Expediție pe Mont Blanc , cel mai înalt vârf european

0
222

Asociaţia Alpin Sport din Sfântu Gheorghe continuă programul său de expediții pe Mont Blanc, în cadrul căruia oferă posibilitatea celor pasionați de munte de a ajunge să escaladeze vârful înalt de 4.810 metri.

mont_blanc_sunsetAlpinistul Tulit Zsombor, cel care de câțiva ani încoace organizează anual câte o expediție pe Mont Blanc, revine cu acest proiect și lansează o nouă competiție în acest sens, la finalul căreia câteva persoane vor fi selectate pentru expediția de la finele verii. Cei care vor să ajungă pe Mont Blanc se pot înscrie în acest sens până pe 30 aprilie la adresa de e-mail [email protected], urmând ca apoi să înceapă pregătirile care, de fapt, implică și probe eliminatorii a celor care nu sunt destul de pregătiți pentru un astfel de pas. Practic, pregătirile intense pentru Mont Blanc vor dura aproximativ trei luni, timp în care se vor face tot felul de expediții pe munți, pentru antrenamente.

„Există trei condiții pe care trebuie să le îndeplinească o persoană doritoare a ajunge cu noi pe Mont Blanc: să fi fost măcar o singură dată pe munte, vreme de două-trei zile, cu cortul – și dacă a fost iarna, acesta e un plus, să aibă un stil de viață cât mai sănătos – inclusiv condiție fizică și, nu în ultimul rând, să își dorească foarte mult să ajungă pe Mont Blanc”, a explicat Tulit.

Acesta a menționat că, de fapt, tocmai de aici a pornit ideea expedițiilor pe Mont Blanc, acum opt ani: s-a dorit ca cei care vor și visează să ajungă acolo, dar nu pot – mai ales din pricina costurilor destul de ridicate – câteva sute bune de euro/persoană, să aibă măcar o șansă în acest sens, căci mare parte dintre costuri vor fi acoperite din sponsorizările atrase de Alpin Sport.

„Oamenii trebuie să creadă în visurile lor și trebuie să lupte pentru acestea. Sigur, nu plătim noi toată expediția, dar mai adunăm sponsorizări, mai acoperim câte ceva, plus că putem ajuta cu echipamente și diverse dotări, astfel încât cineva care își dorește să ajungă acolo și e capabil fizic să o facă, să poată să se bucure de asta”, a mai spus Tulit.

Potrivit acestuia, anual la începutul părții de pregătire pentru Mont Blanc se înscriu între 50 și 60 de persoane, iar apoi ajung ca până la momentul plecării să mai rămână „în joc” doar în jur de zece.

„Practic, mulți se scot singuri din cursă, încă din această fază a pregătirilor – ba au alte treburi, ba intervine una sau alta… Ceea ce nu e o problemă, căci consider că dacă există lucruri mai importante decât să ajungă pe Mont Blanc, e bine să le facă. Adică o pasiune nu e o pasiune atunci când găsești chestiuni mai importante. În plus, ceea ce facem cu expediția nu e un curs de inițiere în alpinism, ci se adresează celor care au fost deja „otrăviți” de această pasiune”, a mai explicat Tulit Zsombor.

Expediţiile pe Mont Blanc au pornit de la un pariu, când în urmă cu câțiva ani Tulit Zsombor a vrut să demonstreze că orice om sănătos care are o condiţie fizică medie, o ambiţie puternică şi un mentor bun, poate atinge performanţe remarcabile. Astfel, în cele șapte expediții pe Mont Blanc au participat până acum aproape 100 de persoane.

Sursa: covasnamedia.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here