Evoluția costumelor de baie în ultimii 100 de ani, în expoziție la Londra

0
119

riviera-styleO nouă expoziție amenajată la Londra oferă o retrospectivă a modului în care au evoluat costumele de baie în ultimii 100 de ani. Articolele expuse la Muzeul de modă și textile din capitala britanică reflectă metamorfoza acestui obiect vestimentar care, de la începutul secolului XX și până în zilele noastre, a devenit din ce în ce mai sumar.

David Sassoon, cunoscutul designer al lui Lady Di și al altor membri ai casei regale britanice, este unul din responsabilii acestei expoziții, intitulată ‘Riviera Style: Resort & Swimwear since 1900’ și deschisă din 22 mai până în 29 august, CNN, citat de Agerpres.

La începutul secolului XX, când costumele au fost popularizate prima oară în centrele balneare, oamenii mergeau la plajă îmbrăcați din cap până în picioare. Însă vremurile s-au schimbat, costumele de baie modificându-se și ele, în special prin micșorarea dimensiunii.

“În anii 50, majoritatea tinerelor voiau să arăte ca mamele lor. În anii 60, marea schimbare a fost că mamele voiau să arate ca fiicele lor”, a subliniat designerul britanic David Sassoon.

Este evident că modelele s-au micșorat de-a lungul anilor atât la plajă cât și la piscină: costumul de baie a pierdut din suprafață și din acoperire. De-a lungul deceniilor, societatea în general și-a modificat noțiunile de pudoare care au devenit mai flexibile, iar costumul de baie a pierdut din ce în ce mai mulți centimetri din suprafață. “De fapt acum poți merge la plajă complet gol”, a remarcat Sassoon.

Expoziția cuprinde perioada de început al secolului XX când costumele de baie s-au popularizat pe plajele devenite destinații turistice de vară. Conform fotografiilor, la începutul secolului XX, lumea mergea la plajă complet îmbrăcată.

“Schimbarea de stil spune mult despre cum a evoluat moralitatea de-a lungul vremii. Ce era permis să se arăte și ce nu”, a declarat postului BBC Christine Boydell, profesoară de istoria designului la Universitatea Montfort din Marea Britanie.

Această evoluție include trei momente cheie: invenția costumului întreg în 1920 (din țesătură de lână inițial), invenția bikini-ului în 1947, aparținând inginerului francez Louis Réardm, iar în 1974 apariția modelului tanga, dezvoltată în Brazilia de italianul Carlo Ficcardi.

Prin intermediul fotografiilor se poate aprecia evoluția — sau involuția — costumului de baie: la începutul secolului XX, femeile mergeau la plajă complet îmbrăcate. În 1920 a fost prezentat primul costum de baie feminin modern, care nu acoperea nici picioarele nici mâinile. O altă inovație a fost materialul din care erau realizate costumele: nylon, în loc de lână sau bumbac.

În 1947, inginerul Louis Réard a prezentat costumul bikini, de la numele insulelor din Oceanul Pacific. Iar în 1974 a fost prezentat primul tanga, dezvoltat în Brazilia.

O evoluție a avut loc și la costumul de baie masculin, fără să fie atât de mult supus convențiilor morale. În fotografie poate fi văzut actorul Daniel Craig, care îl interpretează pe James Bond, într-un costum de baie model anii 60 și care acum este din nou la modă.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here