Premiere, evenimente teatrale și para-teatrale, în 2015 la TNB

0
110

TNBTeatrul Național “I.L. Caragiale” din București pregătește în 2015, pe lângă cele 35 de spectacole din repertoriul curent, piese de actualitate și povești nemuritoare citite în cheie contemporană, întâlniri cu marea dramaturgie în viziuni de referință, cu piesa românească și cu spectacolul de autor, informează un comunicat TNB.

Evenimente teatrale și para-teatrale vor veni să completeze lista programelor și proiectelor anunțate la începutul stagiunii. Cel mai importante dintre acestea este Festivalul Internațional de Teatru NETA 2015. Acesta va avea loc între 28 august și 6 septembrie, la TNB, cu titlul generic “Față în față cu Balcanii: Teatrul-erou al timpului prezent”.

Un eveniment așteptat la Naționalul bucureștean (TNB) este inaugurarea Sălii Mari.

Aceasta este complet refăcută în cadrul acțiunii de reabilitare și reconfigurare. Va avea  premiera spectacolului “Înșir-te mărgărite” de Victor Eftimiu. Spectacolul este unul din cele mai frumoase basme ale românilor, recitit scenic într-o viziune modernă de Dan Puric.

Următoarea premieră la Sala Mare va prilejui reîntâlnirea cu Shakespeare și “Visul unei nopți de vară”. Piesa este facuta într-o viziune menită de asemenea să valorifice posibilitățile speciale ale scenei mari — cea a regizorului Petrică Ionescu.

Regizorul Alexandru Dabija revine la TNB, pentru prima dată cu o montare la Sala Studio, cu piesa “Recviem” de Matei Vișniec.

La sala Pictură, regizorul Bibi Pricop va pune în scenă “O întâmplare ciudată” de Mark Haddon și Simon Stephens. Mult-premiatul roman a lui Mark Haddon — “O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții” a fost adaptat pentru teatru de Simon Stephens în piesa pe care va putea fi văzută în cea de-a doua parte a stagiunii.

Din programul Naționalului nu vor lipsi producțiile de la Sala Mică, din cadrul Programului 9G. El este consacrat tinerei generații de creatori din teatrul românesc. Primul spectacol nou din această serie va fi “Dragoste în 4 tablouri” de Lukas Baerfuss. Spectacolul este în regia Elenei Morar si va avea premiera pe 18 ianuarie.

Spectacolul care inaugurează anul 2015 la Teatrul Național “I.L. Caragiale”, “Allegro, ma non tropo” de Ion Minulescu, în regia lui Răzvan Popa, va fi prezentat în premieră oficială, pe 16 și 18 ianuarie, la Sala Pictură, se mai arată în comunicat.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here