Expoziția de fotografie ‘România. Peisaje acvatice. Delta Dunării’, în Portugalia

0
100

Institutul Cultural Român din Lisabona organizează duminică, la Centrul Cultural din Redondo, vernisajul expoziției de fotografie ‘România. Peisaje acvatice. Delta Dunării’, informează un comunicat al ICR.

imageResizeExpoziția este pusă pe simeze în colaborare cu Primăria Municipiului Redondo și face parte din a treia ediție a festivalului ‘Saberes e Sabores de outras Gentes’ desfășurat anual în localitate. Evenimentul a fost programat în deschiderea festivalului, ceea ce este de natură să sublinieze importanța acordată de partenerul portughez calității actului artistic și participării românești în general, se mai arată în comunicat.

Fotografii Alexandru Tomazatos și Jose Luís Jorge realizează un interesant tandem plastic, plasat la frontiera dintre artă și antropologie. Cei doi privesc spre subiectul ales prin intermediul a două obiective și reflectă sensibilități complementare.

Alexandru Tomazatos îi vede pe oamenii Deltei ca pe niște membri uitați ai propriei familii, încercând cu tandrețe să aducă la lumină un întreg evantai de trăiri — de la tristețe și înverșunare până la bucurie și speranță. Jose Luís Jorge, odată ajuns în Deltă, pare cuprins de nostalgia Amazoniei și, cu vână de reporter, caută să înregistreze, asemeni înaintașilor săi exploratori, secrete, ritualuri și îndeletniciri domestice, semnele unui exotism straniu și familiar totodată.

Expoziția rezultată din colaborarea celor doi este expresia unei priviri atente, care caută nu atât sensul plastic al secvențelor surprinse, cât autenticitatea lor. E un pescuit sui generis de imagini, fără momeală, în care principala virtute a pescarului dintotdeauna — răbdarea — e răsplătită prin capturi uluitoare.

Panotarea expoziței a încercat să alterneze, subtil concertat, cele două sensibilități și experiențe artistice, dorind să surprindă nu doar muzica apelor Deltei, ci și foșnetul uman care le însoțește. Delta Dunării, arealul în care cel de-al doilea fluviu al Europei se unește cu Marea Neagră, a fost grav afectată de regimul comunist, care a țintit, printre altele, spre desecare și o agricultură agresivă. În 1991, Delta a fost inclusă în Patrimoniul Mondial de către UNESCO (prin programul ‘Om și Biosferă’). Oamenii Deltei ocupă mai puțin de 20% din acest teritoriu. Ei sunt subiectul ‘ascuns’ pe care Alexandru Tomazatos și Jose Luís Jorge îl aduc la lumină în expoziția realizată la inițiativa ICR Lisabona. Fotografiile prezentate sunt făcute în cursul anului 2012.

Alexandru Tomazatos are studii de biologie, dar, înarmat cu camera fotografică și cu propria sensibilitate artistică, a făcut foarte rapid pasul de la rigoarea omului de știință la artă. Aventura ce a urmat s-a concretizat deja în câteva participări la expoziții de grup și ‘personale’: 2008 — Locul III în concursul de fotografie de peisaj ‘Ansel Adams’, România; 2009 — Expoziție de grup ‘Povestea peștelui’, Librăria Cărturești, București, România; 2010 — Expoziție de grup ‘Posmuș’, la Institutul Francez din București, România; 2010 — Expoziție personală ‘Delta Dunării — Un capăt de paradis’, Centrul Cultural Francez din Iași, România; 2011 — Expoziție personală la târgul de design românesc ROD, București, România.

Jose Luís Jorge este fotoreporter pentru publicații precum Público, Expresso, Visăo, Diário de Leiria, Sol, Tempo Livre, Invest și Volta ao Mundo. Este autorul cărții ‘O Cheiro das Especiarias’ (‘Arome și condimente’) și coautor la volumele ‘Os Trabalhadores Laneiros no Distrito de Leiria’ (‘Artiștii lânii din Districtul Leiria’) și ‘Sensibilidades 25’. A realizat mai multe expoziții personale în Portugalia, Spania și Germania. În 2008 a primit Mențiunea de Onoare la a opta ediție a Premiului pentru Fotojurnalism al revistei Visăo/ BES. În 2012 a primit premiul I la concursul ‘Pampilhosa Inspira Natureza’.

Expoziția va fi deschisă până în 30 martie în foaierul Centrului Cultural Redondo.

Sursa: Agerpres

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here