Experiența din căderile noastre

0
137

moartea-prin-cadereCând vă cercetați pe voi înșivă, foarte mult ajută ca uneori să vă luați viața la rând, din vârsta copilăriei, ca să vedeți unde ați fost, unde sunteți și unde trebuie să vă aflați. Dacă nu veți compara trecutul cu prezentul, nu vă veți da seama că, deși s-ar putea să fiți într-o stare oarecum bună, totuși nu vă aflați acolo unde ar fi trebuit să fiți, și astfel  Îl mâhniți pe Dumnezeu. Când cineva este tânăr și se află într-o stare nu foarte bună, se justifică. Dar atunci când se mărește și rămâne în aceeași stare sau s-a îndreptat doar puțin, nu se îndreptățește.

Cu cât trec anii, cu atât omul se maturizează duhovnicește și, dacă pune în valoare experiența din trecut, înaintează mai statornic și mai smerit. De multe ori urcușurile și coborâșurile în nevoință ajută pentru o călătorie duhovnicească statornică și rodnică spre cele de sus.

Copilul mic, când începe să meargă, este firesc să se rostogolească pe scară, să se lovească cu capul de balustradă, să urce pe scaun și să cadă… Nu-și dă seama că dacă urcă pe scaun și calcă pe margine, va cădea. Dar cu cât crește, dobândește experiență, se maturizează și începe să ia aminte. ”Data trecută, se gândește, m-am urcat acolo și am căzut. Acum nu o să mă mai urc”. Tot astfel și în nevoința noastră, atunci când pe toate le supraveghem și punem în valoare binele, dobândim experiență, pe care de o vom folosi, ne va ajuta mult.

Îmi aduc aminte că acasă, la Konița, aveam șase cai, mari și mici. Într-o zi, în timp ce îi treceam peste un podeț făcut din trunchiuri de copaci și scânduri, un lemn putred s-a rupt și piciorul căluțului a fost prins între lemne. De atunci, deși am făcut un podeț mai mare și am pus lemne sănătoase, cu toate acestea, când ajungeam acolo, căluțul se oprea, își clătina capul și ori rupea căpăstrul și fugea, ori sărea dincolo. Dacă acel cal de 4 ani, folosea experiența și nu mai călca cu piciorul pe podeț, cu cât mai mult omul trebuie să folosească experiența acumulată din căderile lui.

Sursa: ”Nevoință duhovnicească” Cuviosul Paisie Aghioritul

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here