Expoziția Simonei Rota, “Instant Village”, inaugurată în cadrul Festivalului internațional de fotografie PHotoEspańa 2014

0
79

imageResizeExpoziția artistei române Simona Rota, “Instant Village”, a fost inaugurată joi la sediul ICR Madrid în prezența artistei, curatorului Paula V. Álvarez și a publicului interesat de studiul fotografic conceput în trei faze.

“Cred că este mai mult o muncă de cercetare, decât o serie fotografică. Este o lucrare în desfășurare, încă neterminată”, a explicat curatorul despre expoziția Simonei Rota, care a urmărit din 2010 diverse tipologii de ocupare a teritoriului în Insulele Canare, majoritatea fiind asociate industriei turismului. Fotografiile Simonei Rota apar ca un adevărat manifest personal împotriva dezvoltării urbane, pe un teritoriu natural care a fost distrus de inconștiența pieței imobiliare.

Artista susține că este o trilogie. “Din cele 7 insule din arhipelagul Canarelor, în studiu sunt cuprinse cele trei care au parte de mai mult turism, și unde a avut mai mult impact bula imobiliară — Tenerife, Fuerteventura și Gran Canaria”, explică ea. Simona Rota arată că a încercat să cuprindă în fotografiile ei aspecte sociale, nivelul de trai, relația oamenilor cu mediul înconjurător și a observat că “de multe ori am văzut clădiri abandonate, care apar ca fiind mereu în suspensie, nu știi dacă este abandonare sau încă se mai desfășoară construcția”.

Institutul Cultural Român de la Madrid reia astfel participarea românească în cadrul Festivalului Internațional de Fotografie și Arte Vizuale PHotoEspańa 2014, ajuns la cea de-a 17-a ediție, și care a primit recent Medalia de Aur pentru Merite Deosebite în Arte Vizuale. Expoziția Simonei Rota se va găsi la noul sediu al Institutului Cultural Român de la Madrid, în cadrul secțiunii OpenPHoto a festivalului și va putea fi vizitată până în 25 iulie.

Curatorul Paula V. Álvarez spune despre expoziția Simonei Rota că “subiectele explorate în această serie sunt numeroase și complexe; se referă la o dramă care afectează întreaga coastă spaniolă, dar se accentuează în acest cadru de insulă. Fiind înconjurat de mare, cu un climat tropical, care poate ajunge la ariditate extremă, recrearea unor paradisuri artificiale solicită de multe ori eforturi care frizează absurdul. Dar problema cea mai dureroasă pe care o tratează Simona, cu sensibilitate și înțelegere, este persistența neobișnuită a unui model de societate care, ignorând dezastrul, persistă cu modele învechite”.

Sursa: agerpres.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Expoziția ‘Instant Village’ se formează în etape succesive. ‘Instant Village I’ a fost realizată în Tenerife între 2010 și 2011; ‘Instant Village II’ a fost realizată în 2013 în Fuerteventura; ‘Instant Village III’, care vizează Gran Canaria, completează trilogia și este partea în curs de realizare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here