Expoziție de excepție la castelul Peleș: “Maria a României. Portretul unei mari regine”

0
207

Muzeul Național Peleș inaugurează, în 21 iulie, expoziția “Maria a României. Portretul unei mari regine”, în sălile de expoziții de la Castelul Peleș. Intrarea liberă, informează un comunicat al organizatorilor. 

În anul Centenarului Marii Uniri, proiectul comemorează opt decenii de la trecerea în eternitate a Reginei Maria (18 iulie 1938). Evenimentul include vernisajul expoziției, precum și lansarea catalogului acesteia editat în două volume și a unei emisiuni filatelice speciale.

“Maria a României. Portretul unei mari regine”

Expoziția organizată pe trei module reflectă personalitatea reginei Maria, aducând în atenția publicului, în premieră, obiecte de o excepțională valoare. Printre acestea este și remarcabilul portret al reginei Maria, realizat în anul 1936 de pictorul Philip de Lászlo. Va fi expusă și mantia purtată la Încoronarea de la Alba-Iulia, din 15 octombrie 1922. Mantia a fost realizată după schițele pictorului Costin Petrescu, în atelierele Elena Niculescu-Frunzeanu din București.

Costumele populare de Argeș și Muscel, precum și o ținută compozită cu elemente de port bănățean stau mărturie a dragostei reginei pentru țara sa adoptivă, România.

Obiectele legate de sfârșitul reginei, cum ar fi testamentul olograf, buletinul de deces și cele două casete în care a fost depusă inima reginei Maria la capela Stella Maris din Blacic sunt expuse în premieră la Muzeul Național Peleș.

Proiectul Maria a României. Portetul unei mari regine s-a bucurat de o largă și generoasă susținere din partea Arhivelor Naționale ale României, Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Național Cotroceni, precum și a unor pasionați și generoși colecționari privați: Daniel-Cosmin Obreja, Paul-Cezar Florea, Răzvan Brâncoveanu, Mihai Ghyka, Adina Nanu, Vlad-Andreas Grunau.

Expoziția este deschisă pentru public în perioada 21 iulie – 21 octombrie 2018, în sălile de expoziții temporare de la Castelul Peleș.

Ana Grama