Fântânile buclucaşe de la Palatul Hellbrunn
Salzburg
Arhiepiscopul Markus Sittikus von Hohenems a fost un năzdrăvan. Când a construit Palatul Hellbrunn, reşedinţa sa de vară, în Salzburgul secolului al XVII-lea, monarhul i-a înţesat grădina cu fântâni-capcană ce-i stropeau neaşteptat pe vizitatori în timpul plimbărilor acestora. Fiecare loc a fost prevăzut cu o zonă care să rămână uscată, unde stătea arhiepiscopul, în timp ce musafirii erau făcuţi leoarcă.
Patru sute de ani mai târziu, palatul a rămas neschimbat, cu excepţia teatrului mecanic realizat în 1750, o dioramă acţionată de apă în care puteţi admira scene din viaţa unui oraş cu arhitectură în stil baroc, cu 200 de oameni miniaturali ce se mişcă în ritmurile muzicii de orgă.
Fiirstenweg 37, Salzburg. Hellbrunn este deschis vizitatorilor din aprilie până la începutul lui noiembrie. Îmbrăcaţi-vă ca pentru bălăceală.
N 47.763132 E 13.061121
Clădirea principală a Castelului Hellbrunn sau a Palatului Hellbrunn (care de fapt este mai mult un conac decât un palat – este totuși unul dintre cele mai importante obiective turistice din Salzburg), a fost construită între anii 1613 și 1615.
Este de formă rectangulară cu două pavilioane în colțul din față. Cele trei etaje sunt departajate pe fațada de așa numitele decorațiuni “Kordongesimse”. O alee foarte lungă leagă Hellbrunn de orașul Salzburg.
Scara dublă de la intrare duce la poarta principală de la Castelul Hellbrunn.
Sub scară se găsește o fântână grotto de Santino Solari. La primul etaj al Palatului Hellbrunn se găsesc “Camerele Prințului” – Fürstenzimmer. Această parte a fost decorată de Arsenio Mascagni în 1615. Italianul a pictat pereții și tavanul cu scene diverse și cu 12 Cezari de aur. Într-un mod asemănător, Mascagni a pictat camera octogonală “Musikzimmer” sau “Octagon”, un salon dedicat muzicii, care se învecinează cu Fürstenzimmer.
În fața Palatului Hellbrunn, veți găsi “Ehrenhof” (curtea de onoare), o curte care se lărgește tot mai mult pe măsură ce vă apropiați de palat.
În perioada Crăciunului, aici se organizează o piață foarte populară de Crăciun.
“Ziergarten” sau Grădina Plăcerii din spatele Palatului Hellbrunn a fost inaugurată în secolul al 17-lea. Centrul grădinii este marcat printr-un iaz unde se găsește și o mică insulă rectangulară. Aranjamentele florale inițiale erau în stil baroc dar mai târziu au fost schimbate în mod repetat. Două obeliscuri din partea de vest a grădinilor este mai tot ce-a rămas din design-ul inițial din 1730.
Fântânile de la Hellbrunn
Faima Palatului Hellbrunn a fost dată de aceste grădini și de fântânile ce se găsesc aici. În parc se găsesc puțuri, fântâni, iazuri, cinci grote artificiale, sculpturi și statui. Întreaga zonă din jurul Castelului Hellbrunn este un fel de Disneyland Baroc, creat cu unicul scop de a îl bucura pe bogatul Prinț Arhiepiscop de Salzburg și pe oaspeții săi.
V-ar mai putea intersa și aceste articole.
Sursa: Atlas Obscura – Ghidul exploratorului minunilor ascunse ale lumii, scris de Joshua Foer, Dylan Thuras şi Ella Morton