Exponatul lunii la muzeul din Deva: un potir vechi de două secole

0
119

646x404Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva le prezintă vizitatorilor, pe lângă obiectele din expoziţiile permanente ale instituţiei, un potir care îşi va avea un loc special în colecţiile muzeului. Piesa veche de aproape 200 de ani este decorată cu albastru de cobalt.

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]Exponatul lunii februarie la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva este un potir realizat în secolul al nouăsprezecelea în cadrul manufacturii de faianţă fină de la Batiz, atelier care a funcţionat între anii 1805 – 1865. Potirul face parte din categoria de obiecte de o deosebită valoare artistică, fiind creat în serie mică în cadrul manufacturii.

„Piesa se încadrează ca perioadă de execuţie între anii 1820-1859, interval în care atelierul practica cu predilecţie decorarea cu albastru de cobalt. Corpul piesei are formă de clopot cu buza evazată şi uşor răsfrântă. Piciorul se prelungeşte din corp, evazându-se spre bază şi formând talpa ce poartă semnătura pictorului Rógan Károly”, a informat MCDR Deva.

Pe cupă au fost redate sub formă de medalion două compoziţii cu motive şi simboluri creştine. Opera de artă poate îşi va avea, în luna februarie, un loc special în expoziţiile muzeului din Deva.

Sursa: adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here