiri sunt cele de iarnă, când așteptam cu nerăbdare Crăciunul pentru a merge prin sat cu Steaua vestind Nașterea Domnului.

În comuna Babele, sudul Basarabiei, unde sunt eu născut, s-au păstrat tradițiile noastre, iar biserica din localitate a funcționat neîntrerupt, inclusiv în timpul regimului sovietic.

Bucuria şi lumina sărbătorilor de iarnă rămân pentru mine cele mai frumoase amintiri din copilărie. Cât despre sfaturi, această întrebare poate fi legată direct de îndemnul dat de părinți zi de zi copiilor, acela de a fi cinstit cu tine însuți și corect față de cei apropiați. Port în suflet mereu sfatul părinților acela de a fi recunoscător mereu celor care îmi sunt aproape.

Ce loc ocupă rugăciunea în sufletul dumneavoastră?

Simt o bucurie enormă atunci când pot trece peste orice încercare doar șoptind în gând Rugăciunea inimii. E atât de profundă și plină de adevăr, pentru că te adresezi direct Domnului cerând milostivire. Atunci când spui Rugăciunea inimii simți cum gândul coboară în inimă și îți dă tărie sufletească pentru a merge mai departe.

deputat3Politica poate că nu este mediul tocmai potrivit pentru prieteniile sincere, adevărate, dar cu siguranţă aţi avut parte de întâlniri cu oameni buni şi frumoşi la suflet. Care să fie liantul unei prietenii reale?

Viața ne oferă foarte multe oportunități, probabil de multe ori nu ne dăm seama cât de multă lume ne poate fi alături atunci când avem nevoie de un sfat, de un sprijin concret. Prieteniile se leagă în timp și sunt legate între oameni care împărtășesc aceleași valori şi aceleași principii și sigur că este necesar să fii solidar și să-ţi respecți cuvântul dat față de cei pe care îi consideri prieteni.

Gândindu-ne la contextul european actual, oare valorile poporului nostru pot contribui la echilibrarea familiei europene?

Desigur, în mod esenţial chiar. Dar şi prin asumarea sinergică a valorilor celorlalte neamuri ale bătrânului continent.

deputat4

V-ar putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here