Experiment inedit: Efectul muzicii lui Chopin asupra copiilor

0
153

imagesDoi artişti din oraşul mureşean Luduş, sculptorul Simon Attila şi pianistul Kovacs Levente, au iniţiat un proiect inedit prin care provoacă mai mulţi copii să picteze pe chipul lui Frederic Chopin, sculptat în ipsos, în timp ce ascultă muzica compozitorului, chiar în muzeul dedicat acestuia de la Varşovia. 

Toate sculpturile reprezentând chipul compozitorului sunt realizate în ipsos de Simon Attila, sunt identice, iar diferenţa va fi dată de starea de spirit a pictorilor în timp ce ascultă muzica lui Chopin. Artiştii urmează să se deplaseze vineri la Varşovia şi încă sunt în căutare de sponsori.

“Proiectul va fi prezentat, în premieră, la Muzeul Chopin din Varşovia. Acest proiect vrea să îmbine muzica, sculptura şi pictura. Vor fi angrenaţi în acest proiect copiii care au talent în pictură, dar şi copiii sau tinerii care cântă la pian sau la alt instrument. Proiectul concret constă în efectul muzicii lui Chopin asupra copiilor în timp ce pictează nişte sculpturi făcute de sculptorul Simon Attila, chipuri pictate în timp ce muzica lui Chopin se aude pe fundal. Vrem să vedem diferenţa dintre efectul muzicii asupra acestor copii. Această îmbinare a mai multor tipuri de artă credem că face inedit acest proiect”, a declarat, pentru Agerpres, pianistul Kovacs Levente.

El a explicat că în prima fază se doreşte angrenarea a 20 de copii din mai multe ţări, întrucât inspiraţia fiecăruia depinde foarte mult de cultura din ţara de provenienţă.

“Ideea s-a născut acasă, am turnat prima bucată a portretului lui Chopin, în miniatură, are doar 10 centimetri, şi fiind gips am spus că este interesant dar parcă îi lipseşte ceva. Soţia mi-a zis să-l dau fetiţei, să-l coloreze. I-am dat şi a scos o capodoperă din el. A preferat culori calde. Când am văzut, am spus că trebuie să facem acest proiect pe muzica lui Chopin. Cred că o să vedem o diferenţă mare, pe care o vom expune în lume, în alte locaţii. În prima fază o vom prezenta la Varşovia, unde vrem să organizăm concertul Chopin, unde încercăm să adunăm cât mai mulţi copii. Ca mărime, sculptura va avea cam 8-10 cm, de culoare albă. E mai clasic, pentru copii”, a spus Simon Attila.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here