Expoziția „Regina Maria – istorie și destin” a fost deschisă la Biblioteca Națională din Sofia

0
64

Expoziția de fotografie, carte poștală și carte „Regina Maria – istorie și destin”, organizată de Muzeul Național Cotroceni în colaborare cu Ambasada României la Sofia, a fost deschisă, miercuri, de Ziua Culturii Naționale, la Biblioteca Națională „Sfinții Chiril și Metodiu” din Sofia.

reg MariaLa ceremonie au asistat viceprim-ministrul din guvernul bulgar, Daniela Bobeva, președintele grupului de prietenie cu România din parlamentul bulgar Petăr Dulev, diplomați, oameni de știință, oameni de afaceri, studenți și elevi.

În discursul său, ambasadorul României la Sofia, Anton Păcurețu, a notat faptul că în 2014 se împlinesc 135 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Bulgaria și cu această ocazie Ambasada va organiza de-a lungul anului o serie de manifestări diplomatice și culturale la Sofia și în alte orașe, precum Vidin, Burgas și Varna.

Diplomatul și-a exprimat satisfacția față de organizarea și la Sofia, după Balcic și Ruse, a expoziției „Regina Maria — istorie și destin”. El i-a mulțumit d-nei Adina Rențea, directorul Muzeul Național Cotroceni, și echipei sale pentru eforturile făcute în organizarea acestei „minunate expoziții”.

La rândul său, d-na Rențea a precizat că pe parcursul anului 2014 expoziția va fi itinerată, cu prilejul unor evenimente dedicate României, și în orașele Vidin, Burgas și Silistra din Bulgaria. La Sofia expoziția va putea fi vizitată până pe 31 ianuarie.

Ambasadorul român a prezentat cu acest prilej și traducerile literare din română care au apărut în Bulgaria în ultimul an. Este vorba de volumele „Celelalte povești de dragoste” de Lucian Dan Teodorovici, „Cartea Șoaptelor” de Varujan Vosganian, ambele în traducere de Vanina Bojikova, precum și romanul „Teodosie cel Mic” de Răzvan Rădulescu, tradus de Vasilka Alexova.

În cadrul evenimentului prin care s-a marcat trecerea a 164 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu s-a sărbătorit și o altă aniversare: 15 ani de la crearea Liceului românesc din Sofia care poartă numelui marelui poet național. Directoarea liceului a precizat că peste 90% dintre absolvenții liceului își continuă studiile în universități din România, Bulgaria, dar și din Europa de vest și Statele Unite ale Americii. Ea a menționat că principalele probleme cu care se confruntă liceul sunt cele financiare și mai ales lipsa unei clădiri proprii. Elevii din liceu i-au salutat pe cei prezenți la ceremonie cu un scurt program artistic, în română și bulgară.

Sursa: Agerpres.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here