Expoziţia “Bisericile Muzeului Ţăranului”, la Focşani

0
287

Muzeul-Satului-Bucuresti_130_13112011_HDR-siteExpoziţia de fotografie “Bisericile Muzeului Ţăranului” se va deschide, joi, de la ora 18,00, în foaierul Ateneului Popular “Maior Gheorghe Pastia” din Focşani. Expoziţia va putea fi vizitată până pe 12 martie, intrarea fiind liberă, anunță organizatorii.

Potrivit unui comunicat, expoziţia conţine imagini mai puţin cunoscute ale celor şase biserici din lemn care se află în custodia Muzeului Naţional al Ţăranului Român.

Lucrare colectivă, adesea anonimă, bisericile din lemn sunt o reflectare a condiţiilor socio-economice şi istorice, o convingătoare demonstraţie de continuitate a unei vieţi spirituale de veche tradiţie, un patrimoniu inestimabil pe plan naţional şi universal. Acestea sunt documente de certă autenticitate, nu numai prin elementele înfăţişării lor, ci şi prin rolul pe care l-au îndeplinit în viaţa românilor, în special a transilvănenilor: tribuna naţională, şcoala, aşezământ de cultură şi artă.

Datând din secolul al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea, pictura bisericilor de lemn aparţinând zonei Aradului (Groşii Noi, Julita, Troas) şi Hunedoarei (Lunca Moţilor, Bejan), care fac obiectul acestei expoziţii, este o elocventă mărturie a măiestriei meşterilor ţărani-zugravi.

Deşi la origine ansamblul iconografic al acestor biserici a fost destul de bogat, astăzi se mai păstrează doar scene din Ciclul Cristologic – Cină, Judecată şi Batjocorirea Mântuitorului, Drumul spre Golgota, Purtarea Crucii, Răstignirea, Plângerea Mântuitorului şi Învierea. De asemenea, se păstrează în câteva medalioane, momente din Geneza, chipul Mariei cu Pruncul sau Maria Oranta încadrată de arhangheli şi îngeri, chipuri de prooroci şi muceniţe, în decor de arcade, Arhanghelii Mihail şi Gavriil înconjuraţi de cete îngereşti.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here