Exoplanetă gigant, la 13.000 de ani lumină distanță de Terra

0
86

Like early explorers mapping the continents of our globe, astronomers are busy charting the spiral structure of our galaxy, the Milky Way. Using infrared images from NASA's Spitzer Space Telescope, scientists have discovered that the Milky Way's elegant s

O exoplanetă gazoasă gigantică a fost descoperită prin intermediul Telescopului Spațial Spitzer, aparținând NASA și a Telescopului OGLE Warsaw, de la Observatorul Las Campanas din Chile, la o distanță de 13.000 de ani lumină de Pământ, fiind una dintre cele mai îndepărtate exoplanete descoperite vreodată, informează Huffington Post.

Planeta nou descoperită a primit numele de catalog “OGLE-2014-BLG-0124Lb” și are aproximativ jumătate din masa lui Jupiter, cea mai mare planetă din sistemul nostru solar. Acest studiu este prezentat pe larg între paginile revistei The Astrophysical Journal, relatează Agerpres.

“Pentru a vă face idee, majoritatea exoplanetelor pe care le-am descoperit se află de zece până la o sută de ori mai aproape decât OGLE-2014-BLG-0124”, a susținut Dr. Jennifer Yee, de la Centrul pentru Astrofizică Harvard-Smithsonian din Cambridge, Masschusetts, coordonatoarea unui studiu în care este descrisă această descoperire.

Astronomii au descoperit această planetă profitând de fenomenul cunoscut drept efect de microlentilă gravitațională, în care gravitația unei stele curbează traiectoria luminii emise de o altă stea aflată la o distanță mai mare — ca un fel de lupă cosmică.

Dacă o planetă se află pe orbita stelei mai apropiate, poate provoca o mică fluctuație sub această lupă cosmică. Astronomii pot folosi aceste fluctuații pentru a calcula distanța și pentru a identifica o serie de caracteristici ale planetelor aflate la distanțe enorme, de ordinul zecilor de mii de ani lumină, așa cum este OGLE-2014-BLG-0124Lb.

“Descoperirea planetei OGLE-2014-BLG-0124L este importantă pentru că este pentru prima oară când ((telescopul) Spitzer a fost folosit pentru a măsura paralaxa (unghi format de două drepte care ating centrul unui obiect cosmic, pornind una din centrul Pământului și cealaltă din locul unde se află observatorul) unei planete vizibile printr-un efect de microlentilă gravitațională”, conform lui Yee.

Cu ajutorul efectului de microlentilă gravitațională astronomii au identificat aproximativ 30 de exoplanete aflate pe orbitele unor stele din zona centrală a Căii Lactee, zonă în care se află stele foarte bătrâne și nori de gaz și praf cosmic.

Cea mai îndepărtată exoplanetă descoperită până în prezent se află la aproximativ 25.000 de ani lumină distanță în zona centrală a galaxiei noastre. Deocamdată nu a fost descoperită nicio exoplanetă în afara galaxiei noastre, al cărei disc are diametrul de aproximativ 100.000 de ani lumină.

“Deocamdată de abia dacă putem spune că am explorat propria noastră vecinătate cosmică”, a comentat și Dr. Sebastiano Calchi Novati de la Institutul pentru Exoplanete din cadrul Caltech, Pasadena (California), co-autor al acestui studiu. “Acum putem folosi aceste lentile gravitaționale singulare pentru a obține date statistice cu privire la planete și pentru a afla mai multe despre distribuirea lor în galaxie”, a adăugat el.

Astronomii speră să înțeleagă mai bine modul în care sunt distribuite planetele în Calea Lactee, dar și să adune suficient de multe informații despre cele mai îndepărtate planete pentru a le putea compara cu cele mai apropiate de Pământ. Până în prezent telescopul orbital Kepler a descoperit peste 1.000 de exoplanete mai apropiate de Pământ.

“Am vrea să aflăm dacă în zona centrală a galaxiei se formează planete în mod similar celui în care se formează aici, la periferia galactică, unde a fost descoperită majoritatea covârșitoare a planetelor”, a susținut un alt participant la studiu, Dr. Andrew Gould, profesor de matematică și fizică la Universitatea de Stat din Ohio.

Telescopul Spitzer urmează să observe peste 120 de astfel de fenomene de microlentilă gravitațională în cursul acestei veri, ceea ce ar putea duce la descoperirea unor exoplanete chiar și mai îndepărtate.

 Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here