Expoziţie dedicată lui El Greco, inugurată la Atena, de regina Sofia a Spaniei

0
103

el greco - agonie in Gradina GethsemaneRegina Sofia a Spaniei a inaugurat miercuri seară la Atena, la muzeul Benaki, expoziţia “Prietenii şi Mecenaţii lui El Greco la Toledo”, cu prilejul comemorării a 400 de ani de la moartea marelui artist, scrie AFP., citat de Agerpres.

Expoziţia, care a necesitat doi ani de cercetări potrivit istoricului Nikos Hadjinikolaou, poate fi vizitată la muzeul Benaki din Atena până la 1 martie 2015.

El Greco, pe numele său adevărat Dominikos Theotokopoulos, s-a născut în 1541, în Grecia şi a părăsit Creta în 1567, trăind aproape 40 de ani la Toledo, în Spania, unde a murit, la 7 aprilie 1614.

Istoricul de artă Nikos Hadjinikolaou a evocat destinul paralel, între Grecia şi Spania, al lui El Greco şi al reginei Sofia, subliniind că este ‘mândru de succesul grecilor în afara graniţelor’.

Regina Sofia a Spaniei, născută prinţesă de Grecia şi Danemarca, s-a căsătorit cu regele Juan Carlos în 1962, şi este mama lui Filip al VI-lea, noul rege al Spaniei după abdicarea tatălui său, în iunie acest an.

În Grecia şi Spania sunt organizate simultan manifestări dedicate comemorării a 400 de ani de la moartea renumitului pictor, sculptor şi arhitect al Renaşterii spaniole, El Greco.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here