Europa – Norvegia, Suedia, Finlanda

0
709

Norvegia1Biserica de la Heddal
În anul 1250 a fost ridicată în Heddal cea mai mare şi mai impozantă biserică din Norvegia. Datorită înfăţişării exterioare impresionante cu acoperişurile în trepte ritmice şi numeroase turnuleţe, această construcţie este numită deseori „catedrală din lemn”. Impresia de somptuozitate extremă se continuă prin interiorul bogat crestat cu lumina sa înăbuşită tipică.

 

Catedrala Nidaros, Trondheim

norvegia 2

Domul din Trondheim este printre cele mai mari construcţii sacerdotale din Scandinavia şi a fost multă vreme locul de încoronare a regilor norvegieni. Clădirea ridicată începând cu anul 1150 a fost de mai multe ori distrusă şi reconstruită, ultima dată în anul 1869 de Heinrich Ernst Schirmer (1814-1887). Locul de pelerinaj – mormântul sfântului Olav al ll-lea Haraldsson (995-1030) impresionează în primul rând prin faţada de vest cu galeria de personalităţi, care prezintă norvegieni celebri şi personaje din Biblie.

Biserica din Borgund

norvegia 3

Din cele peste 1.000 de biserici de lemn din Norvegia care existau la început s-au păstrat doar 28. Biserica Domnului din Borgund, ridicată pe la anul 1150, este printre cele mai vechi construcţii de lemn din Europa şi cele mai memorabile dovezi ale arhitecturii norvegiene. Clădirea din Borgund a dat numele unei forme de biserici cu o galerie de stâlpi în formă circulară a navei principale şi a rămas neschimbată, spre deosebire de multe clădiri care au urmat.

 

Suedia
Castelul Drottningholm, Lovôn (pagina din dreapta, jos) Pe o insulă mică din lacul Mălaren se află reşedinţa barocă a familiei regale. Aranjamentul francez al grădinii în stilul arhitectului peisagist André Le Nôtre a fost model pentru grădinile clădirii fastuoase construite de NicodemusTessin cel Bătrân (1615-1681) începând cu anul 1660. Palatul chinezesc precum şi teatrul păstrat foarte bine se evidenţiază din construcţia devenită moştenire a culturii universale.

Suedia 1

 

 

Castelul regal, Stockholm

Suedia 2

Între 1690 şi 1750 a fost ridicată impună­toarea clădire în stil renascentist şi baroc în inima oraşului Stockholm de către Nico-demus Tessin cel Tânăr (1654-1728). Cas­telul regal este amplasat în mijlocul capita­lei şi se evidenţiază prin monumentalitatea sa pregnantă. Clădirea principală pătrată este flancată de două aripi mai joase, ame­najarea interioară este splendidă şi cuprin­de vistieria Suediei.

 

Castelul Gripsholm, Mariefred

Suedia 3

Gripsholm a fost menţionat pentru prima dată în analele istorice din anul 1381; în anul 1537 Gustav I Wasa (1496-1560) a ridicat cetatea pe apă, care a fost sursa de inspiraţie pentru romanul celebru „Castelul Gripsholm” al lui Kurt Tucholsky. Cele patru turnuri măreţe ale construcţiei inex­pugnabile sunt încoronate cu semicupole diferit structurate. în anul 1773 a fost con­struit în castel un teatru, o nestemată cla­sicistă.

Turning Torso, Malmo

Suedia 4

Blocul construit de celebrul arhitect spaniol Santiago Calatrava ( 1951) între 1999 şi 2004 a devenit în prezent reprezentativ pentru Malmo. Turnul construit după forma unui tors uman răsucit este compus din nouă cuburi fiecare cu câte cinci etaje, în interiorul cărora se găsesc atât locuinţe, cât şi birouri publice.

Domul din Lund

Monumentala basilică din Lund, împărţită în trei nave, este cea mai mare biserică din Scandinavia şi a fost terminată în anul 1145 în stil romanic. Puncte de interes deosebit sunt corul superior cu scaune din anul 1375 precum şi cripta, care este susţi­nută de numeroase coloane circulare orna­mentate. Figurile îl prezintă aici printre alte­le pe Uriaşul Finlandez, care a fost conform spuselor unei legende constructorul bise­ricii.

Suedia 5

Finlanda

Domul din Helsinki
Cari Ludwig Engel (1778-1840) a ridicat începând cu anul 1826, cel mai grandios punct de reper al oraşului Helsinki, în tre cut numita biserică Sf. Nicolae. ridicată la rang de catedrală în anul 1959. Clădiree arată ca şi când s-ar întrepătrunde două temple romane în formă de cruce. Cubu central cu patru turnuri pe colţ este încoronat cu un monopter. Scara monumentală conduce spre interiorul întins şi plin de lumină.

Suedia 6
Sala Finlandia, Helsinki

Finlanda 2

Sala pentru congrese şi concerte, con­struită între 1962 şi 1971, este una dintre cele mai recente opere ale marelui arhitect finlandez AlvarAalto (1898-1976). Prin clă­direa îmbrăcată complet în marmură de Carrara, Aalto a oferit un monument nemai­pomenit prin principiul său despre funcţio­nalitatea umană a arhitecturii – spre deo­sebire de principiul pur tehnic al modelării.

Biblioteca Universităţii, Helsinki

Finlanda 3 Cari Ludwig Engel (1778-1840), conducă­torul suprem al autorităţii în construcţii din anul 1824, şi-a pus amprenta caracteris­tică asupra arhitecturii finlandeze a epocii sale şi a condus în mod hotărâtor prin clă­dirile scie neoclasice, dintre care bibliote­ca reprezentând o clădire-cheie, ca Hel­sinki să se ridice în doar 25 de ani dintr-un oraş mic şi neînsemnat la o capitală euro­peană.

Fortăreaţa Suomenlinna

Finlanda 4

Citadela numită şi „Gibraltarul Nordului” leagă mai multe insule pe care este con­struită lângă Helsinki şi este una dintre cele mai mari fortăreţe pe apă din lume. Din anul 1991 este în patrimoniul cultural universal. Citadela începută în anul 1748 de conducătorii suedezi şi păstrată extrem de bine se numără printre cele mai de sea­mă capodopere ale arhitecturii de bastion.

Gara centrală, Helsinki

Finlanda 5

Gara, inaugurată în anul 1919, este opera principală a lui Eliel Saarinen (1873-1950), în care a unit greutatea faţadei de granit cu elemente uşoare şi elegante ale artei mo­derne. Patru statui colosale ce poartă lumi­natoare sferice împodobesc intrarea cu un masiv arc circular. Acesta şi turnul cu ceas alăturat au fost surse de inspiraţie pentru câteva clădiri de gară din America de Nord şi Europa.

1000 de minuni arhitecturale, Editura Aquila

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here