Europa Nostra şi Comisia Europeană au lansat ediţia 2014 a premiului UE pentru patrimoniu

0
100

Europa NostraFundaţia Europa Nostra şi Comisia Europeană au lansat ediţia din 2014 a premiului Uniunii Europene pentru patrimoniul cultural. Se recompensează iniţiativele.  Premiul Uniunii Europene pentru patrimoniu cultural – Europa Nostra răsplăteşte în fiecare an iniţiativele şi reuşitele arhitecţilor; artizanilor, voluntarilor, şcolilor, comunităţilor locale; proprietarilor de patrimoniu şi ale mass-media. Acesta constituie o acţiune comună a Comisiei Europene, cu finanţare din programul Cultura, şi a Fundaţiei Europa Nostra.

Candidaturile pot fi depuse până la data de 9 septembrie.

Premiile pentru patrimoniul cultural european au fost lansate în 2002, de Comisia Europeană şi de Europa Nostra, în cadrul programului Cultura al Comisiei. Intentia este de a recompensa iniţiative remarcabile referitoare la numeroase sfere ale patrimoniului cultural european.

Federaţia paneuropeană pentru patrimoniul cultural Europa Nostra este o platformă reprezentativă care reuneşte 250 de organizaţii ce activează în domeniul patrimoniului cultural, din 50 de ţări din Europa. Preşedintele este tenorul Placido Domingo.

În 2012, Mănăstirea Golia din Iaşi şi Paraschiva Kovacs din Satu Mare (Harghita) s-au numărat printre laureaţii premiului Uniunii Europene pentru patrimoniu cultural.

Mănăstirea Golia din Iaşi a fost premiată la categoria “conservare”; Paraschiva Kovacs din Satu Mare, Harghita, a fost premiată la categoria “contribuţii exemplare”, relatează Mediafax.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here