Expoziţia “Corneliu Baba – Desemnurile unui pictor”, la Muzeul Colecţiilor de Artă

0
730

corneliu-babaExpoziţia “Corneliu Baba – Desemnurile unui pictor” se va deschide marţi seară la Muzeul Colecţiilor de Artă reunind 130 de lucrări de grafică din colecţia soţiei artistului, Constanţa Baba, realizate în creion, tuş, beitz, acuarelă, tempera şi pastel.

Potrivit unui comunicat al Muzeului Naţional de Artă al României, lucrările sunt expuse în premieră şi sunt reprezentative pentru creaţia unuia dintre cei mai importanţi pictori români moderni.

Expoziţia este structurată în jurul unor teme recurente în arta lui Corneliu Baba, dintre care se remarcă seriile de portrete ale unor personalităţi de seamă din cultura românească (Mihail Sadoveanu, 1951 şi Tudor Arghezi, 1960), ale soţiei sale (Soţia artistului, 1957) şi autoportretele artistului (Autoportret, 1984). Complexitatea psihologică a personajelor, care transpare dincolo de marginile desenului, este o dovadă a faptului că autorul a fost un subtil cunoscător al sufletului uman, un maestru al genului. Maniera de realizare a portretelor este asemănătoare tablourilor lui Rembrandt, prin folosirea frecventă a clarobscurului şi a compoziţiilor somptuoase (Pieta, 1983 şi Pieta-studiu pentru Golgota, 1982).

Artistul a desenat şi peisaje care evocă spaţii culturale cu rezonanţă, dar şi compoziţii dramatice (ciclurile Spaima şi Regele nebun). Ilustrând teme obsesive, lucrările au puternice accente expresioniste şi pot fi considerate o meditaţie metaforică asupra condiţiei umane. Variata creaţie a lui Corneliu Baba include şi o serie de nuduri (Nud, 1977), compoziţii cu arlechini (Familie de arlechini, 1970) şi ilustraţie de carte (O scrisoare pierdută de I. L. Caragiale, Mitrea Cocor de Mihail Sadoveanu), atestând preocuparea continuă a artistului pentru înnoirea modalităţilor de expresie a desenului.

Expoziţia, care va putea fi vizitată până pe 11 martie 2015, vine în completarea Colecţiei C. Baba, inclusă în expunerea permanentă a Muzeului Colecţiilor de Artă, care cuprinde lucrări de pictură, dar şi obiecte personale ale artistului.

Corneliu Baba (1906 – 1997) a urmat cursurile Facultăţii de Litere şi Filosofie din Bucureşti şi ale Academiei de Arte Frumoase din Iaşi, avându-l drept profesor pe Nicolae Tonitza.

Ulterior, a îmbrăţişat o bogată carieră academică la catedra de pictură de la Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din Bucureşti, unde a format multe generaţii de artişti.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here