Facebook construiește un creier artificial inteligent cu ajutorul informațiilor tale

0
94

creier artificialNu faceți greșeala să credeți că Google e singura companie de informații de pe internet preocupată de inteligența artificială. După cum a raportat MIT Technology Report acum o săptămână, Facebook lucrează la o inițiativă de învățare profundă, ceea ce înseamnă că e foarte preocupat de Inteligența Artificială (AI).

Compania aformat un mic grup de cercetare, denumit intern echipa de AI. Detaliile muncii lor sunt încă secrete, dar implică experimente cu învățarea profundă, o tehnologie care este, practic, o mașină de învățat pe steroizi care poate face calculatoarele să gândească, să înțeleagă, să învețe singure, dincolo de ceea ce le programează oamenii să facă.

Învățarea profundă copiază straturile de neuroni din neocortex – partea rațională a creierului uman. E conceptul pe care se bazează robotul Siri, căutarea semantică, Watson de la IBM, noile descoperiri medicale, recunoașterea limbii naturale și, în viitor, mașinile cu pilot automat și roboții din câmpul de muncă. În momentul de față, e cea mai mare șansă de a transforma visul SF al inteligenței artificiale în realitate.

În ultimii doi ani, Google a dominat domeniul învățării profunde – de exemplu, prin angajarea celei mai cunoscute și apreciate minți în domeniu, Geoffrey Hinton, primul care a folosit tehnologia asta la recunoașterea de imagini. Dar nu degeaba se ia Facebook la întrecere cu rivalul lui în jocul ăsta. Rețeaua socială are o resursă foarte prețioasă: datele pe care le strânge de la un miliard de utilizatori (dintre care 300 de milioane sunt activi) care împărtășesc informații hiper-personale despre viețile lor pe platformă în fiecare zi.

Cantitățile mari de informații și procesul de învățare al mașinilor merg mână în mână, pentru că rețeaua neuronală poate învăța singură făcând conexiuni între informațiile la care are acces. Poate țineți minte momentul în care Google a dezvăluit că creierul lui virtual putea identifica pisici în videoclipurile de pe YouTube, deși nimeni nu-i spusese ce e aceea o pisică.

Ce e și mai interesant la descoperirea asta e faptul că calculatorul ar putea să-și dea seama de lucruri mult mai obscure – de exemplu, să distingă diferențele între mai multe varietăți ale aceleiași specii de pește, ceea ce un om nu poate să facă. Cu alte cuvinte, poate că creierele noastre sunt prea complexe ca să poată fi imitate de o mașinărie, dar bazele de date Google și Facebook strâng cantități de informații pe care o ființă umană nu le-ar putea reține niciodată.

Așa s-a gândit o firmă de capital rusească atunci când a investit sute de milioane de dolari în Facebook acum doi ani pentru că era sigură că rețeaua socială gigant era viitorul inteligenței artificiale. La fel a gândit și Facebook când a investit în proiectul Vicarious al co-fondatorului său Dustin Moskovitz, care își propune să imite creierul uman pentru a crea mașinării deștepte, raționale, cu spirit de observație.

Ce e deranjant la treaba asta? Creierul virtual al Facebook-ului nu numai că e construit cu ajutorul informațiilor personale ale utilizatorilor, ci ar putea ajuta compania să afle și mai multe despre tine și despre viața ta. Technology Review a raportat că tehnologia învățării profunde ar putea detecta emoțiile din statusuri sau evenimente, chiar dacă acestea nu sunt explicite, ar putea recunoaște obiectele din fotografii și ar putea prezice cum se vor comporta oamenii în viitor. Implicațiile acestui nivel de cunoaștere sunt multe și înspăimântătoare.

Fenomenul se întâmplă deja într-o oarecare măsură, deocamdată cu ajutorul procesului de învățare tradițional al mașinilor pe care Facebook îl folosește pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor și a dezvolta noi tehnologii. De curând s-a anunțat că Facebook cunoaște detalii și caracteristici despre tine pe care nu le-ai spus nimănui – de exemplu, faptul că ești gay sau democrat. Această revelație a dus la jocuri stupide ca acesta, în care îi permiți site-ului accesul la toate informațiile tale de pe Facebook și îți spune care e personalitatea ta. (Mie mi s-au potrivit destul de bine rezultatele, cu excepția părții cu timiditatea).

Întrebarea este: le pasă oamenilor că datele lor personale sunt folosite pentru construirea un creier artificial inteligent care poate învăța și mai multe lucruri despre ei? Oare aceste puteri vor fi folosite în scopuri bune – pentru a perfecționa news feed-ul Facebookului și a dezvolta noi trăsături utile ale rețelei – sau în scopuri malefice?

Srinivas Narayanan, un inginer de Facebook care se ocupă de noua echipă de cercetare, a declarat pentru Technology Review că, pe lângă noi tehnologii pentru companie, cercetează tehnologia învățării profunde pentru „un subiect de interes general care va fi făcut public.” Scopul final al Facebook-ului rămâne încă necunoscut, dar utilizatori, aveți grijă: informațiile pe care i le dați gigantului social în fiecare zi s-ar putea să vă scape de sub control mult mai tare decât credeți.

Sursa: m.vice.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here