Expoziţie inedită la Istanbul: „Pieţe din Europa şi poveştile lor”

0
101

Între pieţele prezentate în expoziţia lui Cătălin D. Constantin se numără cele din Istanbul,  Sarajevo, Perast, Salonic, Sibiu, precum şi piaţete ale așezărilor aromâne din Munții Pindului

Începând cu 1 iunie, iubitorii artelor vizuale sunt invitaţi la expoziţia de fotografie „Pieţe din Europa şi poveştile lor”, deschisă la Centrul de Artă Fulya din Istanbul cu prilejul „Anului European al Patrimoniului Cultural”. Expoziția pornește de la un proiect de antropologie vizuală și aduce în prim plan peste 50 de instantanee, surprinse din aer, cu centrul unui oraș din diferite țări europene. Organizatorii evenimentului sunt Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul, împreună cu Centrul de Artă Fulya şi Delegaţia Uniunii Europene la Ankara. Vernisajul va avea loc la ora 19, pe 1 iunie, expoziţia putând fi vizitată până pe 15 iunie.

Autorul expoziţiei, Cătălin D. Constantin, propune o schimbare a perspectivei asupra pieţelor din câteva oraşe istorice ale Europei. Realizate cu o dronă profesionistă, fotografiile redau o perspectivă aeriană spectaculoasă, care are avantajul de a-l face pe privitor să înţeleagă structura de profunzime a locului cel mai important dintr-un oraş, către care duc arterele principale şi unde se găsesc cele mai semnificative clădiri şi statui – piaţa centrală. Altfel spus, piaţa este un rezumat istoric, arhitectonic, cultural şi social al oraşului.

Autorul a adunat fotografiile din această expoziţie în cartea Oraşe în rezumat

Între pieţele prezentate în expoziţia lui Cătălin D. Constantin se numără cele din Istanbul – Turcia,  Sarajevo – Bosnia & Herțegovina, Perast – Muntenegru, Herceg Novi – Muntenegru, Salonic – Grecia, Vidin – Bulgaria, Ljubljana – Slovenia, Piran – Slovenia, Motovun – Croația, Poreč – Croația, Split – Croația, Ston și Maliston – Croația, Mikulov – Cehia, Třeboň – Cehia, Slavonice – Cehia, Košice – Slovacia, Cracovia – Polonia, Stralsund – Germania, Schwerin – Germania, Bourtange – Olanda, Naarden – Olanda, Salamanca – Spania, Valladolid – Spania, Almeida – Portugalia, Obidos – Portugalia, Coimbra – Portugalia, la care se adaugă pieţele oraşelor Timișoara, Brașov, Sibiu, Alba Iulia, București, precum şi cele ale așezărilor aromâne din Munții Pindului.

„Patrimoniul cultural, în variile sale forme de manifestare – tangibil, intangibil, natural, digital – are o valoare universală pentru fiecare individ sau comunitate. Celebrând acest patrimoniu îi descoperim diversitatea și punem astfel bazele unui dialog intercultural. Menirea „Anului Internațional al Patrimoniului Cultural 2018″ este aceea de a face cunoscut și de a conserva acest patrimoniu moștenit. Prin acest eveniment, ICR Istanbul poate promova patrimoniul românesc, parte din patrimoniul european sub egida „European Year of Cultural Heritage”, dar și artiştii români contemporani. Este un mod de a încuraja potențialul creativ al românilor și de a contribui, prin creații românești, la cultura universală”, precizează reprezentanţii ICR Istanbul.

Autorul a adunat fotografiile din această expoziţie în cartea Oraşe în rezumat, care, pe parcursul a peste 500 de pagini, spune povestea mai multor pieţe urbane din Europa.

Despre autor

Cătălin D. Constantin este editor de carte și predă cursuri de etnologie și de antropologie vizuală la Departamentul de Studii Culturale al Facultății de Litere de la Universitatea din București. A coordonat mai multe colecții de beletristică și a editat numeroase cărți de fotografie dedicate patrimoniului cultural românesc. Cel mai recent volum se intitulează „Ferestre din București și poveștile lor”. Teza de doctorat, susținută la Facultatea de Litere și publicată în anul 2003, a avut ca temă viața cotidiană în orașele românești la începutul secolului XX, pornind de la jurnale inedite de epocă ale unor personaje anonime, pe care le-a colecționat. Îmbinând pasiunea pentru fotografie cu plăcerea de a scrie și de a călători, Cătălin D. Constantin a susținut, în 2014, un al doilea doctorat, la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, o lectură culturală și antropologică a piețelor publice din orașe europene, subiect din care s-a dezvoltat și tema acestei expoziții.

Alte articole din aceeaşi categorie puteţi citi aici