Întrebări mari de la cei mici: Există extratereştri?

0
50
Deseori, copiii ne pun în încurcătură cu întrebările lor.  Chiar dacă ştim răspunsul sau măcar o parte din el, sunt şanse să-l uităm ori să le dăm unul doar pe jumătate corect. Gândiţi-vă ce bine ar fi dacă am putea apela la ajutorul unui specialist renumit, iar el le-ar răspunde copiilor într-un limbaj simplu, pe înţelesul lor.

Există extratereştri?

 Răspunde dr. Seth Shostak, astronom

Când eram mic, priveam uneori puzderia de stele de pe cerul nopţii şi mă întrebam: „Oare există cineva acolo, în spaţiu?“ Azi, extratereştrii — nişte creaturi inteligente venite de pe planete de care n-am auzit niciodată – pot fi văzuţi în numeroase filme şi emisiuni de la televizor. Se pare că extratereştri sunt peste tot. Dar să ştii că nu tot ce vezi în filme sau la televizor este adevărat. Aşadar, ce spun oamenii de ştiinţă? Există oare extratereştri?

Răspunsul este: Nu ştim încă.

Cei mai mulţi oameni de ştiinţă cred că este posibil ca extratereştrii să existe cu adevărat undeva în spaţiul cosmic, deoarece universul este foarte mare. Noi trăim într-o galaxie care se numeşte Calea Lactee. Ea este, de fapt, un grup foarte mare de stele şi credem că galaxia noastră are aproximativ o mie de miliarde de planete. Ştim, de asemenea, că există cel puţin o sută de miliarde de alte galaxii pe care le putem vedea cu ajutorul telescoapelor. Deci numărul planetelor din universul vizibil este tot atât de mare ca şi numărul firelor de nisip al tuturor plajelor de pe Pământ.

Dat fiind că sunt atât de multe locuri unde pot exista extratereştri, pare destul de rezonabil să credem că aceştia chiar există.

Cum îi putem găsi? Unii oameni sunt de părere că vizitatorii cu ochi mari veniţi de pe altă planetă au traversat spaţiul cosmic şi zboară deasupra Pământului în farfurii zburătoare. Pare foarte interesantă această opinie. Dar oamenii de ştiinţă nu cred că e adevărată. De ce? Deoarece nu putem da crezare unor zvonuri despre farfurii zburătoare. O lumină pe cer poate însemna multe lucruri. De exemplu, poate fi vorba de un avion, un balon sau un satelit. Oamenii de ştiinţă au nevoie de dovezi mult mai convingătoare pentru a crede că aceste lumini misterioase sunt navete spaţiale venite de pe alte planete.

Un alt mod în care ne putem da seama dacă există extratereştri este să folosim antene mari prin care să captăm semnale radio venite dintr-o lume îndepărtată. Dacă vom auzi o transmisie de pe altă planetă, atunci vom şti că există cineva acolo. Tocmai asta este misiunea mea, să detectez astfel de semnale. Iar până acum nu am primit nici unul. Dar suntem abia la început cu cercetările. Cred că până în anul 2050 vom da peste un astfel de semnal.

Atunci vom şti răspunsul la întrebarea „Există extratereştri?”. Şi vom răspunde: „Da“.

Sursa:  Volumul „Întrebări mari de la cei mici… la care răspund nişte oameni foarte importanţi”, culegere de Gemma Elwin Harris

V-ar putea interesa şi aceste articole

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here