Eugene Goostman „adolescentul din calculator”- a trecut sau nu testul lui Turing?

0
87

Eugene Goostman – Ce sau cine este?EugeneCine este sau, mai bine spus ce anume este, Eugene Goostman? Eugene este un… program pe calculator realizat de un cercetător de la Universitatea din Reading, Kevin Warwick. Acesta se laudă că acest program ar fi reuşit să treacă faimosul test al lui Turing. Deci ar fi creat un program care poate „imită” o persoană – cel puţin pentru 5 minute. Acest anunţ a stârnit însă scandal. Mulţi sunt cei care îl critică pe Warwick şi susţin că, de fapt, chiar dacă Eugene a realizat un lucru demn de laudă, suntem încă departe de a avea un program pe calculator care să imite un om.

Testul Turing – ce este?

Anul acesta se împlinesc 60 de ani de la dispariţia tragică a lui Alan Turing. Printre multe alte realizări, Turing este faimos pentru testul pe care l-ar fi propus pentru testarea inteligentei artificiale. Mai bine zis pentru comparaţia programelor pe calculator cu o persoană. Dacă cineva conversează cu un calculator (neştiind însă că este un calculator) putând să îi pună orice fel de întrebare şi după 5 minute nu reuşeşte să îşi dea seama dacă a conversat cu o persoană în carne şi oase sau cu un calculator, atunci se consideră că programul respectiv reuşeşte să treacă de „testul Turing”.

Citiți și Testări gratuite pentru depistarea virusurilor hepatice.

Evident, este extrem de dificil de realizat un astfel de program. Ar trebui să prevedem toate întrebările care ar putea să fie puse… Sau, cel puţin, să realizăm un algoritm care să ne salveze cu un răspuns pe care l-ar da şi o persoană în cazul în care nu reuşeşte să răspundă precis la întrebare dar nu spune totuşi„bazaconii”. Se consideră că testul ar fi trecut dacă cel puţin 30% dintre cei care conversează cu programul vor fi în final păcăliţi şi vor fi convinşi că au vorbit cu o altă persoană.

Eugene Goostman – programul care a trecut Testul Turing?

Nenumărate au fost încercările de a depăşi cu succes acest test.

Recent, Kevin Warwick de la Universitatea din Reading a făcut un anunţ remarcabil: cum că ar fi reuşit să realizeze un program care ar fi păcălit mai mult de 30% dintre cele 300 de persoane care au conversat cu acest program. Programul se numeşte Eugene Goostman şi s-a prezentat că fiind un adolescent de 13 ani din Ucraina. Realizarea este într-adevăr importantă însă a stârnit scandal. Din ce cauză?

În primul rând Warwick susţinea că a fost primul care a reuşit o astfel de performanţă – ceea ce nu este adevărat: programul Cleverbot reuşise deja să „păcălească” 56% dintre cei care au conversat cu el.

În plus faptul că Eugene a fost prezentat ca un băiat de doar 13 ani, din Ucraina, a fost de mare ajutor. Eugene făcea greşeli de engleză. Însă cei care conversau cu el credeau că aceasta se datora faptului că este din Ucraina. Iar atunci când nu ştia anumite lucruri se considera normal, dat vârstă lui fragedă. Cei care îl critică pe Warwick susţin că aceste strategii nu sunt demne de un program care vrea cu adevărat să treacă testul lui Turing. Altfel ar fi stat lucrurile dacă Eugene ar fi fost prezentat că fiind un tânăr englez cu vârstă de 30 de ani. Poate nu ar fi reuşit să păcălească pe nimeni!

Warwick spune că este cyborg

Warwick deja în trecut a făcut un anunţ care a stârnit polemici. A spus că el ar fi primul cyborg din lume, datorită faptului că şi-a pus un microchip sub piele. Mulţi au luat în râs acest anunț. I-au amintit lui Warwick de toate animalele care au deja un microchip sub piele pentru recunoaştere (câini şi pisici de exemplu). Sunt acestea cyborguri?

Testul lui Turing rămâne, se pare, încă un vis. Vom reuşi să realizăm vreodată un program care să imite un om atât de bine încât să păcălească pe toţi cei care conversează cu el?

Articol scris de Cătălina Oana Curceanu, prim cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nucleare, Laboratori Nazionali di Frascati, Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (Roma, Italia) şi colaborator al Scientia.ro

Sursa: evz.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here