EXPOZIŢIE. Craniul care atestă cea mai veche operaţie pe creier cunoscută în Europa, descoperit în România

0
140

craniile_de_cristal_2_79906200Expoziţia “Sub zodia tămăduirii. Medicină şi farmacie în judeţul Alba” a fost vernisată la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. Publicul poate vedea piese din epoci diverse, unele vechi de mii de ani, legate de practicarea medicinei, dar şi craniul din epoca bronzului, vechi de acum cinci mileni, care atestă cea mai veche operaţie pe creier din Europa, informează Agerpres.

Alături de spatule de bronz din secolele X-IX î.Hr descoperite la Alba Iulia, un bisturiu şi o spatulă sondă datate secolele I î.Hr.-I d.Hr. găsite la Piatra Craivei, instrumente chirurgicale romane, piese de farmacie romană descoperite la Apulum este expus şi un craniu asupra căruia a fost realizată în urmă cu cinci milenii o trepanaţie, aceasta fiind cea mai amplă operaţie pe creier din epoca bronzului cunoscută în Europa.

Mai sunt expuse documente, cărţi de medicină din secolul al XVI-lea sau reclame ale cabinetelor medicale de la sfârşitul secolului al XIX – începutul secolului XX.

Intervenţie chirurgicală pe creier, de succes

Craniul, datat pe la 2.700-2.500 î.Hr., a fost descoperit în 1971 la Livezile, lângă Aiud, şi a aparţinut unei femei de aproximativ 35-40 de ani. Intervenţia chirurgicală a constat în practicarea unui orificiu în cutia craniană, având dimensiunea de 12,2X7,3 centimetri, cu ajutorul unei lame de obsidian sau silex.

Potrivit specialiştilor Muzeului Naţional al Unirii, anestezia pacientei s-a realizat probabil cu ajutorul unei substanţe halucinogene. Osul prezintă pe marginile operaţiei urme de refacere postoperatorii, ceea ce denotă faptul că femeia a mai supravieţuit intervenţiei cel puţin un an.

Operaţia (trepanaţia) este cea mai importantă realizată în Europa la nivelul epocii bronzului cunoscută până la acest moment.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here