Eugène Henri Paul Gauguin: „Îmi închid ochii ca să văd.”

0
610

Artist francez postimpresionist Paul Gauguin, pictor si sculptor a fost o figură importantă în mișcarea de arta simbolistă de la începutul anilor 1900.

Pictorul francez s-a născut la Paris 07 iunie 1848, ca fiu al lui Clovis Gauguin, ziarist și al Aline Maria Chazal, fiica liderului protosocialist Flora Tristan. Rămas orfan de tată la vârsta de trei ani, Paul împreună cu mama și sora sa călătoresc spre Lima unde rămân timp de patru ani,

gauguinLa vârsta de șapte ani, Paul se stabilește, împreună cu familia la Orléans, în august 1854.

La șaptesprezece ani, Gauguin este chemat pentru a îndeplini serviciul militar, ca ofițer secund pe un vas comercial în marină. Trei ani mai târziu, s-a alăturat marinei unde a stat timp de doi ani. În 1871, Gauguin s-a întors la Paris, unde lucrat ca broker. Doi ani mai târziu s-a căsătorit cu o daneză, Mette Sophie Gad. În următorii zece ani, ei vor avea cinci copii.

Gauguin a fost interesat de artă încă din copilărie. Cunoscut pentru culori îndrăznețe, forme simplificate și linii puternice, el nu a avut nici o instruire formală în arta picturii. Gauguin și-a urmat în schimb propria sa viziune, abandonându-și atât familia și ignorând convențiile artistice, conform biography.com/.

Gauguin a început să picteze în timpul liber iar în 1874 se înscrie la „Academia Colarossi”, fondată de sculptorul  italian Filippo Colarossi, la Paris, unde studiază arta picturii după model. Tot în această perioadă a văzut prima expoziţie impresionistă, care îl încântă și îi întărește dorința de a deveni un pictor. Cheltuie o sumă mare de bani pentru a achiziționa lucrări de Monet, Sisley, Pissarro, Renoir și Guillaumin.

 Sub tutela lui Camille Pissarro, Gauguin a început să se dezvolte ca un pictor. Deși, se pare că nu se știe data exactă când cei doi s-au cunoscut, artistul și-a petrecut vara anului 1879 alături de Pissarro, omul care va fi cunoscut mai târziu, sub numele de „tatăl impresionismului”, învățând de la acesta din tainele picturii.

Condus de pasiunea sa pentru artă, începe să colecționeze tablouri și sculpturi, iar în 1880 își deschide propriul studio.

Adevărata sa carieră în arta picturii începe 1882, când își părăsește familia pentru a-și dedica viața artei. Gauguin călătorit din Bretania în Panama și Martinica, înainte de a reveni în Paris în 1888, când se întâlnește cu Vincent Van Gogh și a leagă o prietenie bazată pe artă și tulburări depresive după cum precizează infoplease.com/.

Gauguin credea că au existat două forțe diferite, care i-au modelat personalitatea, forțele divinității și forțele întunecate. În 1989 pictează „Hristos galben” și două autoportrete celebre, „Autoportret cu aureolă” și „Autoportret cu Hristos galben” despre care s-a vorbit mult, dar căruia nu le-au fost descoperite în totalitate semnificațiile profunde pe care le ascund.

gauguin2Pictura lui „Hristos galben”, considerată o lucrare cheie a simbolismul, prezintă răstignirea lui Hristos. Spirit nonconformist, Gauguin a folosit linii îndrăznețe și culori strălucitoare, cum ar fi roșu și verde în fundal în contrast cu galbenul din trupul lui Hristos. În tablou sunt înfățișate trei femei îngenunchiate care ar putea fi Fecioara Maria, Maria lui Cleopa şi Maria Magdalena.

Dacă în „Autoportret cu Hristos galben” se poate observa că Gauguin a folosit tabloul cu același nume ca fundal de portret,  „Autoportret cu aureolă” este o personificare a cunoașterii religioase: pictorul are deasupra capului o aureolă, merele descriu căderea omului în păcat iar șarpele încolătăcit pe mâna dreaptă a artistului, reprezintă tentația.

În 1891 el a vândut treizeci de tablouri, iar cu banii adunați pleacă într-o călătorie spre Tahiti, pentru a se detașa de civilizația europeană și de „tot ceea ce este artificial și convențional.” unde rămâne până în în august 1893, când se întoarce la Paris.

Aici pictează „Ave Maria” și „Lângă mare” și alte reprezentări ale vieții tahitiene.

În 1895 revine Tahiti unde construieşte o casă mare în stil nativ. În această perioadă lucrează la „Noa Noa”, un roman autobiografic, care a fost publicat în 1897. O parte din lucrările sale, realizate în timpul șederii sale în Tahiti, au fost prezentate la a patra ediție a Salonului La Libre Esthétique de la Bruxelles.

În 1898 el a încercat să se sinucidă, care a fost urmată de o perioadă de mare productivitate.

Capodopere sale din această perioadă includ „Lupta lui Iacob cu îngerul” sau „Viziune după predică”, 1888 și „De unde venim? Ce suntem? Încotro ne îndreptăm?” în 1897.

gauguin3Gauguin a murit pe 08 mai 1903 și este înmormântat în Calvary Cemetery în Insulele Marchize, Polinezia Franceză.

Multe dintre picturile sale târzii au fost achiziționate de către colecționarul rus Serghei Shchukin. O parte importantă a colecției sale este afișat în Muzeul de Artă Pușkin și în Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg, Rusia.

Opera lui Gauguin a influențat o serie de artiști din secolul XX, precum Henri Matisse, Pablo Picasso, Georges Braque și Andre Derain.

Știați că…

O carte publicată în Germania, în 2009, Van Gogh’s Ear: Paul Gauguin and the Pact of Silence, scrisă de Hans Kaufmann și Rita Wildegans, susține că Paul Gauguin i-a tăiat urechea lui Vincent Van Gogh cu o sabie în timpul unei discuții aprinse, în 1888, și că ambele artiștii au fost de acord să spună Van Gogh a făcut el însuși asta, după cum se arată pe telegraph.co.uk/.

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here