Expoziţie la Biserica Neagră cu texte în română, germană şi engleză

0
276

biserica-neagra3Turiştii care vor vizita începând din trei iunie Biserica Neagră din Braşov au la dispoziţie o nouă expoziţie documentară despre istoria acestui monument, cu texte în limbile română, germană şi engleză.

“Unul dintre obiectivele noastre este să oferim oaspeţilor şi vizitatorilor noştri, informaţii de calitate şi bine documentate, la standarde ridicate. Cu noua expoziţie permanentă, comunitatea parohială doreşte să se prezinte dincolo de calitatea de administrator al acestui patrimoniu valoros, aducând în atenţie activitatea sa de-a lungul timpului, care continuă în prezent şi se dezvoltă pentru a fi relevantă comunităţii locale şi pe viitor”, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, dr. Agnes Ziegler, curatorul expoziţiei.

Aceasta se compune din mai multe părţi: cea principală dedicată istoriei bisericii care începe cu o cronologie şi continuă cu o prezentare explicativă a evenimentelor, de exemplu cum au reacţionat braşovenii la marele incendiu, cum a fost recepţionat, ce impact a avut asupra bisericii. Expoziţia este completată cu o secţiune dedicată copiilor, un şir de desene care ilustrează unele evenimente din istoria bisericii.

De asemenea, în expoziţie se află un panou dedicat lui Johannes Honterus, reformatorul saşilor braşoveni şi al saşilor din Transilvania, un umanist foarte respectat. Tot în expoziţie există un număr de 11 explicaţii despre obiectele care se văd în Biserica Neagră, de la orga Buchholz, la altar, la colecţia de covoare orientale din interiorul bisericii, amvonul, colecţia stranelor istorice, rolul lor în spaţiul liturgic.

Între anii 1973-1984 au fost instalate, în cele două pronaosuri de pe latura de vest a Bisericii Negre, două expoziţii documentare. Una dedicată istoriei Bisericii Negre şi cealaltă personalităţii lui Johannes Honterus. Cele două expoziţii au fost accesibile publicului până acum doi ani, când s-a decis retragerea lor ca urmare a deteriorării şi îngălbenirii materialelor.

Biserica Neagră este unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectură gotică din România, datând din secolele XIV-XV. Fiind unul dintre simbolurile Braşovului, a fost vizitată anul trecut de 208.000 de turişti, o mare parte fiind străini.

Ana Grama

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here