De ceva vreme, cercetătorii au descoperit o serie de formațiuni noroase în atmosfera Planetei Marte. Acest eveniment a avut loc după ce în lunile martie şi aprilie ale anului 2012, astronomii amatori au fotografiat numeroase “dâre de fum” pe Marte.
Dârele descoperite pe Planeta Roșie au generat nedumerire în rândul astronomilor, se arată pe sciencedaily.com.
Aceste “dâre” s-au ridicat la o altitudine de peste 250 km deasupra aceleași regiuni de pe planeta extraterestră, dar în comparație cu aceleași particularități au fost observate în trecut la o altitudine de 100 km.
“La o altitudine de 250 km, diviziunea dintre atmosferă şi spaţiul cosmic este aproape inexistentă, astfel încât formaţiunile respective sunt cu atât mai surprinzătoare”, ne informează Agustin Sanchez-Lavega din cadrul Universităţii de Stat Vasco din Spania, cel care a realizat studiul citat de revista Nature.
Conform http://descopera.ro, formaţiunile cosmice s-au dezvoltat în mai puţin de zece ore, acoperind o suprafaţă de 1.000 x 500 km şi au rămas vizibile timp de zece zile, schimbându-şi structura de la o zi la alta. Niciuna din sondele care orbitează în jurul planetei Marte nu au sesizat formaţiunile respective, din cauza geometriei şi iluminării lor, în acel moment.
Între anii 1995 și 1999, Telescopul Spaţial Hubble a realizat câteva fotografii ce prezintă în detaliu aspectele enunțate mai sus. Apoi, o bază de date cu imagini ale amatorilor de astronomie din anii 2001-2014 au scos la iveală formaţiuni de nori, care s-au format pe Marte, la o altitudine de 100 km.
Alexandra Gîrbea
Jurnal Spiritual
V-ar putea interesa şi aceste articole